Cum să prepari o cafea turcească autentică

Academia Barbatilor

Într-o epocă a espressoarelor moderne și a mașinilor care prepară instant tot felul de cafele, puțini își amintesc de vremurile în care părinții noștri preparau cafeaua în mod clasic, la ibric. Practic, pe-atunci se servea „cafea turcească”; iar „clasicii” nu au renunțat nici azi la acest obicei. Deoarece cafeaua turcească este o cafea concentrată, bogată, nefiltrată și foarte gustoasă. Și se prepară încă din anul 1555.

Cafeaua turcească e preparată din cafea măcinată fin, fiartă direct în apă, spre deosebire de metoda clasică, în care apa este turnată peste boabele de cafea și apoi filtrată. Acest fapt face ca licoarea să aibă calitățile unui espresso puternic, fiind foarte concentrată.

cafea turcească
Foto: muha04

Cafeaua a fost descoperită în secolul 11 în Etiopia și a fost introdusă în Istanbul în 1555 de către guvernatorul otoman al Yemenului, în timpul domniei sultanului Suleiman Magnificul. Spre deosebire de metoda etiopiană de preparare, care presupunea fierberea frunzelor cu boabe, acum boabele se prăjeau, se măcinau și să preparau împreună cu apă deasupra unui foc deschis. Noua băutură a dus la apariția unor maeștri ai cafelei la curtea sultanului, care se numeau kahvecibaşı, și a căror treabă cotidiană era de a face cafele.

Din Istanbul, cafeaua s-a răspândit în Italia, prin comercianții venețieni, apoi în restul Europei. În anul 2013, cafeaua turcească a devenit parte a listei patrimoniului cultural UNESCO. Ea este văzută adesea drept un simbol al ospitalității, fiind servită în mod tradițional în timpul adunărilor sociale din Turcia.

Pentru a face o cafea turcească tradițională ai nevoie de o lingură, cești de cafea turcească și un cezve – un ibric din cupru.

Cum să faci cafea turcească

Ingrediente: apă rece, filtrată, cafea turcească măcinată, zahăr (opțional) – se adaugă în timpul preparării.

Indicații: Folosește o ceașcă de cafea pentru a măsura apa și pune lichidul în ibric, în funcție de câte cești vrei să faci. Adaugă o linguriță de cafea pentru fiecare ceașcă (6 grame) și zahăr (după preferințe). Încălzește ușor, amestecă bine, până ce începe să se formeze caimacul. Toarnă ușor un pic de spumă în fiecare ceașcă. Pune din nou cafeaua pe foc, las-o să ajungă la punctul de fierbere, apoi ia-o de pe foc și umple ceștile.

Cum se servește, cu ce se poate asocia

cafea turcească
Foto: seb_ra

Cafeaua turcească se servește fierbinte, împreună cu caimacul care se formează în timpul fierberii. De altfel, spuma este indicatorul numărul unu cu privire la o cafea turcească de calitate, fiindcă, spre deosebire de alte cafele, cea turcească formează o spumă „pufoasă”, care ajută la păstrarea gradului termic ridicat.

Întotdeauna, o cafea turcească e însoțită de un pahar cu apă, pentru a pregăti palatul bucal întru aprecierea adevăratului gust și al aromelor ce însoțesc băutura.

Cafeaua turcească se servește, de regulă, înpreună cu o bucată de rahat turcesc, o tradiție care a luat naștere încă din timpul perioadei otomane. Dulceața rahatului turcesc contrastează cu gustul amar al cafelei, fiind binevenită în special pentru cei care beau cafeaua neîndulcită. Unele hoteluri de cinci stele din Turcia au încăperi private (camera baclavalelor) în care patiseri de renume pregătesc delicatețuri ce pot acompania oricând o ceașcă de cafea turcească autentică.

Ghicitul și bărbăția

Renumit este și obiceiul ghicitului în cafea. Această „știință” se numește taseografie și își are și ea rădăcinile în urmă cu sute de ani. După ce cafeaua este băută, pe fundul ceștii rămâne zațul, acel strat gros de boabe rășnite care, în ideea ghicitorilor în cafea, reprezintă trecutul și viitorul celui care a băut-o. La final, ceașca se întoarce, se pune o dorință și, după ce s-a răcit, zațul se scurge pe pereții ei, desenul format fiind „citit” de ghicitoarea în cafea, care în Turcia se numește, de regulă, falcı.

Un alt lucru interesant este că în tradiția turcească există un mod prin care se determină bărbăția viitorului mire: punându-i sare în cafea. Cantitatea de sare folosită de viitoarea mireasă vorbește despre sentimentele ei în legătură cu viitorul soț. Multă sare indica faptul că fata nu e interesată de băiat, o cantitate moderată arată că băiatul are ceva șanse, în vreme ce o cantitate redusă de sare e un mod alternativ prin care fata spune că este pregătită de nuntă. În cazul în care candidatul la mâna fetei bea întreaga ceașcă sărată, el dovedește că e suficient de bărbat și că are și o dorință completă de a se căsători cu ea.

Citește și: De unde provine cea mai bună cafea din lume