Cum să scapi de dependența de telefon

Academia Barbatilor

Adevărul neplăcut este că nu mai putem trăi fără smartphone-uri. Dacă te uiți pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în restaurante… observi că oamenii sunt pur și simplu lipiți de telefoanele lor inteligente. Și mai grav este faptul că unii preferă mai degrabă să se uite în telefon decât să poarte o discuție cu o persoană reală.

În urmă cu câțiva ani, internetul pe mobil era privit ca un lux, în vreme ce telefoanele capabile cu adevărat de lucruri speciale costau o mică avere. Dar totul s-a schimbat rapid și radical, cam de prin 2007, odată cu lansarea primului model iPhone, care a fost privit încă de la bun început ca un mic computer la purtător. Odată cu iPhone-urile, telefoanele începeau să știe mai mult decât sms-uri și apeluri. Iar restul e deja istorie.

dependența de telefon

În ziua de azi există chiar și un termen care îi definește pe cei care trăiesc cu teama că ar putea să-și piardă smartphone-ul: nomofobie. Aceștia sunt mult prea dependenți de telefoanele lor, sfatul oricărui medic fiind că ar trebui să se autocontroleze, să înceapă să facă pauze „de telefon” și să se concentreze și asupra unor lucruri mai bune. Iată 10 ponturi care să te facă să scapi de dependența de smartphone:

1 Setează-ți notificările de pe telefon

Cu cât primești mai puține notificări, cu atât îți vei verifica mai rar telefonul. Oamenii devin atât de dependenți de smartphone-urile lor încât nu se pot abține să verifice orice notificare primită, de la orice aplicație instalată. Limitează-ți notificările, menținându-le doar pe cele absolut necesare, astfel încât să nu fii nevoit să-ți privești dispozitivul la fiecare atenționare despre like-ul primit pe Instagram de la un follower din India.

2 Nu utiliza telefonul în pat

dependența de telefon

Studiile spun că utilizarea telefonului în pat nu e o idee deloc bună, deoarece lumina albastră a acestuia afectează hormonii somnului. Deci unul dintre primii pași ce trebuie făcuți pentru a scăpa de dependența de smartphone este să faci din pat o zonă în care telefonul are accesul interzis. Primele nopți vor fi mai grele, dar apoi vei începe să te obișnuiești.

3 Fă rost de o alarmă clasică

Ești tentat să folosești telefonul imediat cum „faci ochi”, deoarece, probabil, utilizezi alarma acestuia pentru a te trezi. Înlătură acest „risc” făcând rost de o alarmă clasică, precum un ceas deșteptător. Nu e scump (Ikea are o variantă extrem de simpatică, aici, la doar 25 de lei) și astfel vei putea să îndepărtezi telefonul de capul patului, urmând ca dimineața să nu-l verifici imediat ce ai deschis ochii.

4 Telefonul nu are ce căuta la masă

dependența de telefon

Provoacă-te singur, propunându-ți să faci o rundă de conversații cu familia sau prietenii atunci când vă așezați la masă, timp de o oră. Fără să trișezi. Dacă cineva deschide discuția despre o fotografie haioasă văzută pe Facebook, pune-l să o descrie în cuvinte, fără să facă apel la telefon. În restaurant nu-ți scoate telefonul punându-l pe masă, ci lasă-l în buzunar, eventual trece-l pe modul avion.

5 Limitează utilizarea smartphone-ului

Prin aceasta nu înseamnă să decizi că vei folosi telefonul de maxim 15 ori pe zi. Dar trebuie să-ți setezi în minte faptul că există momente în care pur și simplu nu ai de ce să te uiți la el. Și să faci un efort să te ții de această „promisiune”. Neutilizarea la masă, în timpul întâlnirilor cu prietenii, în vizite etc este o decizie ce trebuie respectată cu sfințenie.

6 Scapă de aplicațiile inutile

Probabil ți-ai burdușit smartphone-ul cu aplicații care nu-ți sunt de un real folos, dar pe care ai tendința de a le deschide uneori, din plictiseală. Apoi, chiar dacă ți se pare imposibil de crezut, se poate trăi foarte bine și fără Facebook pe telefon. Dezinstalarea aplicațiilor inutile îți vor elibera spațiu și îți vor face device-ul să funcționeze mai bine, în special dacă nu e unul de top.

7 Instalează aplicații care să te ajute

În magazinele de aplicații găsești unele care să te ajute să limitezi accesul la smartphone. Printre acestea, Rescue Time și AppDetox. Descarcă-le și configurează-le după bunul plac, pentru a-ți ține în frâu dependența de propriul smarphone.

8 Setează-ți o parolă complicată

Nu poți verifica telefonul dacă nu ai acces la el. Setează-ți device-ul să se blocheze imediat după ce-l folosești, iar pentru deblocare setează o parolă complicată (nu un pin sau un model grafic). Include o majusculă, caractere speciale, numere și fă-o lungă de peste 10 caractere. De fiecare dată când vei avea, compulsiv, dorința de a debloca telefonul, îți va veni mai degrabă să te lași păgubaș decât să-ți introduci parola.

9 Întoarce-te la un telefon mobil clasic

În mod cert nu vei agrea această sugestie, dar dacă e să vindeci o dependență, atunci o faci cu orice preț, chiar dacă vei stârni zâmbete în momentul în care prietenii te vor vedea apărând cu un telefon „cu butoane”, pe care să-l folosești doar pentru a face convorbiri și a trimite sms-uri. La urma-urmei, Nokia a reînviat, sub o formă modernă, modelul său de succes, 3310. S-ar putea ca, folosindu-l pe o perioadă de câteva luni, să-ți dispară dependența de smartphone.

10 Găsește-ți un hobby

Calculează câte ore utilizezi smartphone-ul zilnic. Te vei speria. Cel mai bun lucru pe care l-ai putea face este să-l înlocuiești cu altceva. În speță, cu un hobby. Găsește-ți o pasiune care să nu aibă de-a face cu telefonul și petrece timpul în acea zonă. Poți învăța să cânți la chitară, să desenezi, să mergi la un curs de dans, să faci sport – orice ar putea să-ți ocupe 2-3 ore din zi în care telefonul să nu mai facă parte din viața ta.

Citește și: 7 moduri în care smartphone-ul tău îți poate afecta sănătatea