Cum să porți părul lung

Academia Barbatilor

Părul lung este la modă oricând, peste tot în lume. Și din motive bine întemeiate. Dacă ai fost binecuvântat şi încă ai tot părul de pe cap, atunci de ce să nu arăţi ce gene bune şi sănătoase ai moştenit şi să nu îl porţi cu mândrie… lung?

De la Kurt Cobain până la Kit Harrington, pletele au fost mereu un semnal instant că poți fi cool fără să faci mari eforturi. Cocul bărbătesc nu mai e, din fericire, la modă, dar asta nu înseamnă că părul lung e mai puţin popular.

Chris Hemsworth

Chris Hemsworth

Stilul modern se concentrează acum pe ideea ca părul să fie sănătos, întreţinut fără mare efort şi uşor de stilizat. Dar asta nu înseamnă că nu va trebui să te străduiești până vei găsi stilul potrivit. Pentru a avea plete de efect, iată sugestiile noastre:

Lucrează cu textura naturală a părului

Tunsorile moderne se folosesc de textura naturală a părului tău, și nu doresc să o schimbe: aceasta este o veste bună dacă nu vrei să cheltuieşti banii luptându-te cu plăcile de păr sau vizitându-ţi stilistul pentru un permanent sau un „ondulat”.

Dacă ai părul creţ natural, cere-i stilistului să lucreze cu buclelele din dotare, nu să le taie. Un stilist bun îţi va tunde buclele atunci când sunt în starea lor naturală, fără să le îndrepte cu pieptănul. Structura părului ar trebuie să dicteze tunsoarea şi nu invers, astfel încât părul să poată fi scurtat sau lăsat mai lung cu 1-2 cm decât poate ţi-ai dori, pentru a evita tăierea unui cârlionţ natural, aceasta fiind soluţia pentru un look cât mai bun şi de efect.

Dacă ai părul drept, atunci tunsoarea în scări lungi îi va da mai multă viaţă şi va evita şuviţele linse şi fără viață. Cere-i stilistului să adauge textură părului prin ciupirea vârfurilor, încurajând astfel părul să se onduleze uşor, creând iluzia unor fire mai dese şi mai groase decât în realitate.

Când te pliezi pe structura naturală a părului tău vei descoperi că îţi va fi mai uşor să lucrezi cu el şi să ţi-l aranjezi în fiecare zi.

Ia în considerare forma feţei tale

David Beckham

David Beckham

Nu toţi bărbaţii au ce le trebuie pentru a purta părul lung: este un stil care îţi scoate în evidenţă trăsăturile, însemnând că pletele nu se potrivesc oricărei forme a feţei. Studiază-ţi cu atenţie chipul în oglindă atunci când te hotărăşti să-ţi laşi părul să crească şi, dacă ai îndoieli, consultă-ţi stilistul pentru a reuşi să te pui cel mai bine în valoare.

Dacă ai o faţă ascuţită, şi mai ales dacă se îngustează în partea de sus, spre tâmple, atunci îţi poţi permite să porţi părul mai lung, pentru a da feţei ceva lăţime şi echilibru. Jared Leto este un astfel de exemplu.

Dacă ai faţă pătrată sau rotundă ca formă, atunci este cazul că cauţi un stil mai texturat, care să dea înălţime şi volum vârfului capului şi care să fie mai subţiat şi scurtat în părţi, pentru a lungi faţa şi nu a adăuga volum în zona cea mai lată a acesteia.

John Mayer este un exemplu perfect cu părul lui texturat, de lungime medie, şi bretonul în straturi conceput pentru a da volum în partea de sus a tunsorii sale.

Dar dacă ai o bărbie conturată şi trăsături de model? Atunci ai fost cu adevărat binecuvântat genetic, asta înseamnă că poţi avea orice coafură lungă doreşti. Norocosule!

Aminteşte-ţi că părul lung e un stil care va atrage atenţia asupra trăsăturilor feţei tale şi, în caz că nu te simţi comfortabil cu acest aspect (sau dacă ai trăsături pe care nu vrei să le scoţi în evidenţă), atunci poate că nu este alegerea cea mai potrivită pentru tine.

Întreține-ți părul

colin farell

Colin Farell

Părul lung are nevoie de o îngrijire şi întreţinere mai îndelungată decât un păr tuns periuţă, dar asta nu înseamnă că trebuie să petreci ore aranjându-l şi aplicând produse cosmetice în fiecare zi. Dacă ai ales tunsoarea corectă, întreţinerea acesteia ar trebui să fie minimală.

Ideea este ca părul să arate sănătos şi natural, dar nu ca şi cum ai fi petrecut ore în șir pentru a-l aranja!

Spală părul folosind apă călduţă de cel puţin două ori pe săptămână şi dă-i timp să se usuce natural, nu-l forţa folosind prea des uscătorul sau placa de păr. Pur şi simplu usucă-l cu ajutorul prosopului şi piaptănă-l aşa cum doreşti, apoi las-o pe Mama Natură să îşi urmeze cursul.

Odată părul spălat şi uscat, evită folosirea oricărui produs cosmetic dacă nu este absolut necesar, deoarece acesta îţi va face părul să arate ţeapăn şi te va face să ai aerul unui rocker din anii ’80. Lasă-ţi tunsoarea să îşi facă treaba şi uită de produsele cosmetice pentru păr.

Singurul lucru în care trebuie să investeşti pentru a te asigura că vei avea un păr sănătos şi puternic este balsamul intensiv.

Acesta va conferi părului o strălucire naturală şi îl va proteja în cazul în care ai un program ocupat şi trebuie să foloseşti des uscătorul de păr.

Aplică balsamul intensiv o dată pe săptămână, imediat după şamponarea părului.

Lasă-ţi barbă!

keanu reeves

Keanu Reeves

Vrei să-ţi faci pletele să arate cât mai modern şi mai masculin posibil? Atunci de ce să nu le asortezi cu o barbă pe măsură? Este un trend incredibil de popular să ai ceva păr facial şi nimic nu te face să arăţi mai masculin decât o barbă serioasă, mai ales când a fost lăsată să crească pentru a complimenta tunsoarea.

Combinaţia barbă/păr lung este o idee bună mai ales dacă ai trăsături ale feţei delicate sau efeminate, lucru ce poate fi accentuat de lungimea părului.

Asortarea părului lung cu o barbă atent tunsă îţi dă un aer european şi este preferat de cei mai îndrăzneţi bărbaţi la modă din oraşele mari ale Europei.

Niciunul nu etalează acest aer mai bine decât Maximiliano Patane, care este cunoscut în lumea întreagă pentru părul lui cârlionţat natural şi pentru trăsăturile parcă sculptate cu dalta.

Dacă vrei ca părul tău lung să arate aparent neîngrijit, folosindu-te cât mai mult de textura lui naturală, atunci secretul este să ai o barbă tunsă scurt. Una din regulile de bază e ca fie părul, fie barba, să fie tunse regulat, altfel vei risca să arăţi exact ca Grizzly Adams!