Cum să te bărbierești corect, în 5 pași

Academia Barbatilor

Probabil ai impresia că am înnebunit fiindcă îndrăznim să venim cu un articol pe o temă atât de banală. Pentru că percepția generală e că orice bărbat știe să se bărbierească și punct. Înveți asta când ai prima oară o lamă în mână. Iar bărbieritul, ca mersul pe bicicletă, nu se uită niciodată.

Poate că așa e. Sau, dacă privim la tenul plin de iritații al unor bărbați, poate că nu toți știu cum stă treaba. De aceea ne-am propus ca, în 5 pași simpli, să punctăm o dată pentru totdeauna cum să te bărbierești corect. Fără să te tai, fără să fii nevoit să-ți pui bucățele de hârtie igienică pe față, fără să ieși în lume cu obrajii roșii, care aduc mai degrabă cu o pizza diavola.

1 Pregătirea

Sau… cum îți așterni, așa dormi. Pregătirea e esențială iar ceea ce trebuie să ai în vedere aici este să te asiguri că barba pe care urmează s-o dai jos e moale.

Pentru asta, ideal e ca înainte să faci un duș fierbinte. După aceea, tenul tău va fi moale, curat și se va mula mult mai bine pe lamă. Dar nu întotdeauna ai timp să faci duș înainte de a te bărbieri așa că alternativa e să te speli pe față cu apă caldă, apoi să aștepți câteva minute. E important ca apa să fie caldă, ca să-ți înmoaie pielea și barba.

Pentru a-ți pregăti la perfecție „miriștea”, poți folosi un ulei sau o loțiune de pre-bărbierit, care conține ingrediente naturale și care va acționa ca o barieră între piele și lamă.

2 Crema de ras

spumaAlege întotdeauna o cremă de ras de calitate, care conține ingrediente naturale. Atenție! Nu te bărbieri niciodată pe pielea uscată!

Într-un bol micuț, amestecă apa caldă cu crema de bărbierit, pentru a face o spumă, un clăbuc. Odată ce ai obținut unul de o consistență pufoasă, folosește un pămătuf de bărbierit pentru a aplica spuma pe față. Pămătuful va acoperi fiecare milimetru și va pregăti mai bine terenul decât, să spunem, în cazul în care folosești mâna.

Aplică așadar spuma pe față de câteva ori, acoperindu-ți complet tenul. Las-o apoi acolo, vreme de 1-2 minute, înainte de a trece la pasul următor. În acest timp, barba se va înmuia și mai tare iar bărbieritul se va face mai ușor.

3 Bărbieritul

barbieritÎncepe întotdeauna să te bărbierești în direcția de creștere a părului, pentru a preveni tăieturile și gâlmele. Nu apăsa prea tare și fă curse cât mai scurte cu putință – cu alte cuvinte, lasă lama să-și facă treaba, permițându-i să gliseze pe piele fără să o forțezi.

Pentru că dacă apeși prea tare, în mod cert vei „reuși” să te tai. Dacă lama e ascuțită și curată, nu ai nevoie să treci de două ori peste aceeași zonă.

Clătește lama în apă la fiecare 2-3 curse. Aparatele de ras, în special cele cu mai multe lame, se „înfundă” cu păr iar dacă nu sunt clătite nu vor mai aluneca așa cum trebuie pe suprafața pielii, provocând tăieturi și iritații.

Odată ce ai terminat de luat toată barba, clătește-ți fața cu apă călduță și verifică să nu fi lăsat zone „împădurite”.

4 Încă o dată

După clătire, aplică din nou spumă și rezolvă și zonele pe care le-ai ratat la prima incursiune. În acest moment, având pielea și barba moi, poți să treci lama în sens contrar creșterii firelor de păr, pentru a realiza un bărbierit fin.

Ca regulă, schimbă lama odată la fiecare 6-7 „acțiuni”. Știm, rezervele de la aparatele de ras cu multe lame sunt ale naibii de scumpe. Dar și fața ta merită ce e mai bun.

La finele acestui pas, tenul ar trebui să fie ca al unui bebeluș.

5 After shave

Nu ai terminat încă. Acum clătește-ți fața cu apă rece, pentru a închide porii. Folosește o loțiune de after shave cu ingrediente naturale, precum ulei din arbore de ceai, și aplic-o pe piele, pentru a preveni apariția iritațiilor.

Recomandarea specialiștilor este să-ți păstrezi aparatul de ras într-un loc răcoros și uscat, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte pe el. Iar până la următorul bărbierit, nu uita să-ți hidratezi în permanență tenul!