Cum să-ți întreții perciunii

Academia Barbatilor

Pentru unii bărbați, perciunii reprezintă un element important în contextul look-ului general al figurii. Pentru a evita să arăți ca o reclamă nereușită din anii 70, trebuie să cunoști câteva lucruri despre îngrijirea perciunilor.

Desigur, dacă ne referim la lungimea și forma lor, ar trebui să lași totul în grija frizerului, însă e foarte posibil ca perciunii să necesite câteva retușuri și între vizitele la frizer. Lăsați în voia lor îți vor da o imagine de bărbat nearanjat, prin urmare citește cele câteva sugestii de mai jos și nu vei avea probleme cu ei:

perciuni
Foto: via gq.com

Reguli de bază

Părul fiecărui bărbat e diferit, așadar nu există o regulă anume legată de frecvența cu care ar trebui să-ți tunzi perciunii. În general vorbind, dacă ai niște perciuni bogați, probabil va trebui să-i tunzi mai puțin decât cei care-i au subțiri și înguști. Iar dacă te întrebi când ar trebui tunși, răspunsul e simplu: când încep să pară zbârliți. Decât să-i lași să-și facă de cap pe față, în momentul în care par s-o ia razna… tunde-i!

Iată câteva reguli de aur pe care să le iei în considerare înainte de a pune mâna pe foarfece și a acționa:

  • Sub nicio forma nu-ți tunde perciunii la un nivel mai ridicat decât punctul în care vârful urechii atinge capul. Vor arăta oribil.
  • Perciunii subțiri și lungi vor da o formă lunguiață figurii, în vreme ce perciunii bogați și lați, dimpotrivă – o vor face să pară mai lată. Dacă ai o figură ovală, vei obține un look mai echilibrat dacă îți tunzi perciunii ceva mai scurt.
  • Tunde-ți întotdeauna perciunii la același nivel, ținând cont de lungimea lor, și nu de cea a urechilor. Dacă ai observat, mulți oameni nu au urechile de aceeași lungime, așa că nu te raporta la ele, pentru a nu avea un look dezechilibrat.

Cum tunzi perciunii

perciuni
Foto: Antonio_Diaz

Acum, că am setat regulile de bază, e timpul să treci la acțiune. Dacă urmezi pașii simpli de mai jos, rezultatul va fi cel dorit:

  • Asigură-te că perciunii sunt curați și fără impurități în ei
  • Piaptănă-i bine, în direcția de creștere a părului (de regulă, în jos)
  • Folosește un pieptene la mașina de tuns, pentru a menține constantă lungimea dorită
  • Ține mașina vertical, cu fața spre tine în timp ce tunzi perciunele cu o mișcare în jos. Ține minte că mai puțin înseamnă întotdeauna „mai mult”. Poți lua mai mult, dar în acest caz nu te vei putea întoarce la ceea ce a fost. Deci… tunde cu grijă
  • Apoi, va trebui să piepteni perciunii la loc și să retușezi cu grijă, tunzând firele rebele rămase și pe cele care trec peste linia conturată deja
  • Pentru a termina, tunde capătul de jos, obținând o linie dreaptă. Dacă vrei să fii cât mai precis, poți face asta folosind un aparat de ras cu lamă.
  • Dacă vrei să fii „fancy”, poți aplica un pic de ulei de păr pe perciuni, pentru a le da un aspect sănătos

Îndată ce ai terminat, privește-te în oglindă pentru a verifica faptul că perciunii sunt simetrici.

Întrebări de aur

perciuni
Foto: Scopio

Cât de lungi ar trebui să fie perciunii? De-a lungul anilor, tendințele stilistice legate de perciuni au variat destul de mult. De la… lipsa lor totală la excesul care domina figura masculină în mod sălbatic. E dificil de știut ce e bine și ce nu. Pentru a păstra lucrurile simple, în legătură cu lungimea, perciunii arată cel mai bine atunci când se întind până la jumătatea urechii. De aici încolo, lucrurile pot varia în funcție de lungimea părului fiecăruia.

Există reguli care să asorteze tunsoarea cu perciunii? Dacă de regulă te tunzi scurt, atunci perciunii ar trebui să fie și ei tunși și bine îngrijiți. Dacă ai un păr mițos și o tunsoare haotică, îți poți permite să lași și perciunii să „zburde” un pic. Cel mai bine e să-ți urmezi stilul, iar frizerul va ști cum să-ți încadreze perciunii în momentul în care te tunde.

Cât de des ar trebui să-mi tund perciunii? Nu există un răspuns clar la această întrebare. Trebuie pur și simplu să menții aspectul civilizat al perciunilor, în funcție de tunsoare și de cât de repede îți crește părul. Precum spuneam mai sus, însă, dacă perciunii devin zburliți, ar cam fi timpul să-i aranjezi.

Citește și: 5 moduri simple în care să-ți îngrijești părul