Cum să spui NU: acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi

Academia Barbatilor

Cât de greu e să spui NU oamenilor? Poate suna egoist, dar există situații în viață în care trebuie să înveți să refuzi. Unele persoane nu pot face asta. În momentul în care sunt rugate, întrebate, apelate – indiferent de problemă – ele nu pot spune NU. Iar acest lucru le afectează uneori activitatea de zi cu zi pentru că trebuie să existe și o sită în momentul interacțiunilor sociale. Cum să spui NU? Te învățăm mai jos.

Într-o serie de experimente bizare conduse de un psiholog de la Universitatea Yale, în anii 60, subiecții au fost rugați să administreze în mod continuu șocuri puternice unor străini aflați într-o încăpere alăturată. Străinii au fost auziți apoi cum se loveau de pereți, urlau de durere și implorau îndurare, invocând dureri de inimă. Cu toate acestea, 65% dintre participanții la experiment au continuat să le administreze șocuri doar pentru că o autoritate le ceruse acest lucru.

Același lucru se întâmplă uneori – sub diverse forme – și în viața de zi cu zi. Oamenilor le e teamă să spună NU și continuă să facă lucruri pe care nu vor să le facă. Vestea bună e că poți, ușor-ușor, să controlezi acest lucru și să înveți să refuzi. Să refuzi pe bune.

cum să spui nuAmintește-ți că a spune DA este doar alegerea ta

În afară de cazul în care ești un politician sau un star în ascensiune, nu ai de ce să-ți faci griji în a face pe plac tuturor în același timp. E înrădăcinat în natura umană să fim prezenți când cineva are nevoie de noi – chiar și când persoana respectivă nu are cu adevărat nevoie. Dar în aceste cazuri, dacă refuzi, vei putea fi în stare să spui DA la lucrurile pe care vrei să le faci și care contează în mod real. Pe scurt, totul se petrece în mintea noastră.

Nu ești un ticălos dacă spui NU

Mulți oameni cred că devin automat niște ticăloși dacă refuză. Nu e adevărat. Din momentul în care refuzi să ajuți o persoană, persoana respectivă nici măcar nu se va mai gândi la tine. Pentru că mintea ei se va concentra la a găsi pe altcineva care să-i ofere ajutor. Dacă e însă vorba de o poveste de „viață și moarte”, lucrurile se schimbă. Poți spune NU, însă atunci chiar îți vei dovedi egoismul și lipsa de empatie, deci nu te aștepta la felicitări de Crăciun mai apoi.

Fii ferm

E minunat să fii politicos dar timpul tău e valoros, ca al oricui, iar faptul că efectiv nu poți ajuta pe cineva din lipsă de timp nu trebuie să te facă să te simți prost. Când refuzi pe cineva, fă-o în așa fel încât persoana respectivă să simtă că ai fi putut-o ajuta dar că efectiv nu ai timp. Și că decizia ta e finală.

Nu da mai multe explicații decât trebuie

E suficient să oferi un motiv simplu pentru refuzul tău – de genul „am deja alte planuri”. Dacă începi să explici prea mult, vei suna „moale” iar persoana respectivă va vedea o breșă în a insista cu rugămințile pentru a te face să-ți schimbi planurile (pe principiul că timpul și nevoile lor sunt mai importante ca ale tale). Așa că mai bine rămâi la motive vagi și oamenii nu vor putea exploata scuze care nu există. În plus, oferind cât mai puține explicații, vei evita să fii demascat în cazul în care chiar ceea ce spui este o minciună (lucru de evitat, totuși – nu e frumos să minți, nu-i așa?).

Cunoaște-ți foarte bine programul

Dacă-ți cunoști foarte bine agenda și programul, vei putea decide dacă poți ajuta sau nu pe cineva într-o anumită problemă. Pentru că dacă ești ocupat cu altceva într-o anumită zi și la o anumită oră, în mod cert vei ști de ce refuzi. Și atunci e mai bine să spui NU și să te concentrezi pe lucrurile care oricum te blochează decât să te împrăștii în o mulțime de direcții și să faci lucrurile pe jumătate sau să le rezolvi în ultimul moment.

Cum să (nu)-i spui NU partenerei

E nevoie de ceva mai multă finețe ca să-ți refuzi prietena sau soția. Nu poți pur și simplu să mormăi un „neah” dacă aceasta te roagă să faci ceva și tu nu vrei să faci. Mai bine alegi un compromis. Fii de acord cu ce te roagă – și când faci lucrul respectiv, fă-l bine – dar las-o să înțeleagă că îți datorează ceva. În așa fel, poate că data viitoare când mergeți într-o vizită, și îți vei dori să bei cu prietenii, se va stabili fără echivoc de la bun început cine va fi șofer la întoarcere.

Cum să-i spui NU șefului

Probabil vei evita să-i răspunzi șefului cu un NU direct. Dacă șeful va încerca să te încarce peste măsură cu tot felul de task-uri, prezintă-i un tablou clar asupra a ceea ce lucrezi. Și spune-i ceva de genul „Sunt încântat să fac ceea ce-mi ceri dar hai să ne aruncăm o privire asupra a ceea ce mi-ai dat deja să fac și să vedem dacă putem rearanja cumva lucrurile”. În acest fel, șeful va avea o idee mai limpede asupra volumului de muncă pe care-l desfășori și (cu puțin noroc) îți va mai lua câte ceva de pe platouaș.

Citește și cum să cumperi lenjerie intimă pentru iubita ta