Cum să supraviețuiești de Sărbători

Academia Barbatilor

Îți sună familiar ceva de genul: „sărbătorile de iarnă sunt cea mai frumoasă perioadă a anului”? Probabil. Doar că, după ce ai trecut de perioada copilăriei, ai cam pierdut sensul acestei afirmații. Ba chiar simți pe propria-ți piele că aceasta este „cea mai stresantă perioadă a anului”. Una în care te simți încărcat de o mulțime de obligații, de la cadouri la vizite pe care nu ți le dorești, de la cheltuieli (de multe ori inutile) la așteptările generale ale oamenilor din jur, care te vor mai jovial și mai vesel. 25 decembrie se apropie și tu te transformi din ce în ce mai tare într-un Grinch anxios, care abia așteaptă să se vadă în noul an.

Cum traversezi cu bine această perioadă? Iată 7 ponturi care te vor ajuta să supraviețuiești de Sărbători:

1 Învață să spui „Nu”

cum sa supravietuiesti de sarbatori

Festivitățile prilejuite de reunirea familiei, petrecerile de final de an la birou, „happy hour”-ele cu prietenii – iată doar trei cazuri în care sănătatea mentală îți este pusă la încercare, la fel de mult precum îți este pus ficatul. Recomandarea este să ai o abordare tactică a problemei legate de evenimentele ce se întrevăd la orizont și să ai puterea să le refuzi.

Nu poți lua parte la orice fel de eveniment doar pentru că ești invitat și pentru că e legat de Crăciun. Dacă o vei face, vei deveni și mai obosit, și mai fără chef, și mai stresat. Prin urmare, spune „nu”. E mai simplu decât ți-ai imagina.

2 Încearcă să bei mai puțin

Asta nu sună neapărat foarte bine (poate doar din punct de vedere medical) dar are sens. Anxietatea provocată de băutură este un lucru real, care poate pune stăpânire pe tine pe o perioadă mai lungă de o zi sau două, după o noapte „grea”.

Cel mai bine e să bei cu moderație. Acest lucru te va aduce în postura de a putea părăsi o petrecere de Crăciun înainte să fie prea târziu. O beție într-un moment în care oboseala s-a acumulat peste tine cât casa nu e deloc ceea ce-ți trebuie.

3 Evită să te compari cu alții

Sărbătorile sunt menite mai degrabă să reflectezi la ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anului scurs și nu să intri într-un lung și toxic proces de comparații cu alte persoane din jurul tău.

Dacă ești un bărbat singur, probabil simți o oarecare presiune de a-ți găsi o parteneră de Crăciun, măcar pentru a avea cu cine să mergi la petreceri. Și totuși… cine zice că e nevoie de un partener pentru a te bucura de o petrecere? Ideea e să primești Sărbătorile așa cum te simți mai bine, fără să fii nevoit să respecți tot felul de reguli sociale. Nu ai o iubită? Nu-i o problemă. Reascultă piesa lui Bob Marley:

4 Pe cât posibil, stai departe de rețelele de socializare

Știm foarte bine că oamenii au tendința de a prezenta pe rețelele sociale versiunile lor ideale. Și, așa cum ai bănuit, în perioada Sărbătorilor, acest lucru se amplifică: oamenii vor să fie văzuți de către ceilalți oameni cât de bine o duc ei și cât de bine se distrează.

Deoarece creierul nostru are tendința de a face încontinuu comparații cu alții, postările celor care ne arată că petrec un Crăciun „perfect” îți pot spori anxietatea potrivit căreia nu duci viața pe care ți-o dorești. De aceea, e recomandabil ca în această perioadă să stai departe de Facebook și Instagram.

5 Nu există reguli în legătură cu modul în care să petreci Sărbătorile

cum sa supravietuiesti de sarbatori
Foto: Barry Plott

Dacă nu-ți place s-o arzi prin casă toată ziua, atunci ia-ți rucascul, fă-ți un sandviș și du-te într-o drumeție de-o zi, chiar dacă se întâmplă ca în acea zi să fie Crăciunul. Există oameni care petrec această zi „specială” în pijamale, cu un pahar de vin și un platou cu brânzeturi alături, uitându-se la filme de dimineață până seara.

Nu există reguli de petrecere a Sărbătorilor de iarnă, chiar dacă noi, românii, părem uneori prea legați în lanțurile acestora. Orice faci de Crăciun e normal, fără să te învinovățești că nu ai făcut nimic deosebit.

6 Fă-ți un playlist anti-Sărbători

All I want for Christmas is you? Santa Baby? Leru-i ler? Bullshit! Auzi așa ceva în fiecare magazin, în fiecare mall, la majoritatea posturilor de radio, în baruri și la fiecare adunare de oameni care-l așteaptă pe Moș Crăciun. Sparge monotonia și fă-ți propriul playlist de Crăciun, cu cele mai de ne-sezon piese pe care să le asculți. Dacă-l faci pe Spotify, în mod sigur mulți prieteni care-l văd îți vor mulțumi.

7 Nu te teme că vei fi privit ca un Grinch

cum sa supravietuiesti de sarbatori

…sau ca un Scrooge (personajul anti-Crăciun din romanul A Christmas Carol, de Charles Dickens). Oamenii care văd că nu ești suficient de entuziasmat de Sărbătorile de iarnă vor avea tendința să te asemuiască unui asemenea personaj. Și ce dacă?

Nu lăsa ca acest lucru să-ți sporească anxietatea, ci fii auto-ironic cu atitudinea ta de Grinch. S-ar putea să găsești, în mod surprinzător, foarte mulți adepți, împreună cu care Sărbătorile vor trece mai repede și vor fi mai distractive.

Citește și: Cele mai bizare tradiții de Crăciun din întreaga lume