Cum să scapi de stresul dinaintea examenelor

Academia Barbatilor

Facultatea aduce după sine stresul sesiunilor și examenelor. Uneori, școala poate deveni copleșitoare. În unele cazuri, un job colateral, presiunile sociale, necesitatea auto-întreținerii – își pun amprenta asupra capacității de învățare, iar „factura” vine, de regulă, chiar înaintea examenelor. Și se măsoară în stres. Cum scapi de stresul dinaintea examenelor?

De regulă, studenții își pregătesc examenele într-o atmosferă de panică nesănătoasă. Ei sunt convinși că viața lor viitoare depinde de rezultatul la examene. Părinții sunt îngrijorați, profesorii măresc gradul de tensiune, apar tot felul de proiecte care trebuie susținute ș.a.m.d. Cum te poți concentra cu atâtea lucruri pe cap?

1 Ține-ți stresul în frâu

Un pic de stres nu strică nimănui și, în general, te face să duci lucrurile mai departe. Problema e să nu se acumuleze prea mult, să devină un factor iritant sau să ducă la insomnii. Dacă nu reușești să faci față stresului, e posibil să ajungi la anxietate sau, mai rău, la depresie. Prea mult stres te „îngheață”. Te împiedică să-ți atingi adevăratul potențial. Cheia este să previi aceste lucruri.

Pentru că poți lua niște măsuri înainte ca stresul să te copleșească. Factorul psihologic îi privește pe părinți și pe profesori. Însă tu trebuie să înveți să-ți controlezi emoțiile și să transformi toate gândurile, frământările, amintirile, imaginile – în aspecte pozitive.

De aceea, încearcă să-ți trăiești viața din plin: dedică-te unei activități care-ți face plăcere, participă la un maraton, îndrăgostește-te, petrece timp cu familia și cu prietenii. Apoi, când ai reușit să te echilibrezi, gândește-te la eforturile pe care trebuie să le faci în viitor. Vei privi examenele cu alți ochi.

stresul dinaintea examenelorConcret, pentru a ține stresul în frâu, poți face următoarele:

  • Scrie-ți notițe, cu lucruri importante din cărți
  • Citește cursurile cu interes și concentrare, altfel totul e în zadar
  • Nu te gândi că nu ești supus greșelilor. Nu ești Dumnezeu, uneori poți comite erori
  • Păstrează-ți calmul. Dacă ești prea agitat, vei ajunge complet distras
  • Păstrează cursurile, notițele, tot ce ține de materia respectivă
  • Poți merge să înveți la bibliotecă, pentru a te concentra mai bine

Un alt lucru care se pune în discuție este cum să scapi de factorii stresanți. Și vei fi surprins să afli cât de mult stres poate fi înlăturat atunci când faci lucruri bune (și) pentru alții.

  • Fă sport. Probabil ai mai auzit acest îndemn, dar e bine să-l auzi mereu. Pentru că a rămâne într-o condiție fizică excelentă e unul dintre cele mai bune mijloace pentru a ține în frâu stresul, pentru a te simți mai bine și pentru a crește capacitatea de învățare și concentrare. Persoanele care nu fac mișcare sunt mai obosite decât cele care fac.
  • Meditează. Sunt multe moduri prin care poți medita. De la a închide ochii și a respira adânc atunci când simți că ești stresat, până la a face cursuri în care să deprinzi tainele meditației adevărate. Alegerea îți aparține, dar scopul e același: trebuie să-ți liniștești creierul suprasolicitat.
  • Cere ajutor, dacă ai nevoie de el. Dacă ajungi să ai prea multe de făcut și realizezi că nu mai faci față, nu e nicio problemă să ceri ajutor. Mulți studenți se ajută între ei și nici măcar nu trebuie să fie prieteni buni pentru a face asta.

2 Mănâncă mai sănătos

Acesta este un sfat logic, care presupune un lucru simplu: să păstrezi în organism nutrienții de care ai nevoie pentru a căpăta energie și pentru a te simți bine din punct de vedere fizic, în așa fel încât să previi îmbolnăvirile. Mănâncă salate, legume, fructe și, în general, găsește orice alternativă sănătoasă la mâncarea de tip junk.

3 Fă-ți un obicei din a avea un somn regulat și de calitate

Somnul este esențial. Nu poți rezista în sesiune dacă nu te odihnești. Sau dacă pierzi nopțile de weekend cu cine știe ce petreceri. Ai nevoie de un program de somn regulat, pentru a rămâne în priză și a evita anxietatea. Dacă totuși trebuie să faci o noapte albă, asigură-te că a doua zi găsești câteva ore pentru a te odihni. Echilibrează orele pierdute din noapte cu altele câștigate printr-un somn executat mai devreme.

4 Renunță la băutură

stresul dinaintea examenelorPrea multe nopți de beție și prea multe zile de mahmureală îți vor tăia masiv din energia mentală. Prea multe petreceri te vor duce cu mulți pași înapoi în timpul sesiunii de examene și vor constitui o cauză majoră a stresului și a neputinței de a susține un plan de studiu constant.

5 Organizează-te

Stabilește-ți prioritățile și fă-ți un plan. Vei avea mai puține motive de îngrijorare dacă vei ști de la bun început cum și când să ataci problemele. Desigur, esențial este să te și ții de acest plan, pe întreaga perioadă a examenelor.

O altă sugestie este să-ți setezi un buget. Pentru că, în momente de stres, studenții au tendința de a cheltui impulsiv. Dacă îți organizezi finanțele de la bun început, punând în rezervă o anumită sumă pentru perioadele „grele”, nu va trebui să faci față și stresului provocat de lipsa de bani.

6 Înconjoară-te de persoane motivaționale

Evită persoanele stresante și înconjoară-te doar de cei pozitivi, care te inspiră. Nu e deloc plăcut să pui capăt relațiilor și prieteniilor. Dar dacă ai parte de persoane care nu fac decât să îți umple viața de stres, trebuie să reduci timpul petrecut cu acestea. Fiindcă nu-ți fac bine, în niciun fel. În facultate, alege-ți prietenii cu atenție, în mod înțelept, fiindcă rețeaua ta socială e mai importantă decât crezi. Și aici nu e vorba de Facebook.

7 Învață că nu există eșec, ci doar feedback

Acceptă ceea ce nu poți să schimbi. E un adevăr universal. Sunt lucruri care se întâmplă, ție sau celor din jur, pe care nu le poți schimba și asupra cărora nu ai cum să intervii. Identifică-le și nu te mai stresa cu ele. Poate părea complicat, dar atunci când ai de-a face cu ele, gândește-te că pur și simplu nu are sens să-ți mai bați capul. Iar aceasta nu e o renunțare. Nu e un eșec.

Poți controla doar propriile tale alegeri și propria ta activitate. Și poți interveni în mod pozitiv asupra unei acțiuni personale. Nimeni nu e protejat împotriva eșecului sau a morții, dar trebuie să realizezi că un rezultat prost la un examen nu e o tragedie. Ce să faci în legătură cu asta sau cine e de vină sau care sunt cauzele notei proaste – aceste probleme au darul de a stresa inutil studenții.

Găsește timp să te relaxezi după un insucces, să-ți recapeți forțele și să-ți echilibrezi starea emoțională, analizând la rece ceea ce ai făcut. Doar în așa fel vei putea evita pe viitor greșelile făcute în trecut. Identifică-ți punctul slab și încearcă să-l „rezolvi”. Învață din greșeli și pune-le în slujba viitoarelor succese.

Citește și 7 metode prin care să studiezi mai eficient