Cum să prepari un burger excelent

Academia Barbatilor

Fiecare bărbat ar trebui să știe să prepare un burger. Și nu orice fel de burger, ci unul bun, foarte bun, cel mai bun! Găsești o mulțime de informații despre cum să prepari un burger, dar majoritatea sunt modeste. În urma studiului pieței, a experimentelor și a consumului (probabil exagerat), putem întocmi o listă cu cele mai bune sfaturi despre cum să prepari un burger excelent:

cum să prepari un burger

Foto: Pixabay

Învață să toci carnea

Carnea de vită ambalată nu este suficient de bună. Burgerul este o artă și nu poți să fii un artist în bucătărie fără să-ți cunoșți la perfecție ingredientele. Carnea de vită ambalată este un amestec misterios din diferite bucăți – sperăm – de carne de vită. Mai bine toacă tu carnea. Acest lucru îți permite să încorporezi și alte părți din vită – cum ar fi, de pildă, antricotul. Studiază un pic cum stă treaba cu carnea de vită și diversele părți din care provine.

Dacă nu ai un tocător (nu mulți au), există două lucruri pe care le poți face. În primul rând, ai putea să-și cumperi unul. Există câteva opțiuni ieftine și potrivite pentru orice gurmand. E o investiție bună. O alternativă este să rogi măcelarul să facă acest lucru pentru ține. Asigură-te doar că folosești un amestec de carne care are un raport bun între grăsime și carne. Proporția ar trebui să fie 80/20.

Nu condimenta înainte carnea

Indiferent dacă ai o mulțime de oaspeți sau încerci să reduci timpul de preparare, condimentarea cărnii cu câteva ore înainte ar putea suna ca o idee bună. Ei bine, nu este. De fapt, e o modalitate sigură de a distruge integritatea cărnii. Sfatul este unul singur: nu condimenta carnea înainte!

Dacă faci acest lucru, fibrele din carne se vor distruge și, la final, te vei alege cu ceva care seamănă mai degrabă cu o bucată de cârnat turtit, decât un burger mare și suculent.

Modelează cum trebuie carnea

Te-ai întrebat vreodată de ce carnea ta seamănă mai mult cu niște chiftele? Acest lucru are de-a face cu felul în care modelezi carnea tocată. După ce modelezi carnea în forma dorită, apasă cu degetul mare în mjlocul acestora. Astfel, carnea tocată nu se va umfla în timpul prăjirii și va avea o suprafață mai mare, necesară pentru o prăjire mai bună.

Ignoră grătarul

cum să prepari un burger

Foto: Pixabay

Burgerii par să fie mâncarea ideală pentru grătar, dar lucrurile nu stau chiar așa. Hai să schimbăm această veche tradiție pe care bărbații încă o practică. Tigaia de fontă este o alegere mult mai bună. Atunci când prepari burgeri la grătar, sucurile din carne se irosesc, mai exact se scurg prin grilaj. Într-o tigaie, toată acea savoare rămâne exact acolo unde trebuie să rămână.

Adaugă un pic de ulei cu punct de ardere ridicat, cum ar fi uleiul de canola (care derivă dintr-o varietate de ulei de rapiță) într-o tigaie preîncălzită, de fontă. Odată ce uleiul este fierbinte, pune  carnea în tigaie. Așteaptă să se formeze o crustă înainte de a întoarce chifteaua pe cealaltă parte. Întoarce-o singură dată, nu jongla cu ea de pe o parte pe alta.

Prepară corect burgerul

O temperatură internă de 160 de grade este prea ridicată pentru a găti un burger. Cu părere de rău pentru toți cei care preferă carnea bine făcută, un burger ar trebui să fie savurat preparat mediu sau medium-rare (în sânge). Pentru aspectul acela roz și suculent ai nevoie de numai 7 minute de prăjire.

Fă-ți de cap cu brânza

Brânza este delicioasă. Dar nu toate brânzeturile sunt potrivite pentru burgeri. Ai nevoie de ceva care se va topi rapid și uniform. Ca europeni, va trebui să trecem peste orgolii, fiindcă brânza americană va fi întotdeauna cea mai potrivită brânză pentru un burger.

Folosește chifle bune

cum să prepari un burger

Foto: Pixabay

Chiflele sunt esențiale. Să reținem, însă: chiflele sofisticate, pe care le mai folosesc unii pentru burgerii super-scumpi, nu oferă cele mai bune rezultate. Probabil că vom supăra mulți bucătari, dar există riscul ca acea chiflă să nu scoată tot ce e mai bun dintr-un burger. Prin urmare, chiflele albe cu susan, foarte proaspete, reprezintă cea mai bună alegere.

Atenție la cum adaugi sosul

Deși ketchup-ul este condimentul favorit al multora, maioneza este o alegere mai bună pentru burgeri. Dulceața și aciditatea din ketchup pur și simplu nu se potrivesc cu carnea de vită și cu brânza. Maioneza adaugă acel element cremos, fără să copleșească celălalte arome. Pe lângă asta, are și rolul de a tăia grăsimea. Dar dacă vrei neapărat să adaugi ketchup, amestecă-l cu un sos pe care să-l pregătești tu însuți, în diverse combinații (cu maioneză și condimente, de exemplu).

Citește și 5 motive pentru care fiecare bărbat ar trebui să știe să gătească