Cum să te porți cu berea ca să n-o strici

Academia Barbatilor

Băutul de bere e una dintre plăcerile vieții. În special când afară e cald și halbele curg una după alta, întru răcorirea fizicului și spiritului. Atenție, însă: dacă nu e tratată corespunzător, berea poate fi „stricată”. Și de multe ori, fără măcar să ne dăm seama, bem bere în cele mai nepotrivite feluri, diminuând mult din ceea ce ar trebui să însemne savoarea originală a băuturii. Iată cum să te porți cu berea, în așa fel încât să n-o strici:

Nu bea berea cu cuburi de gheață și nici din halbe înghețate

Cum să te porți cu berea

În mod cert ai dat peste baruri care își făceau reclamă că au „bere rece ca gheața” și care musteau de congelatoare pline de halbe. Servirea berii în halbe înghețate nu e deloc cea mai bună idee. De ce? Simplu: acest fapt îi compromite aroma. La temperaturi joase, componentele aromatizate ale berii sunt la adăpost de o eventuală volatilizare, care se întâmplă fix atunci când o bere caldă sau la temperatura camerei e turnată într-o halbă înghețată.

Sigur, acest lucru nu prea se întâmplă cu berea blondă, de masă, care nu are o calitate nemaipomenită și care nici nu are arome pe măsură. Dar când vorbim despre berile artizanale, de pildă, sau despre berea neagră, halbele înghețate nu vor face casă bună cu ele. Același lucru se întâmplă și în cazul nefiresc și grotesc, în care vrei să răcești berea cu cuburi de gheață. O vei dilua și o vei strica.

Temperatura ideală pentru a servi berea diferă, în funcție de aceasta. De exemplu, berile albe și lambicurile se servesc la temperaturi între 4 și 10 grade Celsius, în vreme ce berea neagră și cele din familia ei, ar trebui servite la temperaturi între 7 și 12 grade.

Nu depozita berea o vreme îndelungată

Rareori un bax de șase beri, cumpărat vineri, rezistă până luni. Dar, dacă se întâmplă să uiți o sticlă sau două prin frigider sau prin cămară, nu e nevoie să o deschizi după câteva luni. Pe scurt, uită de ea în continuare.

Spr deosebire de vin sau de alte băuturi alcoolice, berea nu poate sta depozitată pe perioade lungi de timp. Fie că vorbim despre berea la sticlă sau la cutie, timpul de depozitare al acesteia ar trebui să fie între șase și maxim nouă luni. Berile artizanale și cele de tip IPA, ar trebui băute cel mai rapid. În general, însă, aruncă o privire și asupra datei de fabricație de pe etichetă sau capac. Dacă berea e prea veche, evită s-o cumperi, mai ales dacă nu intenționezi s-o bei imediat.

Nu depozita berea în locuri călduroase

În momentul în care depozitezi berea, poți face lucruri care să-i lungească sau să-i scadă perioada de valabilitate. Una dintre cele mai eficiente strategii este să o ții la rece – ideal la o temperatură în jur de 3-4 grade, nu mai ridicată de 7. Când o bei sau o servești, asigură-te că o faci la temperatura potrivită. Frigiderul e un loc bun pentru a depozita berea, dar și mai bine ar fi dacă ai avea o pivniță întunecoasă și răcoroasă.

Pe de altă parte, depozitarea berii într-un loc călduros, într-un garaj sau în portbagajul mașinii, o face să se deterioreze rapid. Neglijarea punerii berii în frigider accelerează procesul ei de maturare și de eliberare de arome ciudate. Dacă berea e ținută la temperaturi ridicate, impactul negativ e și mai pronunțat. Un bax ținut în căldură pentru o zi duce la oxidare și la un gust stătut, cu reminiscențe de carton, hârtie udă sau metal.

Nu expune berea la lumină

Cum să te porți cu berea

Depozitarea berii într-un loc luminos, în bătaia razelor soarelui, accelerează la rândul său maturarea acesteia. Se produce astfel o reacție chimică având ca rezultat un gust al berii ce amintește de un sconcs.

Aceasta se întâmplă deoarece berea își trage multe dintre aromele sale de la hamei, care eliberează acizi iso-alpha în timpul procesului de producere a berii. Razele de soare și chiar luminile fluorescente pot duce la spargerea acizilor iso-alpha și combinarea lor cu componente de sulf, pentru a crea un compus chimic aproape similar cu cel care există în glandele anale ale sconcșilor.

Scutește-ți berea de asemenea oribilități depozitând-o într-un loc rece și întunecos. De asemenea, cumpără beri la cutie sau în sticle de culoare maro, care împiedică pătrunderea razelor UV. Nici sticlele verzi nu rezolvă foarte bine această problemă. Evită să cumperi beri din magazine în care stocurile sunt ținute la geam sau lângă o sursă puternică de lumină.

