Cum să scapi de sânii… bărbătești

Academia Barbatilor

Sânii bărbătești. Îi ai, dar nu știi cum să scapi de ei. Rapoartele medicale spun că circa 30% dintre bărbați dezvoltă sâni peste măsură de mari, într-un moment sau altul al vieții lor. Unii sâni masculini sunt cauzați de probleme medicale – o afecțiune denumită ginecomastie – în vreme ce alții reprezintă pur și simplu o acumulare de grăsime, pe fondul luării generale în greutate.

Dacă ți-au crescut sânii ca urmare a faptului că te-ai îngrășat, probabil vei dori să știi cum să scapi de ei. Desigur, ai putea să cauți pe Google „chirurgie estetică sâni bărbați” sau „sutien bărbătesc” (cum sună asta!) dar mai bine cauți „exerciții pentru sânii masculini”. Sau, dacă tot ai ajuns pe această pagină, nu mai căuta nimic și citește sugestiile de mai jos.

Nu mai e nevoie să spunem că pentru a scăpa de sânii bărbătești, trebuie să exersezi, să ții o dietă, să fii determinat și dedicat. Dar așa cum îți va spune orice expert în fitness, calea cea grea este, de obicei, calea cea bună. Hai să vedem cum să scapi de sânii bărbătești:

Care sunt cauzele apariției sânilor la bărbați

Cum să scapi de sânii bărbătești
Foto: 123rf.com

Ai văzut Fight Club? Îți amintești că într-una dintre scenele de la început, Robert „Bob” Paulson îl strânge la piept pe narator. Iar pieptul său e reprezentat de niște sâni uriași. Aflăm imediat că Bob suferă de cancer testicular care cauzează modificări în nivelul său de estrogen și de testosteron, acestea ducând la mărirea sânilor.

Personajul Bob face parte dintre acele persoane care suferă de ginecomastie, care presupune creșterea țesutului din zona pectoralilor. Pe lângă cancerul testicular, există un spectru larg de afecțiuni medicale care pot afecta producția de hormoni și care pot duce la apariția sânilor la bărbați. Printre acestea: hipertiroidismul, boala lui Grave, ciroza și hepatita.

Vestea proastă e că dacă ai ginecomastie trebuie să ceri medicului un tratament, acesta fiind unicul început de drum pe care-l putem recomanda. Vestea bună e că în cazul în care nu ai ginecomastie, ai un exces de grăsime în zona pieptului, care-ți dă un aspect inestetic pentru un bărbat.

Altfel spus, ai mâncat prea mult și ai făcut prea puțină mișcare, fapt care începe să-și arate „roadele”. Deci care era vestea bună? Aceea că poți scăpa de sânii bărbătești cu o dietă propice și cu un regim de fitness.

Dieta pentru reducerea sânilor bărbătești

Orice vedetă urmează o dietă pentru a arăta bine, de la The Rock la Daniel Craig. Și dacă te uiți cu atenție la actorii care joacă în filme de acțiune vei remarca faptul că au niște pectorali de invidiat. Bodybuildingul are o contribuție foarte importantă, dar e vorba și despre modul de alimentație. Iar pentru a scăpa de sâni e musai să mănânci ceea ce trebuie, pe o perioadă îndelungată de timp.

Cum să scapi de sânii bărbătești

Pentru început, asta înseamnă să elimi toți carbohidrații inutili din dietă. Fără gogoși. Fără chipsuri. Fără pâine albă și brioșe. În locul lor, alege alternative sănătoase, precum fructe, nuci și iaurturi. Trebuie să consumi suficient de multe proteine și grăsimi sănătoase, pe care le vei arde apoi, pentru a le transforma în mușchi, la sală.

Pentru a-ți face metabolismul să lucreze, mănâncă zilnic trei mese mici, cu două interludii de gustări ușoare. Poți adăuga un shake proteic și poate te gândești serios să elimini orice urmă de alcool. Iată un plan bun:

Mic dejun: două ouă poșate și pâine prăjită, din cereale integrale.

Gustarea 1: fructe sau nuci

Prânz: piept de pui sau pește cu garnitură de legume sau orez brun.

Gustarea 2: iaurt

Cină: carne slabă sau pește, cu garnitură de quinoa și legume verzi.

După cum vezi, ideea e să consumi puțin spre moderat, iar ceea ce consumi să fie sănătos. Alimente precum fructele sau verdețurile îți dau un boost de vitamine, în vreme ce ouăle, puiul și peștele livrează grăsimi sănătoase și o cantitate suficientă de proteine. Asortează această dietă unei rutine serioase de antrenament și vei spune adio sânilor bărbătești.

Cele mai bune exerciții pentru a scăpa de sânii bărbătești

Înainte de a intra în sală, să vorbim un pic despre chirurgie, o opțiune viabilă în cazul în care ai sâni bărbătești. Chirurgia plastică la bărbați a devenit tot mai populară în ultima decadă și chiar dacă, aparent, această idee te sperie, ea este de luat în seamă, pentru că te va scăpa de sâni și nu îți va schimba, neapărat, modul de viață.

Pe de altă parte, dcă rămâi fidel unei diete și unei rutine de antrenament, vei avea un succes garantat. Pierderea rapidă a sânilor poate duce uneori la formarea pielii în exces, caz în care e posibil să-ți dorești să consulți un chirurg, pentru a vedea dacă există posibilitatea să înlături această piele inestetică printr-o intervenție chirurgicală.

Considerând, însă, că ai decis să urmezi calea fitness-ului, vei scăpa de sânii bărbătești prin muncă. E de presupus că adopți o rutină care se focusează pe mușchii pectorali și care include mult cardio. Lăsăm alergarea și bicicleta în seama ta și ne concentrăm pe câteva exerciții care-ți vor fi de folos:

Bench press

Un clasic, practic, unul dintre cele mai vechi și mai sigure exerciții pentru mușchii pieptului. Pui haltera pe suport și te întinzi pe bancă. Ții brațele deschise  mai larg decât deschiderea umerilor, ridici haltera și o ții deasupra pieptului. Inspiri, în timp ce cobori ușor haltera la jumătatea pieptului. Expiri, pe măsură ce revii cu haltera la poziția inițială, deasupra pieptului. Repeți.

Aparatul Pec Deck

Conform numelui pe care-l poartă, acest aparat îți transformă sânii în pectorali musculoși. Iată cum procedezi:

Selectezi o greutate rezonabilă. Aranjezi bancheta în așa fel încât mânerele sunt în fața pieptului. Te așezi, cu spatele lipit de spătar și apuci mânerele. Apropie mâinile încet, împingând în mânerele aparatului și strângând pieptul. Menține o secundă, apoi revino la poziția inițială, până când pieptul e întins la maxim. Repetă.

Exerciții la cablurile pentru piept

Acest exercițiu necesită aparatele pec deck cu cabluri. Se alege aceeași greutate ca la exercițiul anterior. Stai între cele două aparate și apucă mânerele cu palmele în jos. Apleacă-te și ține spatele drept în timp ce împingi brațele în jos și înspre interior, aducând mânerele cablurilor în fața pieptului. Întoarce la poziția inițială și repetă.

Există și alte seturi de exerciții, care implică halterele (le găsești pe net) dar momentan ne oprim aici, cu speranța că ai înțeles esențialul: pentru a scăpa de sânii bărbătești e nevoie de o combinație eficientă care include alăturarea a două elemente esențiale: dieta sănătoasă și exercițiile fizice.

Citește și: 5 greșeli pe care le fac mulți bărbați când merg la sală