Cum să te comporți pe trotineta electrică

Academia Barbatilor

Orașele mari au început să fie invadate de oameni care zburdă pe trotinete electrice. Un mijloc de deplasare recent apărut, care nu e departe de a produce haos în traficul și așa dat peste cap de numărul mare de mașini, primul motiv fiind acela că trotinetele electrice nu sunt incluse într-un cadru legislativ rutier care să le supună unor reguli clare de deplasare.

În unele țări, ele au fost interzise până la momentul în care vor fi legalizate, dar în majoritatea oamenii circulă liberi pe ele, împărțindu-i pe ceilalți în două categorii: de o parte cei care spun că trotinetele electrice reprezintă un moft, iar cei care le folosesc dau dovadă de o doză imensă de nepăsare în privința celorlalți participanți la trafic, în plus fiind și extrem de periculoase, în vreme ce, de cealaltă parte, susținătorii lor consideră că aceasta e o modalitate de a redefini deplasarea în orașele îmbâcsite și poluate, contribuind în bună măsură la ecologizarea lor.

Cum România, în general, și Bucureștiul în special, nu reprezintă teritorii cu un istoric și o infrastructură în privința mijloacelor de deplasare alternative, precum bicicletele (și, mai nou, trotinetele), rămâne să vedem de partea cui de situăm. Însă dincolo de propriile opinii, un lucru e clar: trotinetele electrice există, oamenii le folosesc și, în consecință, până la apariția legii, aceștia trebuie să se supună unor reguli de bun simț în trafic. Cum ar trebui să te comporți atunci când folosești trotineta electrică?

Atenție la gleznele oamenilor!

trotinete electrice
Foto: Andrey Popov

Precum spuneam, că le folosim sau nu, trebuie să ne obișnuim să conviețuim cu trotinetele electrice care șuieră pe lângă noi zi de zi. Până când vor fi reglementate în mod clar (există deja un proiect de modificare a Codului Rutier, care prevede măsuri dure pentru cei care folosesc trotinetele electrice), sunt câteva lucruri care ar trebui respectate de către utilizatorii lor.

Așadar, dacă utilizezi trotineta electrică, ar trebui să mergi, pe cât se poate, pe partea carosabilă a drumului. Atunci când acest lucru nu este posibil, folosește trotuarul, dar fă-o ca și cum ai folosi o bicicletă. Desigur, pistele de biciclete reprezintă cea mai bună opțiune (ba chiar una obligatorie, dacă există, conform viitorului cod rutier), doar că în România acestea sunt destul de rare. Atunci când le folosești, fii atent la bicicliștii care merg cu viteze mari, care nu simpatizează prea tare roțile mici și care s-ar putea să te acroșeze.

Cât despre mersul pe trotuare, fii atent la gleznele oamenilor. Nimeni nu-și dorește să fie lovit peste țurloaie de un trotinetist neatent. Iar dacă trotuarul e aglomerat, folosește clopoțelul pentru a-ți semnaliza prezența.

Atenție la viteză!

Viteza reprezintă principala problemă a celor care folosesc trotinetele electrice. Conform viitorului cod rutier, nu vei putea merge cu o viteză mai mare de 25 km/h. Momentan există persoane care depășesc această viteză, însă problema este că o depășesc chiar și atunci când circulă pe trotuare.

Așadar, dacă preferi să mergi cu viteza maximă, fă-o pe carosabil, dar amintește-ți că nu ești pe motocicletă și că trebuie, în primul rând, să protejezi pietonii și, la fel de important, să te asiguri că nu încurci circulația. Ceilalți participanți la trafic te vor proteja, așa cum o fac cu bicicliștii, dar în privința trotinetelor electrice nu există încă o „rutină” a conducătorilor auto, mai ales că acestea se deplasează uneori prea lent și alteori neașteptat de repede.

Dacă închiriezi, fii respectuos

trotinete electrice
Foto: zinkevych

Lime, Wolf-E, Flow – câteva companii ce închiriază trotinete electrice și-au făcut deja apariția în București și-n Cluj Napoca, fiind de așteptat să se extindă în toată țara. Trotinetele se închiriază foarte ușor, prin instalarea aplicației companiei respective, introducerea datelor personale (cu tot cu cele de pe card), găsirea unei trotinete în oraș, scanarea codului QR de pe aceasta și folosirea ulterioară până la apăsarea butonului de final de cursă și taxarea aferentă.

Problema apare atunci când mulți dintre cei care închiriază trotinetele, la finalul curselor le lasă pe unde-apucă, uneori chiar în mijlocul drumului, blocând accesul altor persoane sau chiar pe cel al mașinilor. Nu face ca ei! Când ai terminat cursa cu trotineta, las-o într-un loc în care să nu-i deranjeze pe alții: nu bloca străzi, uși, intrări, nu o pune pe rampe de acces sau pe mijlocul trotuarului. E o chestiune de bun simț și de respect față de ceilalți. La final, folosește camera foto pentru a face o poză în cadrul aplicației cu locul în care ai parcat trotineta.

Poartă cască

trotinete electrice
Foto: FXQuadro

Foarte probabil, casca de protecție va fi obligatorie în noul cod rutier ce va include trotinetele electrice. Dar până atunci, e aproape o datorie față de tine însuți să porți o cască, indiferent cât de mult ai încredere în talentele tale de trotinetist. Căzăturile de pe trotinete sunt destul de frecvente, așa că mai bine te protejezi pentru a preîntâmpina probleme mai mari decât o simplă julitură.

Citește și: BMW E-Scooter, o trotinetă electrică de top