Nu depozita berea pe o parte

Cum să te porți cu berea

Spre deosebire de sticlele de vin, cele de bere ar trebui depozitate mai degrabă în picioare decât pe o parte. Există câteva motive pentru care ar trebui să facem acest lucru. Unul dintre ele este că, în acest fel, lichidul nu va intra în contact permanent cu dopul metalic, fapt ce ar putea influența gustul berii, oferindu-ți o aromă metalică sau ușor mucegăită.

Un alt motiv are de-a face cu sedimentele de drojdie care se găsesc în unele beri artizanale. Drojdia face parte integrantă din procesul de fermentare, ajutând la transformarea zahărului în alcool etilic. Deși majoritatea o filtrează, unele fabrici de bere lasă sedimentele de drojdie în produsul final. Acestea ar trebui să rămână pe fundul sticlei și nu să se agite și să se miște atunci când bei berea. Dacă pui sticla orizontal, sedimentul de drojdie se va forma pe lateral și, în momentul în care îndrepți sticla, se va amesteca în lichid.

Nu bea berea din pahare murdare

Băutul berii dintr-un pahar murdar nu e doar o treabă ce ține de igienă, ci poate influența aroma, savoarea și, în general, întreaga experiență. Impactul unui pahar murdar depinde de tipul de reziduu rămas pe acesta.

De exemplu, dacă bei dintr-un pahar în care există reziduuri de săpun sau detergent, vei observa imediat o aromă chimică. Mâncarea poate altera, de asemenea, gustul berii. Și, în general, orice tip de reziduu va răpi din aromele originale ale lichidului.

Nu e întotdeauna ușor să depistezi un pahar murdar, mai ales după ce a fost turnată bere în el, câtă vreme nu are urme de ruj pe margini sau de grăsime pe părțile exterioare. Un truc simplu prin care să vezi dacă paharul a fost „contaminat” este să observi comportamentul bulelor carbonatate. Dacă vezi că bulele o iau drept către suprafața berii, paharul e curat. Dacă însă observi că bulele au tendința de a se cățăra pe pereții paharului, înseamnă că ele vor să „prindă” un reziduu și că ai parte de un pahar murdar.

Nu turna berea greșit în pahar

Cum să te porți cu berea

Turnatul berii în pahar e un act delicat, care necesită o tehnică precisă. Ani de zile, brmanii și ospătarii se străduiesc să învețe cum să toarne o bere cu doar un pic de spumă sau fără niciun strop de spumă.

Dar experții berari știu cel mai bine cum se face: e recomandabil să permiți formarea unui strat subțire de spumă. Fără acesta, dioxidul de carbon rămâne captiv în lichid. După ce bei berea și mănânci, dioxidul de carbon va elibera bulele la tine în stomac, fapt ce va cauza balonare și prea-plin. Dacă în schimb ai o bere cu un strat subțire de spumă, bulele de dioxid de carbon se vor elibera până să-ți ajungă în stomac.

Modul în care torni berea poate afecta gustul acesteia. Lăsarea gulerului subțire de spumă aduce un start parfumat, preparând palatul bucal să primească aromele berii.

Pentru a turna berea în mod corect, începe prin a clăti paharul, pentru a reduce fricțiunea în momentul turnării. O turnare înceată va aduce aromele în partea de sus. Apoi, înclină paharul la 45 de grade înainte de a continua să torni. După ce ai trecut de jumătate, îndreaptă paharul și toarnă restul în centru, permițând formarea unui guler de spumă nu mai mare de 1-1,2 cm.

Nu bea berea pe stomacul gol

Cum să te porți cu berea

Dacă bei o bere pe stomacul gol, s-ar putea să nu-i simți aromele și celelalte caracteristici. Există, de altfel, această vorbă din moși strămoși: „Nu bea pe stomacul gol!”. Băutul înainte de masă accelerează eventualele intoxicații. Explicația e simplă: când stomacul e plin cu mâncare, aceasta impiedică trecerea rapidă a alcoolului în intestinul subțire. Cu cât berea va rămâne mai mult timp în stomac, cu atât va fi absorbită mai încet.

Pe de altă parte, un stomac gol invită băutura să ajungă direct în sânge. Iar odată ajunsă acolo, lucrurile o pot lua razna. Vei observa o scădere a pulsului și a tensiunii și vei experimenta o pronunțată senzație de pierdere a controlului. Vei flirta mai abitir cu chelnerițele și vei deveni, poate, mai certăreț. Ca să nu mai vorbim de efectele pe care le are dacă urci la volan. În concluzie, și fără tura-vura, urmează sfatul bătrânilor: nu bea (bere) pe stomacul gol!

Citește și: 7 moduri în care să bei bere