Cum să-ți faci cel mai bun acvariu marin

Academia Barbatilor

Mulți dintre noi au avut în copilărie un mic acvariu sau măcar un bol cu un peștișor auriu, (care nu voia și pace să împlinească dorințe). Acvariile sunt unele dintre cele mai potrivite obiecte pentru a introduce copiii în lumea vieții marine, dar și pentru a le insufla de mici o oarecare doză de responsabilitate. Pentru că nu e tocmai ușor să ai grijă de niște peștișori aflați într-un acvariu. Acesta trebuie curățat cu regularitate, iar locuitorii lui trebuie hrăniți de câteva ori pe zi.

Dar un acvariu e o sursă nesfârșită de bucurie și fascinație. Iar atunci când privim acvariile mai mari, precum cele din parcurile tematice, parcă-parcă ne dorim să avem și noi unul în miniatură acasă. Dar unul dintre lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere dacă ai de gând să-ți faci un acvariu acasă (sau la birou) este spațiul. Plasat în poziția ideală, acvariul se poate transforma într-un loc perfect de relaxare și deconectare.

Acestea fiind spuse, înainte de a începe, ia în considerare sugestiile de mai jos, fiindcă ele îți vor ușura în mod cert munca:

Fă-ți bugetul

acvariu marin

Foto: seavisions.com

Chiar și cel mai mic acvariu vine la pachet cu costuri considerabile. Vasul în sine poate fi scump, dar acesta e un cost unic și fix, în special dacă alegi un acvariu de calitate. În funcție de speciile de pești care-l vor locui, vei plăti mai mult sau mai puțin. Majoritatea speciilor de pești de apă proaspătă sunt, de regulă, ieftini, de dimensiuni reduse și se adaptează bine în acvariile mici.

De asemenea, majoritatea sunt liniștiți și nu trebuie să-ți bați capul prea mult cum să-i cuplezi în același acvariu. Se adaptează la schimbarea de apă și chiar de acvariu. De aceea, sunt ideali pentru „începători”. Au nevoie de un set minim de lucruri esențiale, precum nisip sau pietriș pentru fundul acvariului. De obicei nu trebuie să le pui un filtru, dar asta implică automat o schimbare de apă realizată mai des. În plus, mâncarea pentru aceștia e ieftină și se găsește peste tot.

Dacă vrei, însă, să-ți aranjezi un acvariu marin, costurile cred considerabil, chiar dinainte să alegi peștii. Costul acvariului e similar cu cel pentru peștii de apă proaspătă, dar aici se termină asemănările. Nisipul / pietrișul de pe fundul acvariului trebuie să fie unul specific marin, va trebui să adaugi decoruri de stânci în miniatură iar apa trebuie menținută extrem de curată, așa încât acvariul va avea nevoie de un filtru.

De asemenea, peștii marini vin cu prețuri mult mai mari, ba unii chiar costă foarte mult. Prin urmare, dacă vrei un acvariu de acest tip, setează-ți un buget mai generos.

Fă un studiu asupra peștilor doriți

Foto: Learn About Birds

E ușor să intri într-un pet shop, să privești frumoșii pești din acvarii și apoi să alegi dintr-o varietate mare de creaturi marine colorate, cu aripioare și cozi care mai de care mai interesante. Ai mare grijă, însă, fiindcă unii dintre acești pești (care se mai numesc pești betta) sunt pești luptători, cărora nimic nu le place mai mult decât să se bată între ei.

Dacă insiști să-ți achiziționezi pești betta, va trebui să cauți acvarii speciale pentru ei, care sunt partiționate în mijloc, pentru a-i împiedica astfel să dea nas în nas și să se bată. De asemenea, ia în calcul să nu pui în același acvariu pești mari laolaltă cu pești mici, fiindcă primii nu-i vor privi pe ceilalți drept colocatari și îi vor mânca.

Un alt lucru de știut este că nu toți peștii marini sau de apă sărată pot conviețui în aceleași condiții. Unora le plac acvariile mai calde, alții au nevoie de lumină, iar nivelul de pH poate varia mult de la pește la pește. De aceea, fă un studiu înainte și asigură-te că nu te vei trezi cu peștii plutind cu burta-n sus la suprafața acvariului.

Adună lucrurile esențiale

acvariu marin

Foto: decoholic.org

Înainte de a pune orice pește în acvariul marin, trebuie să fi cumpărat deja tot echipamentul necesar. Piesa esențială este, evident, acvariul însuși, dar la fel de bine trebuie să ai nisipul sau pietrișul, stâncile între care să se ascundă peștii mici, apa sărată și hidrometrul care monitorizează salinitatea acesteia. Apoi vin la rând filtrele, sistemul de încălzire, luminile și uneltele pentru curățarea acvariului. Întreabă specialiștii în acvarii de ce ar mai fi nevoie și cere-le sfaturi legate de menținerea peștilor sănătoși.

