Cum să previi ejacularea prematură

Academia Barbatilor

Conform statisticilor, unul din trei bărbați au sau au avut de-a face cu ejacularea prematură. Chiar dacă ai 18 ani sau 60, aceasta e o problemă de natură sexuală cu care bărbații se confruntă într-un moment sau în altul, pe perioade mai scurte sau mai lungi. Ea poate deveni de-a dreptul stresantă, ba chiar se poate transforma într-o problemă rușinoasă, care să afecteze calitatea vieții sexuale. Cine-și dorește să facă sex de calitate mediocră sau submediocră? Nimeni. Din fericire, ejacularea prematură este complet tratabilă.

Nu e cazul ca tu și partenera ta să suferiți din pricina faptului că ți se termină aproape instant „benzina” în pat. De la comportamentul general la tehnici sexuale și meditație – toate acestea pot contribui la îmbunătățirea vieții sexuale.

Ce este ejacularea prematură?

ejacularea prematurăEjacularea prematură e definită ca o ejaculare ce nu poate fi cotrolată, și care apare la scurt timp după ce s-a realizat intromisia sau chiar înainte, în urma unei stimulări superficiale a penisului.

În general, chiar dacă acest lucru nu-ți va conveni nici ție, nici partenerei tale, un bărbat poate ejacula în maxim un minut de când penetrează. Iar bărbații care suferă de acest gen de disfuncție sexuală, chiar o fac, fără voia lor, în maxim 60 de secunde. Ajungerea la orgasm a bărbatului într-un timp record lasă partenera într-o evidentă stare de frustrare și lipsă de satisfacție.

Cauzele ejaculării premature

Dar ce cauzează, totuși, ejacularea prematură? Știința nu a identificat o cauză clară a acestui fenomen, dar experții sunt de părere că pricipalii vinovați sunt factorii de ordin psihic. Cercetările arată însă că problema e mai complexă decât credem. În majoritatea cazurilor, ejacularea prematură e cauzată de o combinație de interacțiuni de natură psihologică și biologică.

Una dintre cauzele principale de natură psihologică este anxietatea. Când te temi de faptul că perfoamanțele tale sexuale nu se vor ridica la nivelul așteptărilor, sau pur și simplu când ești nervos, deprimat, supărat sau vinovat de ceva, vulcanul poate să erupă neașteptat de devreme. Unii medici cred că disfuncția erectilă e cauzată de experiențe sexuale timpurii și de problemele apărute în cadrul relațiilor.

Dar ejacularea prematură poate ține și de factori biologici. O problemă hormonală sau un reflex anormal al sistemului care duce la ejaculare. Probleme de tiroidă, accidente, leziuni nervoase, infecții ale prostatei și chiar efectele secundare ale unor medicamente pot duce la ejaculare prematură.

Indiferent de cauză, însă, e important să avem în minte faptul că ejacularea prematură e o problemă complet tratabilă. Iată câteva sugestii pe care să le ai în vedere dacă suferi de ejaculare prematură:

Practica ajută

ejacularea prematurăUnul dintre motivele pentru care bărbații simt anxietate și emoție în legătură cu performanțele lor sexuale se datorează lipsei de familiaritate și frecvenței reduse cu care fac sex. Pentru a rezolva acest fapt, experții recomandă… mai mult sex. Nu te frustra foarte tare dacă dai și rateuri. Practica, alături de o mai mare încredere în tine, pot învinge ejacularea prematură.

Folosește prezervative mai groase

Aceasta e o soluție rapidă și de moment: folosește prezervative, în special modele mai groase și care sunt impregnate cu benzocaidă, substanță despre care se spune că întârzie ejacularea. Pe măsură ce te antrenezi și faci mai mult sex, poți începe să controlezi momentul „de vârf”, fiindcă prezența prezervativului face ca sensibilitatea tactilă a penisului să scadă în mod considerabil.

Încearcă diverse poziții sexuale

În timpul partidelor de amor, o idee bună este să încerci diverse poziții sexuale. Poate că preferi poziția misionarului, dar știi că această poziție e cel mai des asociată cu problemele legate de ejacularea prematură? Încearcă poziții în care partenera preia controlul sau variază, încercând poziția „lingură” sau „doggy”, care solicită mai puțin mușchii și care, poate, te vor întârzia mai mult.

Respiră adânc

O altă modalitate de a controla tensiunea care se acumulează în organism este să încerci să respiri adânc. În acest fel, vei permite sângelui și oxigenului să circule prin întreg organismul și să relaxeze sistemul muscular, crescând astfel șansele de a stopa ejacularea prematură.

Precum sexul, această tehnică trebuie exersată în timp. Poți exersa respirația adâncă și în afara dormitorului, respirând și expirând – 5 secunde pentru respirație, ții aerul în piept 3-5 secunde, apoi îl expiri prelung, încă 5 secunde. Practic, similar cu ceea ce presupune meditația simplă. Fă-o o dată pe zi, timp de 5 minute. Și, după ce deprinzi tehnica, utilizeaz-o și în pat.

Încearcă tehnici comportamentale

Dacă problema continuă să persiste, există câteva tehnici comportamentale care ajută la rezolvarea „cazului”. Una dintre acestea e cunoscută drept „metoda start-stop”. Tehnica îți permite să recunoști senzația care precede ejaculării, cea de dinaintea orgasmului. Este un exercițiu de masturbare care presupune să te auto-stimulezi în mod gradual, apoi să te oprești fix înainte de a simți că te apropii de punctul în care vei ejacula. Așteaptă apoi câteva momente, pentru a te calma, după care repetă procedura. Exersează timp de câteva săptămâni, poate chiar luni, până când reușești să capeți controlul total.

O altă tehnică pe care o poți încerca împreună cu partenera se numește „metoda strangulării”. Exact ca în cazul precedent, scopul este să oprești senzația de ejaculare prematură. Partenera îți va strânge ușor baza penisului exact înainte de a ajunge în acel punct „fatal”, reducând pentru moment nevoia de a ejacula.

Există mai multe tehnici și sugestii legate de ejacularea prematură. Unele dintre acestea funcționează, altele poate nu funcționează – nu există o soluție universal valabilă. Fiecare situație este una personală și doar tu vei ști care tehnică te poate ajuta. În cazul în care această problemă se prelungește mai mult decât e cazul, după ce vezi că nimic nu funcționează, e recomandabil să te adresezi unui medic, care-ți va prescrie un tratament personalizat.

Citește și despre impotența psihică, cea mai frecventă formă de impotență