Cum să-ți alegi instructorul personal de fitness

Academia Barbatilor

Alegerea unui instructor personal te poate ajuta să ajungi la un nivel de pregătire optim în privința condiției fizice sau, dimpotrivă, poate fi o mare pierdere de bani. Și de timp. E greu de spus dacă ai nevoie sau nu de un antrenor personal și de sfaturile acestuia. Iar dacă ajungi la concluzia că ai, atunci e și mai greu să-l alegi pe cel mai potrivit. Multe săli oferă posibilitatea de a-ți angaja un antrenor personal, la prețuri adiționale, care de cele mai multe ori sunt măricele. Iar oamenii lor de vânzări și politicile de marketing încearcă să te convingă de oportunitatea achiziționării unui pachet care să-l includă. Dar înainte de a o face, trebuie să te asiguri că persoana respectivă e cea mai potrivită pentru nevoile tale.

Antrenorii personali nu sunt doar pentru vedete și pentru cei plini de bani, care „și-i permit”. Dacă îți lipsește motivația de a lucra la sală pe cont propriu, îți place varietatea dar urăști să-ți faci propriile programe de antrenament sau, mai mult, dacă vrei sesiuni de antrenament specifice, atunci în mod cert ai nevoie de un antrenor personal. Hai să vedem cum îl alegi:

Caută referințe despre el

Nu e suficient să te bazezi pe review-uri online postate pe site-ul sălii respective. Încearcă să găsești două-trei persoane care au fost pregătite de trainerul pe care-l ai în vedere și află informații despre el. Pe internet oricine își poate prefabrica imaginea. E important să afli cum e în realitate antrenorul, în viața de zi cu zi. Ce fel de temperament are. Dacă te poate face să progresezi continuu. Dacă este onest și dedicat.

În același timp, nu te repezi. Dacă mergi la o sală și cei de acolo îți fac rapid un tur, prezentându-ți o mulțime de avantaje ți încercând să te convingă să cumperi un pachet… ia-o ușor. Nu vrei să te trezești cu o gaură în buzunar și cu un gust amar în gură. Într-un asemenea stil ai toate șansele să te trezești pe mâna celui mai puțin ocupat instructor personal, prin urmare cel mai slab sau cel mai puțin experimentat. Analizează vreme de două săptămâni modul în care antrenorii lucrează cu elevii săi. Vezi ce fel de clienți au. Ce stiluri au (pasiv, agresiv, milităros, lejer etc). O poți face direct în sală, fără a te holba dar observându-i programul cu alt client, în timp ce exersezi lejer la un aparat din apropierea lor.

Un client doritor să înceapă un program de antrenament cu un personal trainer se va ghida după un corp bine lucrat care să îl inspire și să îl motiveze, dar bineînțeles și de o bună pregătire în domeniu. Odată ce s-a orientat asupra PT-ului care să corespundă așteptărilor sale este important ca între client și PT să se creeze acea empatie care reprezintă un factor important în evoluția proiectului stabilit. Mircea Vișan, instructor personal, în cadrul GOALS Studio Fitness

Stabilește o relație cu el

Un antrenor bun merită să călătorească împreună cu tine (așa cum ai văzut în filme) dar mai întâi stabilește ce e mai important. La început, ar trebui să te vezi cu el măcar de 2-3 ori pe săptămână, pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a stabili o relație puternică. În acest caz, ar fi bine să găsești pe cineva care să se afle în zona în care locuiești.

Atunci când capeți o experiență mai mare, nu trebuie să te mai vezi cu antrenorul personal de mai multe ori pe săptămână. E suficient o dată la 2-4 săptămâni, pentru a face reglaje și a discuta despre program. Pe care oricum el ți-l va trimite online, cam o dată pe lună, împreună cu toate indicațiile de care ai nevoie.

Revenind la începuturi, tratează prima întâlnire cu el ca și cum ar fi un interviu pentru un job. Nu te teme să-i pui întrebări legate de filosofia lui de antrenament, ce lucruri specifice care te interesează pentru a-ți atinge țintele și despre cum e el de părere că te poate ajuta. Întreabă-l ce fel de experiență are? Ce tehnici motivaționale folosește? Ce fel de plan de antrenament s-a gândit să folosească cu tine? Cât de des va schimba programul? Prima întâlnire cu el – sau prima ședință – ar trebui să nu coste nimic. Iar dacă nu e gratuită, găsește un antrenor care să-ți răspundă la aceste întrebări înainte de a-l plăti. E important să știi de la bun început cu cine urmează să lucrezi.

Informează-l despre nevoile speciale

Dacă ai nevoi speciale, e foarte necesar să-l informezi de la început despre ele și să-l întrebi dacă are programe de antrenament adaptate lor. De pildă, dacă suferi de o problemă medicală sau dacă te recuperezi după o boală sau după un accident. Povestește-i despre orice fel de problemă ai și, în funcție de gravitatea acesteia, el ar trebui să știe să ia o decizie legată de programul pe care urmează să ți-l facă.

Află detalii despre preț

Prețul e un element important și acesta trebuie să fie în concordanță cu tipul de antrenament, de program, cu experiența antrenorului etc. În România, un antrenor personal costă în medie cam 50-60 lei / ședința de 50 de minute sau 500-1000 lei / lună, poate chiar mai mult. Pentru întâlniri în afara sălii (sunt instructori care fac asta – se deplasează oriunde) trebuie să stabilești de la început prețul, pentru a nu avea surprize de orice fel.

Atenție la calificări

Unii instructori pur și simplu nu sunt calificați să execute anumite programe dar încearcă să profite de naivitatea clienților. Nu angaja un instructor care încearcă de la început sau cu insistență să-ți vândă anumite suplimente și vitamine. De multe ori au un comision și de cele mai multe ori, pentru programul de antrenament al unei persoane care nu vrea să ajungă campioană la culturism, acestea sunt inutile. E mult mai utilă o dietă echilibrată, asortată unui program bine definit. Pe de altă parte, nu uita ca instructorii personali nu sunt calificați să stabilească diete, acest lucru intrând sub „jurisdicția” nutriționiștilor.

În același timp, nu-ți angaja un instructor care nu are răbdare. Antrenorii trebuie să lucreze individual cu clienții lor și să se adapteze nevoilor și capacităților de efort ale acestora. Jobul lor este să te motiveze, nu să-ți alimenteze frustrările. Ai nevoie de un trainer profesionist iar acest lucru trebuie să se vadă inclusiv la o persoană cu care te simți confortabil și care ți se pare agreabilă.