Cum să scapi de mătreață

Academia Barbatilor

Te-ai regăsit vreodată în situația de a fi în mijlocul unui grup de persoane și a avea parte de o mâncărime bruscă în cap, dar, de jenă, te-ai abținut s-o „rezolvi” pentru a nu atrage atenția asupra ta? Mătreața e o problemă comună a scalpului, care atrage după sine iritații neplăcute ce te pot aduce în situații jenante.

Din cauza mătreței, pielea scalpului devine uscată și se descuamează, producând mâncărimi. Mai rău e că, dacă te scarpini, poți „elibera” un mic nor care în mod sigur îi va dezgusta pe cei din jur. Dar, înainte de a ajunge să te scarpini în cap cu disperare, încearcă să-ți oferi singur o mână de ajutor, pentru că există numeroase moduri în care poți scăpa de mătreață sau poți preveni apariția ei.

cum să scapi de mătreață
Foto: AndreyPopov

1 Schimbă șamponul

Dacă folosești un șampon obișnuit e posibil ca acesta să-ți usuce scalpul, așa că prima soluție este să-l schimbi, cumpărându-ți un șampon anti-mătreață. Primele tipuri de șampoane anti-mătreață tratau problema, dar puneau la grea încercare firul de păr. De asemenea, aveau un miros oribil, de spital. Din fericire, șampoanele anti-mătreață din ziua de azi au un efect mult mai prietenos asupra părului și, pe deasupra, miros și bine. Ingredientele active din aceste șampoane pot include sulfit de seleniu, climbazol sau zinc, în plus poți alege unul pentru tipul de păr pe care-l ai.

2 Folosește uleiul de cocos

Uleiul de cocos oferă o gamă largă de beneficii, unul dintre acestea fiind că te scapă de mătreață. Acest tip de ulei e foarte hidratant, având proprietăți anti-bacteriale și anti-fungice care tratează nu doar mătreața, ci și cauzele ei. Desigur, nu vrei să umbli pe stradă cu părul uleios, așa că aplică uleiul de cocos cu 10-15 minute înainte de a intra la duș. Are efect garantat.

3 Aplică oțet de cidru

O parte a problemelor legate de mătreață este aceea că ele provin dintr-un dezechilibru al pH-ului pielii. Dacă adaugi un pic de oțet de cidru de mere în șampon, vei ajuta la refacerea pH-ului pielii scalpului, care va ajunge astfel la nivelul normal. Un alt beneficiu este oferit de aciditatea din oțetul de cidru de mere, care ajută la scăparea rapidă de acei fulgi de celule moarte care-ți zac în păr. Iar dacă mătreața este rezultatul unei probleme fungice, oțetul de cidru o va rezolva și pe aceasta.

4 Mărește aportul de Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt foarte importanți pentru funcționarea organismului, aceștia ajutând la îmbunătățirea aspectului general al pielii, inclusiv al scalpului. Omega-3 ajută la reglarea producției de ulei natural al pielii, precum și la hidratarea acesteia. Un deficit de Omega-3 poate duce la descuamarea pielii capului și, automat, la apariția mătreței. Crește aportul de Omega-3 prin consumul de ulei de pește și a anumitor tipuri de nuci și cereale.

5 Probioticele te ajută

Probioticele sunt bacteriile bune, care ajută la atenuarea simptomelor alergice, oferind imunității o barieră suplimentară prin care să lupte împotriva bacteriilor nocive și a infecțiilor fungice. Consumarea regulată de alimente probiotice, precum iaurtul, chefirul sau unele murături, contribuie la eliminarea multor probleme dermatologice, inclusiv a celor care duc la apariția mătreței. Dacă nu ești un fan al mâncărurilor probiotice, poți merge la farmacie pentru a cumpăra suplimente probiotice.

6 Un remediu clasic: bicarbonatul de sodiu

Un mod simplu și ieftin de a scăpa de mătreață este să faci un amestec ce conține bicarbonat de sodiu și apă și să-l aplici pe păr, spălându-te cu el fără probleme. Bicarbonatul de sodiu e un remediu pentru multe probleme, fiind cunoscută capacitatea lui de a inhiba dezvoltarea infecțiilor fungice care cauzează, deseori, apariția mătreței. Aplică acest amestec pe părul ud și scalp, așteaptă câteva minute, apoi spală-ți părul în mod obișnuit.

7 Uleiul de arbore de ceai

cum să scapi de mătreață

Dacă vrei să scapi de mătreață fără alte complicații, cumpără-ți ulei din arbore de ceai. Este cea mai de efect substanță pentru a elimina mătreața, având proprietăți anti-fungice și de curățare. E relativ ieftin și se găsește în farmacii sau online. Se amestecă 10 picături de ulei de arbore de ceai în jumătate de ceașcă de uleiuri esențiale (lavandă, de pildă), se masează scalpul cu acest amestec și se lasă pe păr timp de câteva minute, înainte de a te spăla cu un șampon normal. Dacă e prea complicat, atunci pur și simplu pune câteva picături de ulei de arbore de ceai în șamponul cu care te speli în mod obișnuit și vei vedea rezultatele.

Citește și: 7 mituri neadevărate despre păr