Cum să te porți cu o parteneră geloasă

Academia Barbatilor

Gelozia feminină poate căpăta aspecte extrem de neplăcute, exact atunci când te aștepți mai puțin. Sunt cazuri în care o parteneră geloasă (fără motiv) poate fi ținută în frâu și cazuri în care nimic nu poate stopa urgia. „Negocierea” cu gelozia femeilor nu e o călătorie de plăcere, chiar dacă restul aspectelor relației sunt mai dulci ca un șerbet de trandafiri. Dacă ai ghinionul să trebuiască să faci față unei gelozii extreme, care nu are niciun temei, ci doar supoziții înnebunitoare, nu putem decât să-ți urăm nervi de oțel. Și să te îndemnăm să citești sugestiile de mai jos care, printr-o minune, te-ar putea ajuta:

Fiecare bărbat a trecut sau va trece la un moment dat printr-o situație stresantă, fiind pus în fața faptului de a trebui să rezolve o problemă legată de gelozia partenerei. Unii bărbați nu sunt foarte norocoși. De ce? Pentru că există femei care suferă de forme extreme de gelozie. Dacă pământul de sub picioarele lor e zguduit câtuși de puțin de o eventuală competiție, își pierd complet încrederea și relația o ia pe o pantă descendentă. Iar viteza devine câteodată de-a dreptul periculoasă.

gelozie
Foto: vchal

Care sunt semnele că partenera ta e extrem de geloasă

Să le luăm pe rând, succint:

  • Te sună la fiecare două ore doar pentru a-ți spune „Te iubesc!”. De fapt, te verifică.
  • Refuză să accepte că poți avea prietene femei.
  • Când vii acasă, după o noapte cu băieții, te întâmpină o interogare ca la poliție.
  • Nu-i place să te duci nicăieri fără ea.
  • Se supără când te apropii la un metru de orice femeie care arată bine și te întreabă încruntată: „La ce te uiți?”
  • Te ia peste picior de fiecare dată când menționezi o vedetă feminină.
  • Te întreabă constant în legătură cu colegele de la birou.
  • E geloasă și pe familia ta, întrebările în această zonă fiind de genul: „De ce-ai vorbit cu maică-ta atât de mult?”
  • Încearcă să te prindă în cursă cu întrebări de genul „Crezi că e drăguță?”, după care înnebunește, indiferent de răspuns.

Te recunoști în situațiile de mai sus? Înseamnă că deja ți-e teamă. Ți-e foarte teamă de orice situație care ar putea duce la explozie. Iar după explozie nu mai există viață. Dar se instituie haosul, cearta, războiul.

Întrebarea care se pune este dacă merită să negociezi cu gelozia extremă. Iar dacă recunoști minim trei situații în care ai fost pus, dintre cele de mai sus, înseamnă că ești, la modul cel mai serios, abuzat de pomană. Și, revenind, ne întrebăm: merită? Poate că a sosit momentul să pui piciorul în prag și să-i explici că ar trebui să te respecte mai mult sau, dacă nu, drumurile voastre se despart. Știm: o iubești. Știm: te iubește. Dar iubirea nu e o explicație pentru o viață de coșmar, din motive absurde.

Doctorul David Buss, autorul cărții The Dangerous Passion, e de părere că „Gelozia e la fel de importantă ca încrederea în ideea de a menține cuplurile într-o relație stabilă. Gelozia e explicată prin vigilență, ca primă linie a apărării și prin violență, ca ultimă redută. Paradoxul e că gelozia – până la urmă, o emoție care evoluează în dorința de a proteja iubirea – poate distruge foarte ușor o relație”.

La fel de adevărat e că un pic de gelozie poate îmbogăți relația, o poate face să evolueze, să se „aciduleze”, să descătușeze energia sexuală și să strângă legăturile dintre cei doi parteneri. Câtă vreme nu te simți speriat, stresat sau ca și cum ai merge pe sârmă, nu ai de ce să te temi.

E vina ta? Să vedem. Pentru că propriile tale acțiuni pot contribui la sporirea gradului ei de insecuritate și la dezvoltarea monstrului galben. Uneori, fără să-și dea seama, bărbații adaugă gaz pe focul geloziei partenerelor. Încearcă să stai departe de următoarele situații:

Greșeli pe care să le eviți când ai o parteneră geloasă

Nu te holba la alte femei

Când ești cu partenera ta nu face greșeala să te uiți insistent după alte femei, chiar dacă-ți trece prin față Miss Univers. Nu e un gest de gentleman, dar, cu atât mai mult, e unul care va declanșa iadul. Nu spunem că nu e-n regulă să admiri frumusețea, dar fă-o într-un mod subtil.

Soluția: dacă e o zi însorită, poartă ochelari de soare, așa încât ochii tăi cercetători să nu poată fi zăriți. Dar, atenție!, nu întoarce capul.

Nu avea o femeie pe post de cel mai bun prieten

gelozie
Foto: princigalli

În mod cert, partenera ta va fi geloasă dacă se întâmplă ca cel mai bun prieten al tău să fie o altă femeie. Evident că se va întreba ce fel de relație ați avut voi doi în trecut și ce-ar putea să se întâmple în viitor? Și totuși, acesta nu e un motiv ca să închei o prietenie de lungă durată.

