Cum să scapi de cearcăne și de pungile de sub ochi

Academia Barbatilor

În caz că le ai, foarte probabil că te deranjează cearcănele și pungile de sub ochi. Și că ești în căutarea unor remedii pentru a scăpa de ele. Nimeni nu vrea să arate ca un zombi sau ca un raton, în afară, desigur, de noaptea de Halloween. Cearcănele și pungile de sub ochi îți strică imaginea și stilul. Hai să vedem ce e de făcut în acest caz.

Care e diferența dintre cearcăne și pungile de sub ochi

cearcăneAparent, cele două sunt similare. Și totuși… nu sunt. Cearcănele sunt acele semilune negre care se formează sub ochi (și uneori chiar deasupra lor). Pe de altă parte, pungile de sub ochi sunt petice pufoase de piele care se formează, la rândul lor, dedesubtul ochilor. Pe lângă ele, pielea bărbaților din acea zonă poate suferi o depigmentare.

Cu alte cuvinte, poți avea în același timp și cearcăne și pungi. O situație care se poate rezolva.

Care sunt cauzele cearcănelor și a pungilor de sub ochi?

Sunt mai mulți factori care cauzează apariția cearcănelor și a pungilor de sub ochi la bărbați. Printre cele mai comune, se numără:

  • Alergiile. Dacă ai alergii – la fân, la praf, la animale, la fum etc – atunci e foarte probabil să ți se formeze atât cearcăne cât și pungi. Și asta deoarece, după o reacție alergică, organismul tău eliberează o substanță chimică numită histamină. Fluidul acesta poate cauza ochi „pufoși”, cearcăne și pungi.
  • Prea puțin somn. Somnul de proastă calitate este principalul factor care duce la apariția cearcănelor de care toți bărbații vor să scape. Când nu dormi și nu te odihnești suficient, vasele de sânge de sub ochi se dilată, umplându-se cu o cantitate mai mare de sânge.
    Sub ochi este pielea cea mai subțire din tot corpul (aproximativ 0,5 mm, în comparație cu media de 2 mm cât este în rest). Prin urmare vasele dilatate de sânge se vor vedea mult mai ușor în acel loc, apărând ca niște umbre negre sau maronii.
  • Factorii genetici. La fel ca în privința multor altor boli și afecțiuni, genele sunt responsabile și de apariția cearcănelor. Deși nu poți umbla la AND, poate că te vei simți ceva mai bine știind că poți să dai vina pe mama și pe tata pentru cercurile acelea neplăcute care ți se formează sub ochi.
  • Procesul de îmbătrânire. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea devine mai subțire și mai uzată. Acest lucru se petrece deoarece, în decursul timpului, pielea produce din ce în ce mai puține proteine, absolut necesare pentru a rămâne sănătoasă și fermă.

cearcăneCum să scapi de cearcăne și de pungile de sub ochi

1 Aplică o compresă rece

Îți amintești de momentele în care te lovea în față o minge de fotbal și mama îți punea o „compresă rece”? E un termen generic. Poți aplica orice „chestie” rece pe ochi, pentru a scăpa de cearcăne. De pildă, poți apela la linguri sau pur și simplu la o bucată de cârpă pe care ai ținut-o un pic în congelator. Iar dacă vrei să fii cu adevărat cool și să-ți induci ideea de spa, folosește felii de castraveți reci.

2 Tratează-ți alergiile

Am vorbit mai sus despre faptul că alergiile pot fi cauza cearcănelor și a pungilor de sub ochi. De aceea, tratarea acestora va duce la minimizarea efectelor lor. O doză zilnică de medicament anti-alergic ar trebui să rezolve problema însă dacă iei acest medicament și continui să ai probleme alergice, atunci doar medicul îți va spune care e soluția cea mai bună.

3 Hidratează

Nici n-ai idee ce minuni face o bună hidratare a pielii în zona ochilor. Este exercițiul pe care trebuie să-l faci zilnic, fiindcă o bună hidratare a pielii (în general) contribuie la menținerea sănătății acesteia și va face vasele de sânge mai puțin vizibile.

4 Aplică o cremă de ochi

cremă ochi cearcăneMajoritatea bărbaților ignoră produsele cosmetice dar dacă ai probleme cu cearcănele chiar ar trebui să apelezi la ele. Există cosmetice speciale pentru a fi aplicate în regiunea ochilor, creme care conțin retinol și acid hialuronic, dar și vitamine (B, C și E). Aplică un pic de cremă în jurul ochilor, dimineața, înainte de a-ți începe ziua sau seara, înainte de culcare.

5 Dormi corespunzător

E esențial pentru a nu face cearcăne: fă-ți orele de somn (nu mai puțin de 6, dar 7 sau 8 ar fi ideale), încearcă să te odihnești cât mai mult și mai bine. Un pont ar fi să dormi pe spate, cu capul ceva mai ridicat decât nivelul corpului, pentru a împiedica acumularea de fluide în zona de piele subțire de sub ochi.

6 Atenție la alimentație

Nu e un secret faptul că dieta are un impact enorm asupra sănătății generale. Aici incluzând, evident, și pielea. Mânâncă multe fructe și legume, renunță la alcool și la junk food. E foarte important, de asemenea, să nu consumi multă sare sau alimente sărate, fiindcă sarea e un element care contribuie la menținerea cearcănelor și a pungilor de sub ochi.

7 Masează-ți ușor ochii

Folosind inelarul și degetul mic, masează ușor zona din jurul ochilor. Acest lucru ajută la circulația fluidelor și a sângelui dar, încă o dată, fă acest lucru cu grijă. Recomandăm un masaj zilnic de 5 minute, după ce ai aplicat compresa rece despre care vorbeam mai sus.

Citește și Ce să faci ca să scapi de sforăit