Cum să scapi de burtă (1) – prin dietă

Academia Barbatilor

Ai făcut burtă și ai impresia că, dintr-o dată, farmecul tău irezistibul s-a dus pe apa Sâmbetei. Te simți mai greu, te miști mai greu și parcă toate privirile femeilor frumoase pe care nu demult le seduceai fără probleme, îți fixează dezgustate noul ”prieten” rotund care s-a agățat fără să ceară voie de abdomenul tău. Blestemate fie toate berile băute vara trecută! Dar, stai, nu e chiar de glumă și nu e doar o problemă de look. O burtă crește riscul apariției unor boli cronice: diabet, boli de inimă, apnee în somn și chiar unele tipuri de cancer (de colon sau rectal). Să nu ne gândim însă chiar la ce-i mai rău ci la faptul că, așa cum a apărut, o burtă poate să și dispară. Mai întâi, printr-o dietă sănătoasă și corectă. Hai să vedem cum să-ți modifici dieta ca să scapi de burtă:

1 Vorbește cu medicul de familie

Ia-o pas cu pas și mai întâi fă o vizită medicului de familie cu care să stai de vorbă în legătură cu alimentația sau cu eventualitatea de a urma un program de exerciții fizice. Acesta îți va spune dacă aceste programe sunt aplicabile condiției de moment în care te afli. Burta în exces e asociată deseori cu unele boli și afecțiuni cronice, precum diabetul și bolile de inimă. E foarte important să te informezi mai întâi dacă planul tău legat de dietă e ok să fie pus în aplicare.

2 Mănâncă mai puțini carbohidrați

Mai ușor cu pastele…

Studiile spun că mâncărurile bogate în carbohidrați sunt responsabile în bună măsură pentru formarea burții și creșterea circumferinței în talie. Reducerea cantității acestor mâncăruri te va ajuta să slăbești și scapi în bună măsură de burtă. Dieta ar trebui să se bazeze pe proteine, legume, fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Limitează consumul de carbohidrați – pâine, orez, biscuiți și paste. Aceste mâncăruri nu sunt nesănătoase, mai ales dacă făina folosită la prepararea lor e integrală, dar ele nu sunt considerate alimente cu nutrienți. Dacă e să mănânci carbohidrați, alege mâncărurile 100% din cereale integrale, considerate mai sănătoase. În plus, atenție la porții: o porție de paste sau de orez nu ar trebui să fie mai mare de 125 de grame.

3 Încarcă-te cu proteine

Mâncărurile pline de proteine pot ajuta bărbații să scape de kilogramele în plus, să reducă grăsimea de pe burtă și să mențină o masă musculară fermă. Consumul unor cantități adecvate de proteine te va face să te simți bine cu totul, pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru a scăpa de grăsime, proteinele trebuie să ajungă la un procentaj de 20-25% din consumul tău zilnic de calorii. De exemplu, dacă într-o zi consumi 1600 calorii, ai nevoie de 80-100 gr de proteine. Consumi 1200 de calorii? Atunci echilibrează cu 60-75 gr de proteine. Proteinele despre care vorbim se regăsesc în linte, carnea de pui (fără piele), curcan, ouă, lactate degresate, fructe de mare, carne de porc, carne de vită și tofu. Acestea te vor încărca de energia de care ai nevoie și te vor menține sătul.

4 Fă-ți un deficit de calorii

Micșorează consumul zilnic de calorii și vei slăbi. Poți face acest lucru în câteva moduri. Primul ar fi acela de a reduce dimensiunile porțiilor. Apoi, poți arde caloriile prin activități fizice și poți schimba compoziția dietei, crescând numărul proteinelor, renunțarea la grăsimi și la carbohidrați.

Începe să contorizezi numărul de calorii pe care le consumi zilnic. Nu uita să le incluzi și pe cele din băuturi, uleiurile folosite la gătit, dressingul din salate și sosuri. Ține un jurnal al dietei – există numeroase aplicații de smartphone sau website-uri care te ajută să faci asta. Numărul de calorii de care ai nevoie în ideea de a slăbi, depind de vârstă, constituție și nivelul de activitate fizică. În mod normal, pentru a slăbi până la 1 kilogram pe săptămână ar trebui să reduci circa 500 de calorii pe zi. O rație sigură și adecvată pentru aproape toți bărbații.

5 Redu cantitatea de zahăr

Renunță la dulciuri!

Există o expresie, conform căreia zahărul a ucis mai mulți oameni decât a făcut-o cancerul. Studiile au arătat că un consum de zahăr sporit contribuie la creșterea burții. Bărbații care consumă mai puțin zahăr au o circumferință a taliei mai mică. Printre alimentele al căror număr trebuie redus se numără băuturile îndulcite, bomboanele, prăjiturile și celelalte dulciuri, precum și preparatele făcute cu făină albă (pâinea și pastele). Dacă tânjești după dulciuri, mănâncă mai bine un fruct sau, în cel mai rău caz, o bucățică foarte mică de prăjitură, de poftă.

6 Atenție la alcool!

Există un motiv pentru care i se spune ”burtă de bere”. Dar berea nu e unica băutură care duce la creșterea burții. Studiile au demonstrat că toate tipurile de alcool își aduc din plin aportul. E recomandabil să nu bei mai mult de două pahare de băuturi alcoolice pe zi iar în cazul în care chiar vrei să renunți complet la burtă, fă un efort și renunță complet și la alcool.