Cum să purtăm sacoul

academia barbatilor

Sacoul reprezintă o piesă vestimentară indispensabilă oricărui bărbat, putând fi purtat ca şi parte a unei ţinute business, dar şi independent, putând fi purtat cu pantaloni de culoare diferită și material diferit. Exista mai multe tipuri de sacouri, care diferă în funcţie de forma gulerului și a numărului de nasturi.

Sacoul bussines poate avea nasturii poziţionaţi într-un singur rând sau în două rânduri. Numărul de nasturi pe fiecare rând variază de la doi la patru, dar de obicei, se poarta sacourile cu două sau trei butoane.  Indiferent de numărul de nasturi, un lucru rămâne neschimbat: nasturele de jos nu se incheie niciodată. Această tradiție se observă peste tot, în primul rând la evenimentele sociale.

La sacoul cu trei nasturi se poate închide doar nasturele din mijloc, nasturele superior şi cel inferior putând rămâne  descheiaţi. În acest caz este important ca sacoul să vă vină bine, altfel ţinuta poate părea nearanjată.

Sacoul trebuie să fie încheiat la ocazii oficiale, când intraţi într-o încăpere sau când mergeţi să salutaţi pe cineva.

Puteţi purta sacoul descheiat  când ambianţa o permite, chiar şi în timpul întâlnirilor cu partenerii de afaceri, atunci când atmosfera devine relaxanta. De asemenea, în timpul mesei este permis sa aveţi sacoul descheiat, însă înainte de a vă ridica de la masă în primul rînd trebuie să vă încheiaţi nasturii de la sacou.


Dacă nu purtați sacoul la muncă sau la evenimente oficiale, puteţi închide toţi nasturii d ela sacou. În mod similar, puteți decide când să închideţi ultimul nasture şi când să îl lăsați descheiat. Cu toate acestea, este recomandat să aveţi ultimul nasture descheiat în toate situațiile atunci când purtați un sacou cu un singur rând de nasturi.

În funcție de formă, sacoul poate avea nasturi la mâneci și la buzunarele exterioare. Aici, nu există reguli clare, însă nasturele de pe buzunarul de la piept este bine să stea închis pentru un aspect mai ordonat, excepţie fiind în cazul în care se poartă batista la buzunar.


Nasturii de la mâneci pot să nu fie închişi, însă doar într-un cadru informal (excepţie o fac modelele de serie care au nasturii cusuţi doar cu scop decorativ. De asemenea, nasturii de la mânecă pot fi lăsaţi deschişi pentru a se pune în evidenţă butonii de la cămaşă (nu recomandăm însă acest lucru).
Nasturii de pe buzunarul hainei pot fi purtaţi încheiaţi sau descheiaţi, rămâne la latitudinea fiecăruia, însă întotdeauna trebuie să avem grijă ca pânza de pe interiorul buzunarului să fie ascunsă privirilor celorlalţi.