Cum să-ți albești dinții acasă

Academia Barbatilor

Cu toții ne dorim un zâmbet de Hollywood, iar pentru asta mulți vizităm un dentist care să ne ajute să ne vedem visul cu ochii. Nu Hollywood-ul, ci zâmbetul. Dar nu toată lumea își permite să meargă la o clinică stomatologică pentru așa ceva, și la intervale regulate de timp. De asemenea, utilizarea unui produs de albire a dinților de pe piață vine la pachet și cu o serie de dezavantaje.

Multe dintre acestea sunt scumpe și sunt pline de ingrediente artificiale și substanțe chimice care vin în detrimentul sănătății generale. Din fericire, există câteva mijloace de albire a dinților pe care le poți aplica în particular, într-o manieră simplă și eficientă. Iată cum să-ți albești dinții acasă:

Bicarbonat de sodiu

cum să-ți albești dinții

După ce amesteci o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în apă, aplică rezultatul pe periuța de dinți și începe să perii. Altă posibilitate este să folosești vârfurile degetelor pentru a aplica soluția pe dinți și a o lăsa acolo circa un minut. Această metodă e foarte eficientă, dar ai grijă să nu o folosești foarte des deoarece s-ar putea ca la un moment dat să-ți afectezi smalțul dinților.

Un studiu recent a relevat faptul că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu sunt în mod semnificativ mai eficiente în eliminarea petelor galbene de pe dinți, comparativ cu pastele care nu conțin bicarbonat. Cu cât e mai mare concentrația de bicarbonat de sodiu, cu atât efectele sunt mai bune.

Adoptă o dietă sănătoasă

cum să-ți albești dinții

Consumul de legume și fructe proaspete, în special morcovi, mere și țelină ajută la albirea naturală a dinților. Având o textură abrazivă, aceste alimente își fac treaba în momentul în care muști din ele, frecând suprafața dinților fără a deteriora smalțul.

Pe lângă asta, fă-ți un obicei din a bea lapte și a consuma alte produse lactate care îmbunătățesc nivelul de pH și mineralizează smalțul dinților, lăsând în urmă un aspect strălucitor.

Pe de altă parte, trebuie să ai în vedere că vinul roșu, cafeaua, sifonul și fructele de pădure au „reputația” de a păta dinții. Asta nu înseamnă să le eviți complet, dar ar trebui să limitezi consumul lor. Dacă se poate, atunci când bei băuturi cunoscute că pătează dinții, fă-o folosind un pai, pentru a evita contactul direct cu smalțul. În plus, spală-te pe dinți de fiecare dată după consumul acestor băuturi. Evită fumatul și tutunul, fiindcă ambele afectează culoarea dinților.

E de reținut că, în unele cazuri, decolorarea poate fi cauzată de eroziunea smalțului și expunerea dentinei de dedesubt, masa principală care ocupă cel mai mult spaţiu atât la nivel coronar cât și radicular, și care are o culoare galbenă.

Coaja de fructe și căpșunile

Coaja de portocală sau de banană este impregnată cu magneziu, potasiu și mangan, substanțe care ajută la refacerea smalțului. Prin urmare, e recomandabil să freci dinții cu o coajă de portocală sau de banană de cel puțin două ori pe săptămână, iar după câteva minute să te speli de fiecare dată pe dinți.

Fără a fi susținută de studii științifice, se pare că albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un alt remediu natural, popularizat de vedete din întreaga lume. Cei care utilizează această metodă susțin că acidul malic din căpșuni înlătură decolorările dentare iar bicarbonatul participă la înlăturarea petelor de pe dinți.

Oțet din cidru de mere

cum să-ți albești dinții

Folosește oțet din cidru de mere pentru a-ți freca dinții și clătește bine gura după aceea. Repetă acest proces de câteva ori pe săptămână pentru a avea rezultate bune, fiindcă aceasta e una dintre cele mai eficiente soluții pentru a recăpăta sănătatea dinților și a avea parte de o albire a acestora într-un timp relativ scurt.

Un studiu făcut pe dinții vacilor a demonstrat că oțetul din cidru de mere a avut un efect de albire a dinților. În același timp, însă, s-a descoperit că acesta poate înmuia dantura. Nu uita, însă, că oțetul din cidru de mere poate eroda smalțul, așa că nu abuza de el. Îl poți folosi și ca apă de gură, diluându-l în apă și plimbându-l în cavitatea bucală timp de câteva minute. După aceea, clătește bine gura.

Periuța și ața de dinți

cum să-ți albești dinții

Nu subestima efectele perierii zilnice și a utilizării aței de gură. E imperativ să te speli pe dinți de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute. Oricum, asigură-te că folosești periuțe cu peri mici sau medii, care nu afectează gingia. Multă lume nu ia această metodă în serios atunci când vine vorba de albirea dinților, dar folosirea aței dentare poate fi un remediu excelent pe termen lung, având ca efect înlăturarea pentru totdeauna a petelor de pe dinți.

În cazul în care dinții ți s-au îngălbenit prea mult e mai bine să apelezi la tratamente profesioniste, executate de dentiști. Remediile de mai sus pot fi eficiente atunci când vrei să îndepărtezi petele și să capeți un zâmbet mai curat.

Citește și: 7 modalități de a avea dinți mai sănătoși