Cum să supraviețuiești dacă ești împușcat

Academia Barbatilor

Armele ucid aproape 100 de persoane pe zi în America. În România nu am ajuns la „performanța” asta, în principal datorită regimului complet diferit al armelor și muniției. Dar vedem filme și auzim știri. Și, în mod cert, ți-ai pus măcar o dată-n viață întrebarea ce faci dacă ești împușcat? Ai vreo șansă de supraviețuire?

Ce daune provoacă un glonț?

Un glonț intră instant în corpul uman. La urmă urmei, există un motiv pentru care armele nu s-au schimbat foarte mult în ultimele sute de ani: sunt extrem de eficiente. Dar, dincolo de gaura evidentă pe care ți-o face un glonț, daunele provocate sunt mult mai mari.

În momentul în care ești pătruns de un glonț, carnea absoarbe o mare parte din șocul provocat de acesta. Un glonț de 9 mm (aflat în pistoalele folosite de polițiști pentru apărare) străpunge aerul cu o viteză de aproximativ 1500 km/h. Din această cauză, momentul impactului creează daune extinse, transpuse în posibile leziuni grave ale organelor și țesuturilor, chiar dacă glonțul nu le atinge în mod direct.

Cum să supraviețuiești dacă ești împușcatDupă ce glonțul pătrunde în corp, ești la mâna sorții. Este foarte posibil să supraviețuiesti dacă ești împușcat, chiar și de mai multe ori, dar totul depinde de traseul parcurs de gloanțe. Connor Narciso, fost medic de front care a luptat în Afganistan, spune să nu ne lăsăm înșelați de filmele de la televizor. Pentru că un singur glonț, în braț sau în picior, te poate ucide.

De ce? Pierderea de sânge. Narciso afirmă că aceasta este cauza numărul 1 a deceselor prin împușcare. Iar circa 90% dintre acestea pot fi prevenite. Dacă glonțul lovește o arteră brahială din braț, una dintre arterele inghinale din zona coapsei sau arterele subclaviculare, te poți aștepta la o hemoragie masivă.

Mușchii au mecanisme de auto-apărare ce pot opri hemoragia, dar acestea nu sunt suficiente atunci când ai pierderi interne de sânge cauzate de gloanțe. Fiindcă gloanțele secționează arterele și venele fără să alerteze mușchii. Potrivit lui Narciso, rănile non-fatale prezentate în filme nu sunt foarte realiste.

Un alt pericol îl reprezintă leziunile interne, care pot duce la cedarea organelor. Dacă un glonț lovește un organ vital, îl va sfârteca cu grație. În plus, gloanțele pot sări sau își pot schimba direcția după ce pătrund în corp, ceea ce înseamnă că un glonț poate lovi mai multe organe. De fapt, habar n-avem cum și unde se va deplasa un glonț după ce ne lovește.

Acestea fiind spuse, este posibil să supraviețuiești unei împușcături doar dacă ai norocul ca glonțul să ocolească toate organele vitale. Este valabil și pentru cazul în care ești împușcat de mai multe ori (iar pentru asta, ar trebui să-l întrebăm pe rapper-ul 50 Cent, care a primit 9 gloanțe și e viu). Așadar, nu este vorba despre cât de multe sunt, ci despre direcția pe care o capătă.

Ajută vesta anti-glonț?

veste anti-glontProbabil te întrebi cum stă treaba cu materialele anti-glonț (kevlar)? Acestea pot opri gloanțele să îți penetreze carnea, reducând mult daunele interne, dar nu fac nimic cu privire la viteza lor. Gândeste-te la glonț ca la o minge de fotbal, iar kevlarul – împreună cu corpul tău – reprezintă plasa. Dacă șutul e puternic, mingea e stopată, dar plasa e întinsă la maxim. Iar asta se poate traduce prin daune. Kevlarul este util doar împotriva unor gloanțe de calibru mai mic, care sunt, însă, și cele mai comune. Gloanțele mitralierelor pot penetra ușor materialul anti-glonț.

Ce poți face dacă tu sau cineva din jurul tău este împușcat

Așa cum am spus mai sus, supraviețuirea e un joc de noroc. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a crește șansele de rămânere în viață. Ce simți când eșți împușcat? Descrierile variază de la o „senzație intensă de arsură” la „a fi lovit de o minge de baschet”. În primă instanță, e ca și cum ai fi împins cu forța. După un minut sau două urmează o durere intensă, acută. Multe victime afirmă că cea mai neplăcută parte apare atunci când simt că sângele lor fierbinte începe să se scurgă peste tot. Pe scurt, nu e deloc distractiv.

Dacă vezi că o persoană a fost împușcată, sună la 112. În mod evident, trebuie să chemi cât mai repede un medic la fața locului. După aceea, trebuie să încerci să oprești sângerarea. Nu uita că pierderea sângelui este cea care ucide cei mai mulți oameni în această situație. Așadar, caută locul avariat. Decolorarea pielii și alte semne de hemoragie sunt indicii bune. Apoi încearcă să preiei controlul prin aplicarea unei presiuni asupra plăgii sau prin fixarea unui garou strâns pe membrul rănit.

Dacă există o rană  deschisă în cavitatea toracică, este important să încerci să împiedici aspirarea aerului. În caz contrar, victima ar putea avea presiune toracică, acest lucru reducând capacitatea de respirație la jumătate. Cel mai bun mod de a acoperi rana este cu un pansament ocluziv. Acesta poate fi petrolatum, tifon dintr-un trusă de prim ajutor sau o improvizație. Indiferent de obiectul folosit, este necesar ca acesta să sigileze complet rana, prin urmare materialele absorbante nu îți vor fi de folos. După ce faci toate aceste lucruri, nu îți rămâne decât să te rogi până sosește ambulanța.

Care sunt șansele să mori de la o împușcătură?

Cum să supraviețuiești dacă ești împușcatSă ne uităm la statistici. În America, șansele de a muri de la o împușcătură sunt de aproximativ 1 la 514.000. Destul de mici.

Altfel, victimele focurilor de armă au o rată de supraviețuire surprinzător de ridicată. Presupunând că nu ești împușcat direct în inimă sau cap (rata de supraviețuire fiind de doar 9% în cazul acesta), se pare că șansele de a rămâne în viață sunt de aproximativ 80-95% (șansa de 95% se referă la cazul în care ajungi rapid la spital și încă ai puls). Aproximativ 80% din suprafața corpului nu conține zone care să provoace moartea în urma unei împușcături. Deci chiar dacă traiectoria glonțului e cea care îți stabilește soarta, șansele de supraviețuire sunt destul de mari.

Citește și 15 lucruri interesante despre Războiul Rece