Soluția: păstrează relația cu cealaltă femeie, dar prioritizează-ți viața cu partenera. Nu fii prea „intim” cu prietena de-o viață și acordă întotdeauna mai multă atenție partenerei tale. Și, cel mai important, nu vorbi continuu despre prietena ta cu partenera de viață.

Nu acorda o atenție exagerată prietenelor ei

gelozie
Foto: KatarzynaBialasiewicz

Uneori se poate întâmpla ca partenera ta să aibă o prietenă (sau mai multe) care arată trăznet. Ca să zicem așa… „don’t even think about it!”. Se va prinde imediat, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, iar aici nu s-ar spune că nu ar avea motive să te lege la stâlpul caznelor.

Soluția: acordă întreaga atenție partenerei tale și niciodată nu face glume pe seama ei în fața prietenelor ei sau ai prietenilor comuni.

Nu da explicații penibile

Majoritatea bărbaților oferă aceleași texte după ce ies cu prietenii în oraș: „A fost nașpa. Altceva ar fi fost dacă eram cu tine”. Aha! Femeile nu sunt proaste. Spunând că nu te-ai simțit bine o vei face să creadă că îi ascunzi ceva. În plus, data viitoare va folosi cuvintele tale drept un pretext: de ce-ai mai ieși cu prietenii dacă totul e atât de groaznic?

Soluția: fii onest, dar nu foarte onest. Spune-i că te-ai distrat binișor, dar că nu se poate compara cu momentele în care ieși cu ea.

Nu critica femeile frumoase

Mulți bărbați se uită după alte femei când sunt împreună cu partenera lor și spun: „Îți vine să crezi? Uite ce poartă aia! Ce parașută! Uită-te la ea un pic! Uite ce fustă scurtă are și cât de aiurea e îmbrăcată. Păi dacă asta ar fi fost prietena meaaa…” Ai grijă să nu-ți cadă falca la podea. Încă o dată: femeile nu sunt proaste. Iar prietena ta va ști că, de fapt, folosești un pretext pentru a te uita ca un satir în călduri după tipa aia „horror”, cu fustă scurtă.

Soluția: taci din gură sau, cel puțin, nu critica în timp ce te holbezi. E o contradicție majoră aici.

Nu o compara cu alte femei

gelozie
Foto: Wavebreakmedia

A-ți complimenta femeia comparând-o cu alte femei e ca și cum ți-ai trage un glonț în picior. Evită să spui lucruri de genul: „Dintre toate femeile de aici, tu ai cele mai sexy picioare”. Imediat va crede că nu ești satisfăcut de picioarele ei și că i le compari tot timpul cu cele ale altor femei. Eventual, va începe să se simtă inconfortabil, începând să-și compare ea însăși picioarele cu ale altora.

Soluția: nu face comparații! Spune-i, simplu: „Ai picioare foarte sexy!”

Nu te lăuda în legătură cu fostele relații cu vedete

Dacă ai avut șansa să te culci cu Antonia sau cu… Scarlett Johansson, ești un erou. Dar partenera ta nu trebuie să știe asta. Încetează să tot vorbești despre vedeta favorită, despre cât de mult îți place și cât de mult ai vrea să și să.

Soluția: ieși din fan clubul Antonia și încetează să te porți ca și cum ești căsătorit cu ea. Fanteziile legate de vedete trebuie să rămână doar în capul tău.

Nu te arăta prea interesat de materiale pentru adulți

Dacă te uiți la filme porno sau la reviste cu femei dezbrăcate îi vei oferi un sentiment de insecuritate partenerei tale, care se va simți subapreciată.

Soluția: dacă nu vrei să renunți la aceste obiceiuri, nu o face în fața ei. Mai bine fă un material video cu voi doi în momente fierbinți și apoi urmăriți-l împreună.

Nu-i sugera schimbări de natură fizică

Unii bărbați le spun prietenelor că ar trebui să-și schimbe culoarea părului, din brunet în blond, să poarte lentile de contact colorate sau să-și pună silicoane. Tu cum te-ai simți dacă partenera ți-ar sugera să-ți faci o prelungire de penis?

Soluția: o accepți așa cum e sau vă despărțiți.

Nu o exclude din planurile tale de viitor

gelozie
Foto: Marjan Apostolovic

Dacă nu o incluzi în planurile de prezent și de viitor, va începe să se gândească la faptul că zilele voastre sunt numărate.

Soluția: dă-i mereu asigurări spunându-i lucruri de genul: „La anul aș vrea să mergem în vacanță în…”

Concluzia este că, atâta vreme cât îți apreciezi partenera și o tratezi cu respectul pe care-l merită, nu ar trebui să existe probleme majore apărute din pricina geloziei. Fii gentlemanul perfect și sunt mari șanse ca relația voastră să dureze, în ciuda unor accese de gelozie exagerate. Adevăratele probleme apar atunci când tu chiar ești gentlemanul perfect iar ea continuă să-ți facă (inclusiv ei însăși) viața un calvar. În acest caz, cu părere de rău, nu există prea multe soluții și, cel mai bine, ar fi să apelezi la cea radicală: o despărțire în condiții cât mai amiabile.

Citește și: Cum să te comporți ca un gentleman când îi cunoști părinții