Cum să te îmbraci dacă lucrezi în vânzări: 17 sfaturi de la stilist

academia barbatilor

Când lucrezi în vânzări, imaginea este foarte importantă pentru că reprezinți compania în fața potențialilor clienți. Aspectul fizic îngrijit și un costum business corect ales inspiră încredere și și profesionalism, în timp ce o apariție nehotărâtă sau necorespunzătoare ar putea să îți ”sufle” clientul mai repede decât concurența. Probabil ai un program solicitant, cu multe întâlniri și drumuri, deci hainele pe care le porți nu trebuie să fie doar elegante, ci și confortabile.

Misiune imposibilă? Deloc. Urmează sfaturile noastre pentru a te asigura că vestimentația ta transmite mesajul potrivit.

Înainte de a rosti orice cuvânt, ținuta ta spune foarte multe despre tine

Dacă știi câteva reguli de bază, alegerea costumului potrivit poate fi la fel de simplă precum asortarea unei perechi de chinos la un tricou basic. Dar până ajungi la performanța de a stăpâni principiile vestimentației business corecte, slavă Domnului, există consilieri vestimentari.

George Dăuceanu, consultant de stil cu experiență și owner al magazinului pentru bărbați Ganza din Timișoara, ne spune cum să evităm cele mai întâlnite greșeli vestimentare în mediul business.

Poartă costume gri sau bleumarin

 1. Când vorbim despre costume bărbătești, costumele gri sau bleumarin pot fi o alegere inspirată și la fel de potrivită pentru orice moment al zilei. Fie că le alegi pentru o întâlnire de afaceri sau pentru un eveniment after-work, aceste costume rămân o alternativă sigură a costumului negru.

George a inaugurat recent un magazin cu costume ready-to-wear si made-to-measure în Timișoara.

Pune accent pe țesătură și croială

 1. În mediul business, simplitatea este apreciată. Cu cât hainele tale vor atrage mai puțin atenția, cu atât ceea ce vei spune va avea o putere mai mare. De aceea, e recomandat să evidențiezi mai mult calitatea materialului folosit și croiala costumului decât imprimeurile.
 2. Folosește întotdeauna materiale din fibre naturale precum lâna, cașmirul etc. În ceea ce privește finețea firului de lână, aceasta trebuie să fie între super 110s și super 130s. Inscripția super atestă, în acest caz, că materialul respectiv este 100 % lână
 3. Construcția sacoului îți conferă prestanță și asigură durabilitatea costumului. Eu recomand sacourile half canvas și full canvas, cu căptușeala cusută și întăriturile pieptului realizate din păr de cal sau cămilă. (n.r. despre construcția half canvas, full canvas sau fused, vom vorbi curând)
 4. Este de dorit ca sacoul să aibă întotdeauna două șlițuri, în timp ce reverele pot fi drepte (notch lapel) sau ascuțite (peak lapel). Cel din urmă este un pic mai greu de purtat, însă oferă costumului multă eleganță, în timp ce primul este cel mai versatil.

  Sursa foto: GANZA

 5. Sacoul trebuie să reprezinte jumătate din înălțimea costumului, iar lungimea pantalonului trebuie sa ajungă la spate până la jumătatea pantofului sau până la începutul tocului (în funcție de circumferința terminației pantalonului). Ai grijă ca pantalonii să facă în față, deasupra pantofului, un singur fald.

Poartă cămăși business cu guler clasic

 1. Cămașa business este cea cu guler clasic, albă sau bleu. Într-un context mai puțin formal poți îmbrăca și cămășile roz pal sau lila. Toate trebuie să fie din bumbac 100%.
 2. Nasturii unei cămăși premium trebuie să fie întotdeauna din sidef alb, indiferent de culoarea cămășii.
 3. Manșetele se pot purta atât simple, cu nasturi, cât și duble, cu butoni. Un alt detaliu care atestă că o cămașă este de calitate este lipsa buzunarului de la piept.

Sursa foto: GANZA

Poartă pantofi Brogue, Loafers și Oxford

 1. În vestimentația business sunt acceptate trei tipuri de pantofi: Brogue, Loafers și Oxford, aceștia din urmă fiind și cei mai populari. Pantofii business formali sunt negri, în timp ce într-un context mai puțin formal putem folosi pantofi maro și bej.

Poartă doar accesorii funcționale

 1. Accesoriile business sunt puține, iar rolul lor trebuie să fie unul funcțional. Cravata este simbolul lumii business, nelipsită în ținutele profesionale. Nodul cel mai potrivit este cel simplu (four-in-hand). Ai grijă să nu omiți acea mică adâncitură în partea exterioară, care deseori face diferența dintre un profesionist și un amator. Materialul, la fel ca în cazul costumului, trebuie să fie din fibre naturale. Acestea sunt, desigur, mătase, lână , cașmir sau in.
 2. Butonii și batista de buzunar trebuie să sublinieze eleganța ținutei, prin materiale de calitate și aspect cât mai simplu.
 3. Cureaua nu este obligatorie, însă dacă ai nevoie de susținere pentru pantaloni, alege una de aceeași culoare ca pantoful sau chiar mai închisă. Dacă culoarea curelei este mai deschisă, aceasta va tăia ținuta în două.
 4. De asemenea, cureaua mai poate fi înlocuită și de bretele. Acestea nu sunt la vedere, deci pot avea orice culoare, însă în privința materialului recomandăm mătasea.
 5. În final, ai grijă să porți o geantă din piele adaptată stilului tău, fără să-ți uiți ceasul și ochelarii.
 6. Ceasul trebuie să fie cât mai simplu și să nu conțină plastic, iar ochelarii trebuie să aibă mărimea potrivită și adaptată formei capului.