Cum să scapi de DRM-ul e-book-urilor și să le citești pe orice device

Academia Barbatilor

Multe e-book-uri vin însoțite de așa-numita protecție DRM – Digital Rights Management, care, în principiu, face imposibilă piratarea cărților electronice, dar în același timp aduce mari probleme celor care nu au în cap să pirateze nimic, ci doar să le citească de pe diverse device-uri, altele decât cele pentru care le-au descărcat. Din fericire, există posibilitatea înlăturării acestei protecții, existând câteva tool-uri care execută un proces simplu și eficient, în urma căruia vei avea o e-book „curată”.

Ce este DRM și de ce e o protecție antipatică

Teoretic, DRM preîntâmpină copierea și distribuirea fără licență a cărților electronice, apărând interesele comerciale ale diverselor părți implicate în producerea și distribuirea e-book-urilor. Dincolo de asta, însă, DRM e un coșmar pentru utilizatori, fiindcă îi împiedică să citească o carte electronică legal cumpărată pe toate device-urile deținute.

De exemplu, în cazul în care cumperi o e-book din magazinul Kindle, vei putea să o citești doar pe un e-reader Kindle, folosind aplicația Kindle. Dacă dorești să o pui pe un alt device, produs de o altă companie, pe smartphone sau să folosești o aplicație alternativă de citire a cărților electronice, nu vei putea din cauza DRM-ului.

Soluția este să înlături protecția DRM. Nu e un lucru ilegal și există câteva aplicații cu care o poți face cu ușurință:

1 Calibre

Cum să scapi de DRM

Calibre e cea mai bună aplicație pentru organizarea și managementul colecției de ebook-uri. O poți utiliza pentru a edita metadata cărților, pentru a converti o carte digitală în diverse formate și chiar pentru a descărca știri și articole din reviste pe propriul e-reader.

Grație prezenței unor pluginuri, poți folosi Calibre pentru a scoate protecția DRM de pe orice e-book.

Descarcă gratuit aplicația Calibre de aici.

2 Epubor

Cum să scapi de DRM

Epubor e un tool online care înlătură protecția DRM-ul din ebook-uri. Serviciul funcționează însă doar pentru cărțile din Kindle Store. Pentru a utiliza Epubor trebuie să cunoști serial number-ul e-reader-ului Kindle. Îl poți afla deschizând e-readerul și accesând Menu — > Settings — > Device options —- > Device info. Atunci când introduci serial number-ul în aplicație, omite spațiile și cratimele.

Apoi va trebui să conectezi Kindle-ul la computer printr-un cablu USB. „Trage” ebook-urile din Kindle în interfața aplicației Epubor și scapă de DRM (o poți face și pentru mai multe cărți odată). O altă metodă e să descarci aplicația Kindle pentru desktop, să-ți sincronizezi cărțile și apoi să le muți în Epubor direct din computer. Eliminarea DRM-ului începe automat, iar când procesul s-a terminat vei vedea că apare un buton de download. Apasă-l și vei avea cartea „curată” în computer.

3 ePUBee Kindle Removal

Cum să scapi de DRM

ePUBee și-a căpătat de ceva vreme reputația de a fi unul dintre cele mai bune convertoare online de e-book-uri. Și pentru că nu poți converti o carte „blocată” de un DRM adiacent, ePUBee a dezvoltat și o aplicație pentru desktop, care te ajută să înlături infama protecție.

În mod similar cu Epubor, acest tool funcționează doar pentru DRM-urile de pe cărțile Kindle, alte magazine neavând suport. În total, sunt disponibile șase tipuri de fișiere e-book: AZW, AZW3, AZW4, TPZ, MOBI și PRC.

Pentru a folosi aplicația ePUBee trebuie să o autorizezi cu ID-ul de Amazon, motiv pentru care unii s-ar putea să considere că li se pune în pericol securitatea contului. Apoi, trebuie să-ți descarci cărțile Kindle în computer, folosind aplicația oficială Kindle, iar după ce le-ai sincronizat, să le „tragi” în aplicația ePUBee, care le va debloca.

Descarcă ePUBee de aici.

4 Alte tool-uri DRM de la ePUBee

ePUBee a dezvoltat alte două tool-uri de înlăturare a DRM-ului. Una dintre ele scoate DRM-ul din fișierele PDF, în vreme ce cealaltă înlătură DRM-ul din fișierele EPUB. Ambele aplicații sunt gratuite, la fel ca „sora” lor mai mare.

Descarcă ePUBee EPUB DRM de aici și ePUBee PDF DRM de aici.

5 Any eBook Converter

Cum să scapi de DRM

Dacă ai nevoie de o singură aplicație care să înlăture DRM-ul de pe toate e-book-urile cumpărate din magazine diferite, trebuie să plătești. Iar una dintre cele mai bune aplicații pe bani, în acest sens, este Any eBook Converter, care îți scoate protecția de pe cărți cumpărate din Kindle Store, Adobe, Nook și Kobo, suportând 24 de formate de e-book, care includ EPUB, PDF, MOBI, DOC etc.

Pe lângă că te scapă de DRM, Any eBook Converter are și alte caracteristici interesante: editează metadata cărții (titlu, autor, publisher, etc) și convertește e-book-urile în diverse formate, permițându-ți să le citești pe absolut orice device.

Descarcă Any eBook Converter de aici (preț: 30 usd)

6 AzwSoft eBook

Cum să scapi de DRM

Un tool gratuit (dar mai puțin aspectuos), care înlătură DRM-ul din e-book-urile cumpărate din mai multe magazine – Adobe, Kindle, Nook. Spre deosebire de Any eBook Converter, AzwSoft e disponibil și pentru utilizatorii de Mac-uri. Suportă majoritatea formatelor (inclusiv EPUB, PDF, AZW, MOBI), iar procesul de utilizare e similar cu al celorlalte aplicații de mai sus: „tragi” cartea respectivă în aplicație, apeși Start și formatul fără protecție ți se salvează automat în computer.

Descarcă AzwSoft eBook de aici.

Citește și: Cele mai bune aplicații de management al parolelor