Alege locul potrivit pentru plasarea acvariului

acvariu marin

Foto: itassetmanagement.in

Pe lângă decizia de a-ți aranja un acvariu, o altă mare decizie este legată de amplasarea acestuia. Alege locul cu mare atenție, fiindcă până și cel mai mic acvariu va fi dificil de relocat. Relocarea unui acvariu presupune golirea completă a acestuia, iar problemele pot apărea la reumplerea lui, fiindcă va trebui să te asiguri că vei crea exact aceleași condiții pentru pești. Pe lângă faptul că va trebui să vezi ce faci cu peștii în timpul mutării acvariului. Dacă această operațiune durează prea mult, e posibil ca ei să se îmbolnăvească, ba chiar să moară.

Alege un loc în care nu bate direct lumina soarelui. Prea mult soare va duce la creșterea algelor, fapt ce va pune în dificultate sistemul de filtrare a apei. De asemenea, trebuie să eviți să plasezi acvariul marin lângă ușă. O ușă care se trântește provoacă unde de șoc în apă, care pot fi fatale anumitor specii de pești. Poziționează acvariul departe de surse de încălzire sau de răcire, precum sistemele de aer condiționat.

Foarte important: pune acvariul într-o poziție foarte vizibilă. Fă din el un punct de atracție al camerei și în acest fel vei rezolva o altă problemă: nu vei uita niciodată că trebuie să cureți apa sau să dai de mâncare la pești. Ia în considerare chiar să investești într-un feeder automat pentru pești.

Ce tip de acvariu marin îți dorești?

Pe piață sunt multe tipuri de acvarii marine, iar tipul pe care-l dorești depinde de peștii pe care-i vei pune în el. De asemenea, depinde de factorul „wow!” pe care vrei să-l generezi. Poți cumpăra un acvariu micuț, pe care să-l pui pe o masă sau poți lua un acvariu care are propriul său stand, eventual unul ale cărui sisteme de filtrare, căldură, lumină etc, sunt mascate de standul respectiv. De asemenea, îți poți construi propriul acvariu marin. Aceasta e varianta cea mai ieftină, care-ți asigură faptul că vei avea un acvariu de tip unic.

Legat de mărimea acvariului, din nou, depinde de peștii avuți în vedere. Unii pești, precum cei betta, nu sunt deloc mari, dar au nevoie de multă apă în care să înoate. Ia în calcul și decorul acvariului și nu-l supra-aglomera, fiindcă acest lucru va afecta mult calitatea apei. Peștii mănâncă, apoi produc reziduuri. Acestea pot crește nivelul de aciditate al apei, fapt ce va afecta nivelul de oxigen din ea. Asigură-te că acvariul e suficient de mare pentru a face față numărului de pești pe care intenționezi să-i îngrijești.

Adaugă accesorii

acvariu marin

Foto: seavisions.com

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale unui acvariu marin de calitate sunt accesoriile. Acestea includ stâncile, tipul de pietriș și nisip, dar și alte lucruri precum peșteri de ceramică, poduri și alte piese ornamentale. Evită decorațiunile din plastic: în timp, plasticul eliberează chimicale în apă. Ornamentele de ceramică trebuie puse în acvariu doar dacă sunt considerate sigure.

Plantele marine sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru decorarea unui acvariu. Unii pești adoră să se strecoare printre plante sau să ciugulească alge. Ba chiar, unele tipuri de alge îmbunătățesc calitatea apei și oferă acvariului un vibe tropical.

Accesoriile pe care le pui în acvariu au mai multe scopuri. Unul este de a oferi peștilor locuri în care să se ascundă. Apoi, micuțele stânci sunt, de regulă, bucăți de corali care au substanțe ce adaugă nutrienți apei din acvariu, oferind și un impact vizual deosebit.

Testează acvariul înainte de a pune peștii

După ce ai „compus” acvariul, va trebui să-l testezi. Acest lucru înseamnă să te asiguri că toate țevile și filtrele sunt bine conectate și că își fac treaba la parametri maximi. Pune totul în funcțiune și asigură-te că nu există nicio scurgere. Testează temperatura apei și nivelul pH-ului. Trebuie să ai mereu la-ndemână câteva benzi de test al pH-ului pentru a vedea cum stai cu alcalinitatea și aciditatea apei, la intervale regulate.

După ce te asiguri că totul este în regulă, poți introduce în apă noii tăi prieteni. Probabil i-ai adus acasă în punguțe cu apă. Introdu întreaga pungă în acvariu, lăsând-o acolo timp de 15-20 de minute, în așa fel încât să se egelizeze temperatura apelor. Apoi, deschide punguța și eliberează peștii.

În fine, obișnuiește-te să menții o rutină de curățare a acvariului marin, acest lucru însemnând că va trebui să schimbi din timp în timp o parte din apă, înlocuind-o cu una proaspătă și adăugând în același timp sarea, mineralele și nutrienții. Păstrează acvariul curat și bucură-te de el!

Citește și cum să te împrietenești cu propriul câine