Cum să-ți alegi salteaua pentru o perioadă îndelungată de timp

Academia Barbatilor

Dacă nu ai parte de un somn bun și odihnitor, lucrurile o iau razna. Fără somn, nu ai cum să-ți revii din oboseala acumulată peste zi, care-ți afectează sistemul imunitar. Orice durere se amplifică fără somn. Sistemul nervos intră într-o stare diferită dacă nu dormi. Și, în general, orice experiență negativă are un efect mai intens câtă vreme nu ești odihnit.

Lipsa de somn duce la probleme de sănătate, iar un somn neodihnitor crește riscul apariției anxietății, depresiei, a diabetului de tipul 2 și a altor afecțiuni și boli.

Poate o saltea să rezolve problema somnului?

cum îți alegi salteaua
Foto: tommaso79

Cercetătorii care lucrează pentru Hästens, o companie suedeză care produce paturi și saltele pentru casa regală, consideră că răspunsul la întrebarea de mai sus este: da, dar te va costa. Saltelele produse de Hästens costă între 8.000 și 150.000 de dolari, fiind garantate 25 de ani. În realitate, ele au o durată de utilizare mult mai mare. Și sunt făcute din păr de cal.

„Fiecare fir este ca un mic tub”, explică Kristofer Eriksson, consultant în calitatea somnului la Hästens. „Așa avem parte de un adevărat sistem de aer condiționat în pat. Firul canalizează către exterior umiditatea și permite pătrunderea aerului proaspăt, în așa fel încât ai senzația că dormi pe o pernă de aer”. Saltelele dispun, de asemenea, de niște „bobine” încapsulate, care au rolul de a conforta organismul. „Arcurile nu sunt interconectate, prin urmare dacă salteaua se lasă în mijloc, celelalte arcuri nu sunt afectate. Deci dacă partenerul de pat se foiește, întorcându-se de pe o parte pe alta, nu vei simți nimic”.

Am vorbit despre saltelele Hästens pentru a ne da seama la ce nivel a ajuns tehnologia în acest domeniu. Cum nu ne vom permite (probabil) să dăm 150.000 de dolari pe o saltea (tronul Suediei are urmași cerți), iată ce trebuie să faci în momentul în care ai nevoie de o saltea nouă și vrei să-ți cumperi una care să dureze cât mai mult. Pentru că, dacă la 20 de ani poți dormi pe orice, eventual și pe o masă, pe măsură ce înaintezi în vârstă, organismul nu te mai iartă: are nevoie de un suport de calitate în timpul somnului.

1 Încearcă salteaua o perioadă de timp

cum îți alegi salteaua
Foto: JackF

Pare evident: dacă salteaua pe care o testezi în showroom pare a fi fantastică, în cele 3 minute petrecute pe ea, și, în plus, arată și bine, asta nu înseamnă automat că va fi și confortabilă pe parcursul celor 8 ore de somn în fiecare noapte, pentru următorii ani. Ba, mai mult, un studiu spune că persoanele care testează rapid o saltea în showroom au tendința de a alege saltele care nu le optimizează somnul.

Majoritatea companiilor îți oferă câteva luni în care să le testezi saltelele. Folosește acest avantaj la maxim, iar dacă nu ești satisfăcut, returnează produsul și cumpără altul.

2 Cunoaște-ți organismul

Ești super-flexibil? Sau mai degrabă ești un… „țeapăn”? Ai problemele cu umărul sau cu spatele? Cu șoldurile? Toate aceste lucruri trebuie să se regăsească în tipul de saltea pe care o cumperi și pe care vei dormi.

Dacă, de pildă, ai o problemă la un umăr și, de regulă, dormi pe partea cu umărul respectiv, o saltea fermă nu-ți va fi de folos, iar durerea din umăr te va trezi în timpul nopții. Dacă ai șoldurile late, dar îți place să dormi pe o parte, o saltea tare îți va afecta coloana vertebrală. Și atunci trebuie să te întrebi: salteaua pe care dormi permite suficient de mult coloanei să stea dreaptă în timpul somnului?

Un studiu făcut pe un grup de persoane mai în vârstă a relevat faptul că saltelele de fermitate medie domolesc durerile musculare și osoase, ajutând, de asemenea, la ameliorarea durerilor lombare.

3 Cum vrei să te simți când ești în pat?

cum îți alegi salteaua
Foto: tommaso79

Un expert ți-ar pune din start o întrebare cheie: cum vrei să te simți când stai întins pe saltea? Ai vrea să te afunzi în ea sau să ai senzația că plutești deasupra ei? Cum îți dorești să te simți în pat? Să ai parte de un confort „ca-n puf” sau să simți că ai un suport de nădejde? Oamenii au dorințe diferite în privința unei saltele: unii adoră să fie „îmbrățișați” de așternut, în vreme ce altora le place să doarmă pe un suport cât mai ferm.

4 Te încingi noaptea?

Una dintre cele mai mari probleme expuse de persoanele care dorm pe o saltea cu spumă de memorie este că se supra-încălzesc pe parcursul nopții. Aceasta deoarece structura de spumă a saltelei e atât de densă încât nu lasă aerul să circule, acumulându-se căldură. Cu cât temperatura corpului îți scade mai repede, cu atât vei adormi mai rapid. E un fapt științific dovedit. De aceea este atât de eficient părul de cal al saltelelor Hästens.

Sigur, dacă-ți place totul la salteaua ta, mai puțin faptul că transpiri dormind pe ea, poți lua unele măsuri: folosește pijamale mai subțiri, fă un duș rece înainte de culcare, învelește-te cu ceva mai ușor sau deschide un geam. Dar dacă nimic din toate astea nu funcționează, ia în calcul să schimbi salteaua.

5 Consultă un expert

Saltelele de lux sunt, în general, vândute de consultanți cu experiență. Cei ai companiei Hästens sunt licențiați în acest sens, având studii despre anatomie și despre cum funcționează organismul în timpul somnului. Fiecare dintre ei își petrece mai bine de o oră cu clientul, înainte ca acesta să achiziționeze o saltea (care, apropo, nu poate fi returnată).

Cum, pesemne, nu vei cumpăra o saltea Hästens, e foarte probabil să ai nevoie de o saltea pentru următorii maxim 10 ani. Aceasta este perioada maximă de viață pe care cercetătorii o acordă unei saltele de calitate, după care fibrele naturale ale acesteia se înmoaie. Pe de altă parte, dacă salteaua se lasă în mai puțin de 8 ani, înseamnă că e una de proastă calitate. În plus, un expert îți va spune că multe saltele din latex sau cu spumă funcționează ca un burete încapsulat, care devine, în timp, un teritoriu propice pentru acumularea de bacterii, microbi, praf și igrasie. Și care, evident, se va deteriora rapid.

De aceea, e important să investești timp și bani pentru o saltea de calitate. Nu trece cu ușurință peste perioada de testare și gândește-te că o saltea e mai importantă chiar decât o mașină. Fie numai și pentru faptul că petreci pe ea, zilnic, 7-8 ore din viață.

Citește și: De ce te simți obosit. 5 cauze majore ale oboselii și insomniei