Cum să stăpânești stilul spezzato precum un italian

academia barbatilor

În ultimul timp ai auzit vorbindu-se mult despre spezzatura, acel stil impecabil cu aer relaxat pe care îl afișează italienii atât pe stradă dar mai ales la Pitti Uomo. Dar cum poate fi definit corect acest stil? Pentru a înțelege mai bine cum poți obține un look în stilul spezzato, iată câteva idei de inspirație chiar de la italieni.

În primul rând, termenul spezzato descrie arta italiană de a combina un sacou și o pereche de pantaloni care nu reprezintă un costum dar care se complimentează reciproc. Practic combinarea și potrivirea diferitelor componente din costume diferite, de exemplu un sacou herringbone cu o pereche de pantaloni într-o culoare solidă sau un blazer navy cu o pereche de pantaloni gri deschis, alături de cămașă, cravată și batistă de buzunar, înseamnă spezzatura.

stilul spezzato
Sursa foto: Pinterest

Spezzato nu reprezintă doar o abordare relaxată a costumului, ci și un mod  prin care poți obține numeroase ținute din doar două sau trei costume.

Cum să combini imprimeurile în stilul spezzato

Abordarea cea mai simplă este prin combinarea sacoului cu pantalonii. În această ecuație de bază poți include și vesta, ca element cromatic de contrast între cele două jumătăți neutre. Sau poți asorta vesta cu pantalonii și poți alege un sacou diferit.

Cea mai mare provocare a acestui stil vine atunci când trebuie să combini trei piese diferite de la trei costume diferite.

stilul spezzato
Sursa foto: Pinterest

Trebuie să ai în vedere faptul că stilul spezzato  este un mix casual care te va pune în valoare pe stradă sau la festivalurile de modă dar niciodată la un interviu sau la birou.

Ai în vedere măsurile și materialele

În timp ce te distrezi combinând culori și imprimeuri, fii atent la măsurile potrivite și la texturile materialelor. Dacă porți un sacou slim, combină tot cu pantaloni slim. Procedează la fel și în cazul croielilor lejere. Nu vrei să creezi un dezechilibru al ținutei care va crea iluzia unui corp disproporționat. De asemenea, texturile trebuie să fie similare. Nu poți purta o jachetă din lână groasă cu pantaloni din bumbac seersucker. Pentru că ținuta ta va fi o alternativă la costum, alege materiale cu texturi și consistență similare.

stilul spezzato
Sursa foto: Pinterest

Uneori stilul spezzato permite chiar înlocuirea pantalonilor de costum cu jeans sau chinos, însă trebuie să fii expert pentru a obține spezzatura cu astfel de elemente vestimentare din zona casual. Practic, aspectul spezzato reprezintă acel aer nestudiat al eleganței.