Cum să supraviețuiești unui accident de avion

Academia Barbatilor

Fie că este vorba de afaceri sau de plăcere, un domn adevărat e obișnuit să zboare cu avionul. Dar cu cât zbori mai mult, cu atât există șanse mai mari ca într-o zi să te confrunți cu o defecțiune, un accident la bord sau, Doamne ferește!, o prăbușire.

Din fericire, astfel de evenimente sunt extrem de rare, așa că nu e cazul să te gândești acum la lucruri panicarde, mai ales dacă mâine trebuie să urci în avion. Dar, la fel de bine, e important să știi exact ce să faci atunci când te afli în această situație, astfel încât să-ți păstrezi calmul și încrederea. Pentru că acest lucru ar putea să-ți salveze viața.

accident de avion

Foto: 123rf.com

Pregătește-te corespunzător

Există mai multe moduri în care te poți pregăți pentru un eventual accident – atât înainte de a ajunge la aeroport cât și atunci când te afli la bordul avionului. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți rezervi un loc în spatele avionului, fiindcă din punct de vedere statistic, acolo ești mai în siguranță.

Atunci când alegi cu ce să te îmbraci în timpul călătoriei, asigură-te că nu e nimic prea vaporos sau extravagant – acei pantofi de marcă ar putea părea o idee bună înainte să ajungi la aeroport, dar dacă va fi cazul să te cațeri peste scaunele din cabină, vei blestema clipa în care ai trecut cu vederea o frumoasă pereche de pantofi practici și comozi.

Poartă fibre naturale – acestea sunt mai puțin inflamabile – și îmbracă-te cu mai multe straturi de haine, pentru cazul în care rămâi blocat într-o zonă îndepărtată și ai nevoie de ceva care să îți țină de cald până la sosirea ajutoarelor.

Ascultă instructajul privind siguranța

accident de avionDacă zborul ți-a întârziat și tocmai a trebuit să te strecori printre câțiva pasageri mai… errr… voluminoși, ca să poți să ajungi la locul tău, atunci probabil că nu mai ai chef să asculți instructajul privind siguranța. Sau poate pur și simplu ți-e somn și vrei să dormi.

Așează-te, pune-ți centura și scoate-ți căștile din urechi, pentru că informațiile care urmează să-ți fie redate îți pot salva viața. Acordă o atenție specială locurilor în care se află ieșirile, deoarece această cunoaștere a zonei poate fi esențială dacă vizibilitatea este afectată de o aterizare forțată.

Pregătește-te pentru impact / Adoptă poziția corespunzătoare

În eventualitatea puțin probabilă a unui impact, ți se va cere să iei poziția fătului. Atunci când se întâmplă acest lucru, fă tot posibilul să nu te panichezi peste limită sau să acționezi irațional. Panica provoacă și mai multă panică, raționează și încearcă să rămâi cât mai calm.

În primul rând, verifică dacă șireturile pantofilor sunt bine legate, dacă hainele sunt încheiate cum trebuie și dacă culoarul de lângă rândul tău nu este obstrucționat. Apoi, folosește perne sau bagaje moi pentru a proteja  zonele din jurul capului sau ale picioarelor și abia după ce faci toate acestea, adopta poziția fătului.

Există multe discuții și controverse cu privire la adoptarea acestei poziții în cazul unui impact. Unele teorii (ale conspitației) susțin că a fost creată de companiile de asigurări, ca o modalitate de a-ți rupe gâtul în mod cert imediat după impact. Așadar, dacă te numeri printre acești mari gânditori, sau pur și simplu îți dorești altceva, încearcă să-ți ții picioarele drepte pe podea, să așezi mâinile una peste cealaltă pe tetiera din față și să-ți acoperi fruntea.

După impact

accident de avion

Foto: AFP

În momentul de după prăbușire (dacă ai norocul să existe acesta), din nou este esențial să nu lași panica sau stresul să se instaleze. Dacă avionul s-a prăbușit pe pământ și se umple de fum sau dacă avionul s-a prăbușit pe apă și există riscul de scufundare, mișcă-te încet și cu grijă.

Uită de toate bunurile tale personale – nu ai nevoie de hainele din bagaj sau de sticla de whisky cumpărată din Duty Free – chiar dacă probabil simți nevoia să bei vreo 50 de pahare. În schimb, ține aproape telefonul și portofelul, dacă sunt la îndemână, fiindcă acestea vor fi utile atât pentru comunicare, cât și pentru identificare.

Dacă există fum în cabină, stai lipit de podea, iar dacă acest lucru nu este o opțiune, înfășoară ceva în jurul gurii și a nasului și îndreaptă-te către cea mai apropiată ieșire. Nu împinge, nu lovi și nu te înfuria pe ceilalți pasageri – experții susțin că există o perioadă de „aur”, de circa două minute, în care pasagerii pot scăpa în siguranță, așa că nu ai timp să te cerți.

În cele din urmă, după ce ai ieșit din cabină, încearcă să te îndepărtezi la cel puțin 500 de metri de avion (există riscul ca acesta să explodeze), după care ascultă instrucțiunile suplimentare primite de la echipajul de cabină – în caz că mai apucă cineva să le dea.

Citește și despre ținutele potrivite pentru zborul cu avionul