Cum să te ferești de urs

Academia Barbatilor

Urșii încep să devină în România o amenințare reală. Și nu e vina lor. Despăduririle, nepăsarea oamenilor și în special a autorităților, lipsa unor sanctuare amenajate precum în țările civilizate (inclusiv Bulgaria e departe de noi la acest aspect) și multe altele aduc urșii în situația de a interacționa, fără voia lor, cu orășenii.

E foarte probabil ca atunci când mergi la munte (sau, mai nou, dacă trăiești în localitățile vecine cu pădurile locuite de uriașele creaturi) să te trezești față în față cu ursul. În copilărie ai învățat că e un animal drăguț, ba chiar te amuzai la aventurile lui Yogi, tăntălăul personaj de desene animate, care făcea doar nefăcute. Pe de altă parte, din Winnetou ai învățat că a te întâlni cu un grizzly nu e chiar cea mai fericită ocazie a vieții. În România avem urși bruni, carpatini – cea mai mare populație din Europa. Iar aceștia nu sunt întotdeauna, ba chiar deloc, foarte prietenoși. Mai ales atunci când le e foame sau sunt cu puii după ei. Deci… cum te ferești de urs?

Vestea proastă e că nu există o soluție care să funcționeze 100% sigur. Vestea bună e că sunt câteva soluții care s-ar putea să funcționeze. Așa că e bine să le cunoști și să le pui în aplicare, cu sânge rece.

Mai întâi, trebuie să știi câte ceva despre urși

Urșii bruni, care trăiesc în România, ajung până la 2 metri și jumătate lungime și până la 600 kg în greutate. Sunt animale solitare, care nu acționează în haite și care se pot deplasa zilnic pe distanțe foarte mari. Ating vârsta de 35 de ani în libertate dar în captivitate pot trăi mai mult, chiar și 50. Nu au o vedere prea bună însă excelează la miros și auz. Se hrănesc cu ghinde, jir, castane, fructe de pădure, pește dar sunt și mari amatori de dulciuri și chiar (urmare a experimentelor stupide făcute pe cei ținuți în captivitate) de bere.

Nu strică un pic de psihologie

Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegi care e atitudinea și motivația ursului cu care te întâlnești. Pentru că poți da peste o ursoaică aflată în ipostaza de a-și apăra puii – caz în care atitudinea ei este una defensivă sau, dimpotrivă, cu un blănos care în momentul în care te vede, te consideră o sursă de hrană și devine agresiv. Urșii se comportă diferit în funcție de atitudinea defensivă sau ofensivă pe care o abordează, iar tu trebuie să te comporți în consecință.

Pe de altă parte, urșii nu sunt niște animale foarte imprevizibile. Pozițiile lor vorbesc despre ceea ce au de gând să facă. De pildă, dacă se ridică în două labe, acesta e un semn de curiozitate și nu de agresivitate. Reține că, de regulă, urșii vor să bată în retragere, nu să se lupte. Și, nu în cele din urmă, sunt animale care pot fi ușor distrase.

Regula numărul 1: nu fugi și nu urla!

Trebuie să știi din start că urșii sunt animale care aleargă foarte repede, în ciuda greutății lor. Dacă te întorci cu spatele la el și începi să fugi, îi transmiți faptul că ești dispus să te transformi într-o pradă bună de urmărit. De asemenea, nu țipa, câtă vreme nu ești atacat! Urletele îi vor transmite ideea că reprezinți o amenințare pentru el și va acționa în consecință. Oricât ar părea de ciudat, sfatul cel mai bun este să îți păstrezi cumpătul cât poți de mult și să rămâi calm. Cât mai calm cu putință.

Dacă vezi ursul de la distanță mare – să zicem, de peste 100 de metri – părăsește de urgență zona, vei avea timp s-o faci. Iar dacă ursul îți stă în cale, găsește o metodă de a-l ocoli, pe departe. Dacă nu te-a văzut (și e posibil ca de la acea distanță să nu te fi văzut) nu-i atrage atenția, ci retrage-te ușor iar când ajungi la o distanță suficient de mare, strigă la cei care sunt în preajmă, pentru a-i preveni de prezența patrupedului.

Vorbește cu ursul

Nu contează ceea ce spui, dar atenționează-l asupra faptului că ești o ființă umană. Stai cu ochii pe el și păstrează contactul vizual. Dacă nu-l privești în ochi, va considera că te temi și vei deveni automat o pradă. Vorbește-i cu calm în timp ce te retragi, țintuindu-l cu privirea, această atitudine transmițându-i faptul că nu reprezinți o amenințare pentru el. Nu țipa, nu ridica tonul, nu face zgomote ciudate. Un alt lucru pe care îl poți face este să te prefaci că ești cât mai mare cu putință. Deschide-te la haină și întinde-o într-o parte și cealaltă, ridică-ți mâinile deasupra capului – fă aceste lucruri cu calm, continuând să-i vorbești.

Fii agresiv doar dacă devine agresiv

Nu trebuie să ataci niciodată un urs, atâta vreme cât el nu te atacă. În cazul în care o face, nu-ți aminti de Leonardo Di Caprio în The Revenant, pentru că șansele de a cafti un urs cu mâinile goale sunt extrem de mici și se întâmplă doar în filme sau cărți. Ce poți să faci atunci când a pornit spre tine este să-l ameninți cu un baston, să faci zgomote, să încerci să-l sperii. De multe ori, urșii blufează și prima încercare de a te ataca e falsă.

Dacă lupta a pornit și ești unu la unu cu el, încearcă să-l lovești cu pietre, bolovani, bețe, țintând în special botul, care e o parte foarte sensibilă. Ai mereu în minte faptul că trebuie să fii rapid și agresiv, că trebuie să impui o ținută cât mai măreață și că trebuie să eviți să intri în contact cu ursul, acesta având o forță incredibil de mare. Nu-ți poți permite să te lovească deoarece loviturile ursului sunt atât de puternice încât uneori pot ucide din prima.

Fă pe mortul

Aici am ajuns la punctul în care să vorbim și despre celebra sintagmă „fă pe mortul”. E o variantă de luat în calcul dar ar fi cam ultima. Mai ales că nu-ți garantează reușita, fiind raportate cazuri (e drept, rare), în care urșii nu au fost impresionați de această manevră. Întinde-te la pământ și nu mai face nicio mișcare doar după ce ursul a intrat deja în contact cu tine. Acoperă-ți părțile vitale ale corpului și protejează-ți gâtul cu mâinile. Dacă ai un rucsac, ține-l în spate și rămâi pe burtă. Stai cu picioarele depărtate, ca să nu te poată rostogoli și nu te zvârcoli. După ce ursul se îndepărtează, rămâi în aceeași poziție încă 10 minute pentru a fi sigur că a plecat de tot: dacă te vede că te miști, se poate întoarce rapid și a doua oară nu mai merge să-l păcălești.