Cum să porți o cămașă neagră. Sau un tricou

Academia Barbatilor

Ne amintim cu toții de Steve Jobs și de prezentările sale geniale în care apărea îmbrăcat, simplu, în negru. Un minimalism de-a dreptul șocant, care a rămas un etalon coloristic pentru acest geniu al vremurilor moderne. Pe undeva, Steve Jobs a reinventat și a relansat negrul în vestimentație, dar într-un mod aparte. Cât de cool e să porți un tricou negru? Culorile au simbolurile lor. Maroul e simbolul încrederii, fiind o culoare de „pământ”. Albul e simbolul curățeniei – de aceea îl întâlnim des în spitale. Dar negrul?

Ne putem gândi la mister. La băieții răi. La rebeliune. Facem abstracție de sensul funebru și ne imaginăm că un tip într-o geacă neagră poate arăta într-un mare fel. Hai să vedem însă cum stă treaba cu tricourile negre. E ok să le purtăm? Și dacă da, cum să le purtăm?

Prima regulă în legătură cu un tricou negru este că trebuie să fii făcut pentru el. Orice bărbat poate purta un tricou negru dar numai bărbații bruneți, cu pielea mai închisă, îl vor purta cel mai bine. Iar motivul este acela că nu trebuie să creezi un contrast izbitor și să supralicitezi culoarea pe care o porți – în speță, negrul.

Să presupunem însă că ești mai blond și ai o piele mai deschisă. Poți purta negru? Desigur. În special dacă vrei să-ți scoți în evidență fața. Iar cel mai bun exemplu este chiar Steve Jobs, cu tricourile lui pe gât sau la baza gâtului. Toate privirile erau ațintite pe el iar el nu dorea ca lumea să se uite la altceva decât la fața lui. Pentru că expresiile lui vindeau produsul pe care-l prezenta. Jobs încerca să inspire pe toată lumea. Și reușea perfect. Un tricou negru, pe un fundal negru. Ce iese în evidență?

steve jobsUn alt bun exemplu este cel al „oamenilor albaștri” și al show-ului lor din Las Vegas. Blue Man Show e un spectacol aparte (caută pe Google dacă nu-l știi) iar tipii ăștia fără păr transmit semnale similare, știind foarte bine cum să se joace cu luminile. Negrul absoarbe toata lumina și nu reflectă înapoi aceeași culoare.

Dacă vorbim despre tricouri colorate vs. tricouri negre, lucrurile stau la fel. Un tricou negru însă va fi mai puțin formal decât unul alb, de pildă. Prin urmare, dacă-l porți la un costum sau la o geacă sport, va părea mai puțin formal decât dacă-l abordezi la un sacou de altă culoare.

Când arată bine tricoul negru

Dacă tricoul nu are guler, ar putea arăta excelent, în special dacă e un negru uni. Cheia în a purta un astfel de tricou cu orice fel de sacou este să existe un contrast. Deși unii bărbați adoră să poarte negrul la negru. Privește la fotografiile vintage. Un bun exemplu este Johnny Cash, marele cântăreț american, cel care a îndrăznit să cânte până și în închisoarea Folsom. El e genul de bărbat care în momentul în care intră într-o închisoare ca să interpreteze niște melodii unor pușcăriași, vrea să transmită un mesaj: și anume că e un rebel. Johnny Cash purta tricouri negre, transmitea mesaje subliminale și era mereu învăluit într-o aură de mister.

Johnny Cash

Johnny Cash

Dacă ai un păr mai deschis la culoare și o piele pe măsură, trebuie să fii conștient că, îmbrăcând negru, capul tău va ieși mereu în evidență. De aceea, evită să pui negru peste negru ci asortează tricoul sau cămașa la ceva mai viu colorat. Nu asorta negrul la bleumarin, de pildă. Oamenii din jur se vor întreba dacă știi că sunt culori diferite. Creează un contrast, cât de mic. Iar dacă nu-ți vine nimic mai interesant în minte, alege griurile – e mai sigur când mergi pe aceeași schemă de culoare. Cămașă neagră cu pantaloni gri și o geacă gri. E mult mai bine decât orice variantă de bleumarin/albastru ai încerca.

Poți încerca și ceva carbon dar cu cât e un gri mai deschis e cu atât mai bine, fiindcă, din nou, va exista acel contrast de care ai nevoie. Nu te teme să porți negru. Deși, aparent, e o culoare „ușoară”, lucrurile trebuie privite cu mai multă atenție în ceea ce o privește. Negru nu se asortează ușor și poți cădea în capcana lui, atâta vreme cât nu-l respecți.