Men`s Essentials: Cum să porți papionul de mătase

Academia Barbatilor

Papionul e un accesoriu clasic, iar în momentul în care decizi să porți unul e ca și cum ai face o declarație despre propria persoană. Pentru că papionul nu lasă loc pentru subtilități. Papionul spune ceva. Iar genul de papion pe care-l alegi va spune ceva despre personalitatea, caracterul și simțul tău estetic.

În momentul în care alegi un papion de mătase, pentru o ținută black tie sau white tie, în mod cert vei fi cel care iese din mulțime, rămânând în același timp într-o zonă clasică a eleganței pe care o știm și o vedem atât din fotografiile și filmele vintage cât și din imaginile ce provin de la cele mai exclusiviste petreceri ale zilelor noastre.

papion negru

Sursa foto: Pinterest

Un pic de istorie a papionului

Papionul a intrat pe scena modei sub forma unei cravate, la începutul secolului 19, fiind o modificare a predecesorului său, eșarfa care se lega în jurul gâtului. Prin anii 1880, papionul devenise deja un reper în garderoba oricărui bărbat elegant.

De-a lungul anilor, însă, papionul a cunoscut multe schimbări de formă și chiar de funcționalitate. De la stilul stradal la cel al vedetelor, papionul a căpătat o sumedenie de înfățișări, ieșind din matca acelui obiect inițial super-formal.

Tradiția de acoperire a gâtului cu o bucată de material datează din secolul 17. Soldații croați care au luat parte în Războiul de 30 de ani (1618-1648) sunt primii bărbați care au purtat așa ceva, ei devenind fără să vrea inventatorii cravatei, în dorința de a-și ține laolaltă gulerele cămășilor. Soldații francezi au adoptat imediat această ținută, au „importat-o” în Franța și, în jur de 1700, eșarfele acestea erau deja populare în rândurile nobilimii.

retro bow tie

Sursa foto: Pinterest

În octombrie 1886, Pierre Lorillard a creat o nouă ținută formală, pe care a purtat-o la un bal elegant ce s-a ținut la Tuxedo club. Denumit după proprietatea familiei sale din Parcul Tuxedo (o zonă de lângă New York), smochingul lui Lorillard a devenit imediat un hit printre iubitorii modei. Pe lângă smochingul în sine, ținuta includea un papion negru, întregul ansamblu căpătând numele de „black tie”, luând rapid locul ținutelor clasice cu frac și papion alb, care erau reperul outfit-ului masculin elegant.

Cum să porți un papion

Papionul, ca accesoriu, e un obiect care individualizează și are puterea de a crea un stil unic, iar marile site-uri și bloguri de fashion nu-l uită niciodată, în special atunci când vorbesc despre ținutele elegante, începând cu clasica „black tie”.

Cel mai important lucru legat de papion este că acest accesoriu merge cu aproape orice. Îl poți purta, desigur, cel mai adesea, la o ținută elegantă, pentru ocaziile și evenimentele importante dar îl poți aborda și împreună cu o pereche de jeanși și una de pantofi sport, mai ales dacă îl lași desfăcut.

untied blowtie

Sursa foto: www.gqindia.com

Există o singură regulă în privința papionului: trebuie purtat la o cămașă și, în adiacență, trebuie să ții cont de mărimea gulerului, în raport cu cea a papionului. Mai exact, gulerul nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mic. Cât despre tine, cu cât ești un tip mai masiv, cu atât poți aborda papioane mai mari.

Papioanele arată foarte bine la anchioruri, la blazere, la cardigane etc. Atenție însă la unele costume care s-ar putea să te facă să arăți ca un șef de sală, lucru pe care nu ți l-ai dori. Dacă ești un pic mai sceptic în privința papionului, dar totuși vrei să-l încerci, sugestia este să începi cu o ținută ton pe ton sau cu un papion negru, într-o ținută black tie. Apoi, pe măsură ce te obișnuiești cu acest accesoriu, nu te abține în a te juca un pic cu modelele, culorile, să fii ceva mai îndrăzneț.

Sursa foto: Pinterest

Pe scurt, e mai simplu decât crezi să porți un papion. E o piesă pe care o poți integra imediat în ținutele tale, adaptându-l propriului stil.

Papionul purtat la smoching

Abordarea papionului împreună cu un smoching este cel mai clasic mod prin care poți aduce un „omagiu” acestui accesoriu. E o ținută perfectă pentru ocaziile formale, care lasă un pic la o parte ideea de a purta cravată.

O regulă importantă în aceste cazuri este să nu porți niciodată papioane pre-înnodate sau, și mai rău, din cele care se atașează pur și simplu pe guler. Alegerea unui papion de mătase self-tie este cel mai frumos gest pe care îl poți face pentru costumul și cămașa ta de ceremonii.

A înnoda un papion nu e mai greu decât a face un nod de cravată, așa că acest lucru se rezolvă cu un pic de exercițiu. În plus, un papion înnodat de tine îți va da posibilitatea ca la finalul petrecerii să-l desfaci și să-l porți, relaxat, în jurul gulerului, ca un star.

Jos pălăria pentru îndemânarea (și tatuajul) lui Petre Fumuru în video-ul de mai jos.

Papionul purtat la costum 

Pentru a purta un papion la costum, trebuie să ții cont de câteva lucruri. Alege tipul de papion în funcție de mărimea… ta. Cu cât ești mai corpolent sau mai masiv, cu atât papionul trebuie să fie mai mare. Acest lucru va dicta apoi mărimea gulerului, care trebuie să fie proporțional cu papionul.

Atunci când vrei să porți un papion la un guler wing (cămășile cu guler wing sunt special făcute pentru a fi purtate cu papion) e mult mai potrivit ca în locul unui costum clasic să porți un smoching, fie că e vorba de evenimente black tie sau white tie.

 

white tie

Sura foto: Pinterest

La gale sau baluri, e clasic să porți un papion alb sau negru, de mătase, în aceeași nuanță cu reverele smochingului. Altminteri, o mătase contrastantă, un model diferit sau o textură diferită a papionului se potrivesc mai degrabă în ținutele mai… flamboaiante, pe care trebuie să ți le asumi.

Pontul final este să ai grijă să-ți ascunzi marginile gulerului în spatele papionului.

Sursa foto: Pinterest

Papionul în ținutele business-casual

Zona casual e cea în care poți să exprimentezi și să te joci. Cu culorile, cu materialele, cu gulerele. Trebuie să fii atent la cum combini cămășile cu papioanele. Un papion fistichiu și viu colorat se poartă la o cămașă mai puțin îndrăzneață, în tonuri light. Și invers. Cele mai „sigure” culori de papion pentru un „începător” sunt roșu și albastru. După care, pentru un look mai rafinat, alege tonuri mai bogate, asortându-le pe gamele de culori complementare.

papion colorat

Sursa foto: Pinterest

Desfăcut sau cu o fundă iscusită, negru sau alb, alege un papion de mătase self tie din colecția Laura Hîncu MAN Silk Essential, disponibilă pe shop.laurahincu.ro din 21 iunie.

Sursa foto : shop.laurahincu.ro

 

Sursa foto: shop.laurahincu.ro

Dacă îți propui să porți un papion de mătase la următorul eveniment cu ștaif la care ești invitat, potrivește-l cu un ceas la fel de elegant.

Ceasurile Chopard sunt disponibile în magazinele Kultho.