Cum să-ți alegi perna pentru un somn sănătos și relaxant

Academia Barbatilor

Dacă nu ești mulțumit de perna ta, probabil ți-ai pus întrebarea care e cea mai bună și cea mai confortabilă pernă pe care o poți cumpăra? Iar dacă ajungi în magazinele de specialitate, te trezești înconjurat de zeci de tipuri și dimensiuni de perne, care-ți fac alegerea cu atât mai dificilă.

Pernele nu sunt doar pentru decorațiuni. De asta se ocupă partenera ta și, probabil, deja ai canapeaua plină de pernuțe drăgălașe, care ocupă din ce în ce mai mult spațiu. Perna potrivită este, însă, parte esențială a unui somn bun și sănătos. Dacă folosești o pernă neadecvată, te trezești cu dureri de coloană și de cap, având toate șansele ca ziua să-ți fie compromisă încă de la începutul ei.

Dar… care e cel mai bun tip de pernă? Care e cea mai confortabilă și care e durata de viață a unei perne? Și cât costă? În continuare, să aflăm mai multe lucruri despre cum să-ți alegi perna pentru a avea un somn sănătos:

Ai nevoie de o pernă nouă?

perna
Foto: Anetlanda

Sunt câteva elemente pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te întrebi dacă ai nevoie de o pernă nouă.

Perna pe care dormi deja este confortabilă? E simplu de știut. Dacă aceasta e fleșcăită și plină de cocoloașe, sau dacă e o pernă cu spumă de memorie care nu-și mai păstrează forma, e timpul să-ți cumperi o pernă nouă.

Alte semne care transmit faptul că ai nevoie de o pernă nouă sunt petele (evident), durerile pe care le resimți în zona gâtului sau a coloanei când te trezești dimineața (uneori pot fi și dureri de cap), faptul că te trezești obosit – atât de obosit încât îți vine să te culci la loc, strănutul (poate fi cauzat de particulele de praf sau de alți alergeni adunați de-a lungul timpului în pernă), nevoia constantă de a „aranja” perna.

Dacă încă nu ești sigur, iată un test care-ți va spune dacă ai nevoie de o pernă nouă: îndoaie perna în două, de la jumătate. Dacă aceasta rămâne îndoită, atunci e momentul s-o schimbi. Dacă își revine, înseamnă că încă are „viață” în ea.

Care e cea mai confortabilă pernă

perne
Foto: Sukiphotographer

Așadar, după ce ai decis că e momentul să ai o nouă pernă, probabil te întrebi care e cea mai confortabilă. Pernele sunt făcute din diverse materiale. Iar diversitatea materialelor determină prețul final al pernei.

Conform jysk.ro, pernele sunt categorisite după tipul de umplutură, după cum urmează:

 • Pernele cu umplutură naturală – în această zonă intră cele umplute cu pene și fulgi, dar și cele din alte materiale, precum inul, mătasea sau lâna. Perna cu umplutură naturală e moale și are o formă ușor de modificat. Umplutura își modifică forma în funcție de poziția adoptată în timpul somnului.
 • Pernele cu umplutură din fibre – acestea conțin fibre siliconizate și au o elasticitate mai mare decât pernele cu umplutură naturală.
 • Pernele cu umpluturi speciale – cele din spumă cu memorie sau latex. Umplutura e făcută dintr-un material compact, oferind cea mai bună susținere. Pernele din spumă cu memorie se mulează pe forma capului, oferind o poziție ergonomică pe tot parcursul somnului, evitându-se tensiunile musculare și apariția durerilor.

Ca fapt divers, cea mai scumpă pernă produsă vreodată a fost realizată de Van der Hilst. Costa 57.000 dolari, avea un imprimeu 3D și era brodată cu diamante și safire (adică nu prea îndemna la somn). Dincolo de aceste extravaganțe, o pernă ieftină poate costa 20 de lei, în vreme ce una de calitate, poate ajunge și la peste 400 de lei. Ideal e să te încadrezi undeva la mijloc, fără a neglija calitatea pernei pe care dormi noaptea și având o mare atenție ca perna pe care o cumperi să aibă cusăturile ermetice, pentru a nu lăsa alergenii să pătrundă în ea.

De asemenea, penele, fulgii sau fibrele nu ar trebui să iasă prin materialul pernei. Ar fi bine să ai posibilitatea de a o testa. Iar când testezi o pernă, încearcă să-ți odihnești capul pe ea timp de 10 minute. Desigur, acesta e un lucru greu de realizat într-un magazin, dar încearcă să faci asta acasă, înainte de a scoate perna din punga în care este sigilată.

Durata de viață a unei perne ar trebui să fie de minimum doi ani. Diverse tipuri de materiale au însă o durată mai mică sau mai mare. De exemplu:

 • Latex – până la 4 ani
 • Hrișcă – 3 ani
 • Pene – până la 3 ani
 • Puf – cel puțin 2 ani
 • Puf sintetic – până la 2 ani
 • Poliester – până la 2 ani

Felul în care îngrijești perna și materialele ei determină longevitatea acesteia.

Cum îngrijești perna

Te-ai putea întreba dacă poți să speli perna? Da, se poate. Dar înainte de a o îndesa în mașina de spălat, urmează aceste sfaturi:

 • Verifică eticheta pentru a te asigura că perna poate fi spălată la mașină și apoi pusă în uscător
 • Scoate fața de pernă. Desigur, aceasta poate fi spălată, dar separat
 • Folosește până la ¼ ceașcă de înălbitor, dacă e necesar
 • Spală perna cu apă fierbinte
 • Pernele au, de regulă, nevoie de o clătire suplimentară
 • Dacă pe etichetă scrie că perna poate fi uscată cu programul de uscare, fă-o. Dacă nu, ea se poate usca fără probleme pe o sfoară de rufe

Cum cumperi perna

perna
Foto: nd3000

În principal, există două tipuri de perne: înalte și joase. Alegerea pernei se face având în vedere o poziție corectă de dormit, în așa fel încât coloana vertebrală să rămână dreaptă, luând în calcul și poziția în care obișnuiești să dormi: pe o parte, pe spate, pe burtă sau variat.

Somnul pe o parte – este cea mai întâlnită poziție de somn, iar dacă o preferi, atunci ai nevoie de un suport, fiindcă această poziție creează o distanță mai mare între cap și saltea. O pernă mai înaltă îți menține capul într-o poziție neutră, oferind un somn confortabil

Somnul pe spate – cei care dorm pe spate trebuie să se asigure că nu li se duce capul prea pe spate în timpul somnului, așa că au nevoie de o pernă fermă și înaltă, care să susțină gâtul și capul într-un aliniament propice. Aceștia ar trebui să ia în calcul pernele cu densitate ajustabilă, cele mai potrivite fiind cele din spumă cu memorie.

Somnul pe burtă – o categorie mai rară, care ar trebui să folosească perne ce susțin suficient de bine greutatea corpului, oferind suport pentru preîntâmpinarea presiunii asupra gâtului. Cei care dorm pe burtă au nevoie de o pernă mai joasă, din materiale hipoalergenice, având în vedere că fața e „îngropată” în ea.

Somnul combinat – dacă ești genul de persoană care-și schimbă pozițiile în somn (așa cum suntem mai toți), trebuie să-ți adaptezi preferințele. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o pernă care poate fi modelabilă în momentul în care treci de la o poziție la alta și care, totodată, să minimizeze zgomotele (în special dacă dormi alături de cineva). În aceste cazuri se recomandă o pernă moale și joasă.

Citește și: Cum să-ți alegi salteaua pentru o perioadă îndelungată de timp