Cum să-ți planifici vacanța perfectă la schi

Academia Barbatilor

Ți-ai asumat vreodată rolul de lider al unui grup care pleacă în vacanță la schi? Știi să faci diferența între stațiunile de schi din Europa? Știi cum să te distrezi la un party after-schi?

Rezervarea unei vacanțe la schi poate fi o experiență descurajantă, câtă vreme ai atât de multe locuri din care să alegi și atât de mulți factori pe care să-i iei în considerare. Unele stațiuni sunt ideale pentru începători, altele sunt mult mai bune pentru avansați sau pentru snowboarderi. Unele stațiuni prind viață după ce se închid teleschiurile, în vreme ce altele se concentrează doar pe acțiunea de pe pârtie. Plănuiești să mergi singur sau însoțit? Schiezi în mod clasic sau preferi să te aventurezi off-piste, pe pârtii nemarcate?

Alegerile pe care le faci, îți pot face vacanța perfectă sau ți-o pot strica de-a binelea. Deci, de la bun început ar trebui să stabilești țintele fixe, lucruri care nu sunt negociabile. Mai jos ai câteva ponturi care să te ajute în pregătirea vacanței ideale la schi:

1 Alegerea stațiunii perfecte

vacanța la schi
Foto: naran

Acesta este elementul principal al unei vacanțe de succes la schi. Alege stațiunea potrivită și vei fi ridicat în slăvi de către toți cei ce te vor însoți, urmând a fi recunoscut drept un lider extraordinar. Fă o alegere greșită și ți-ai dat foc la valiză: există posibilitatea să-ți petreci vacanța cărându-ți schiurile pe pârtie după o zi obositoare în care te-ai luptat cu denivelările.

Lucruri pe care să le iei în considerare în privința alegerii stațiunii de schi:

În ce perioadă vrei să mergi?

O decizie cheie, pe care trebuie să o iei din timp. Dacă ești limitat de anumite perioade, din cauza job-ului sau a vacanțelor școlare, atunci acest lucru va influența și alegerea locului în care vei schia.

vacanța la schi
Foto: astra490

Începutul lui decembrie poate fi o opțiune bună din punct de vedere al prețurilor, multe stațiuni oferind reduceri la schi-pass-uri. În același timp, însă, există riscul ca zăpada să nu fie de calitate sau să nu fie deloc. De aceea, ar trebui să iei în considerare stațiunile care se află la altitudini mai mari, pentru a fi sigur că ai parte de zăpadă. Crăciunul și Anul Nou sunt prilejuri perfecte pentru a evita stresul vacanțelor de Sărbători petrecute acasă. Lasă pe alții să pregătească porcul, dar ia în calcul că și prețurile sunt (mult) mai ridicate.

Ianuarie este, de regulă, o perioadă mai ieftină, grație ofertelor last-minute care apar după Revelion. E o lună bună din punct de vedere al zăpezii, dar poate fi extrem de frig, iar zilele sunt scurte. Februarie este perioada de vârf, aproape sigur cea mai aglomerată. Dacă nu ai copii, evită săptămânile de vacanță din februarie, cu prețurile lor mari și pârtiile pline.

Odată cu sosirea lui martie vine și vremea mai călduroasă, când poți sta în bătaia soarelui la prânz sau până mai târziu spre seară. În același timp, temperaturile ridicate aduc după ele pârtii cu zăpadă mai proastă, în special cele aflate mai la poale. Aprilie marchează de-a binelea sosirea primăverii – zilele se măresc, soarele e din ce în ce mai prezent iar zăpada începe să se topească. În cazul în care ai copii, Paștele e cam ultima șansă (dacă pică în aprilie) de a schia liniștit, fără a fi angoasat de aglomerație pe pârtie.

Ce nivel de schi au cei din grup?

vacanța la schi
Foto: photobac

Dacă ai începători printre cei cu care mergi la schi, stațiunea trebuie să aibă pârtii și zone pentru aceștia. Ideal ar fi să existe o zonă închisă, cu un „covor magic”, în care cei în cauză să se acomodeze cu schiurile și să învețe cum se cuvine toate mișcările, căpătând încredere.

Dacă cei din grup sunt schiori avansați și au nevoie de pârtii mai abrupte pentru a-și satisface nevoia de „zbor”, atunci caută stațiuni de genul celor ca Val d’Isere. Un loc în care atât începătorii cât și intermediarii se vor bucura în egală măsură de o vacanță frumoasă este renumita stațiune Courchevel.

Mergi împreună cu snowboarderi? Terenul plat îi va face să-și scoată prea des placa și să împingă prea mult în ea.

Ce buget ai?

În general, vei plăti cam aceleași sume de bani pentru vacanțe în diverse stațiuni europene din Alpi, cu excepția celor care vizează un target mai ridicat. Costurile legate de fiecare stațiune diferă în funcție de prețurile comercianților, dar un indicator foarte bun este prețul schi-pass-urilor. Dacă vezi un preț mare la schi-pass, atunci pregătește-te să scoți bani buni din buzunar în stațiunea respectivă. Prețul unui schi-pass pentru o săptămână are o variație maximă de 120 euro între diverse stațiuni. Iar o halbă de bere poate costa 4 euro în unele și 10 euro în altele.  

Ce vrei să faci după ce se închid pârtiile?

Dacă tot ce vrei să faci după ce schiezi o zi întreagă este să te întorci în cameră și să stai liniștit la căldurică până adormi, atunci nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu acest punct.

Dar dacă ai copii în grup sau persoane care nu schiază, atunci aceștia au nevoie de distracție. Prin urmare, e bine să verifici ce activități din afara schiului oferă stațiunile respective. Poate există pârtii de săniuțe, sănii trase de câini, patinoare, etc. Unele stațiuni au mai multe facilități de acest gen, în vreme ce altele sunt mult mai „sărace”.

De asemenea, adolescenții au nevoie de distracție după plecarea de pe pârtie. Caută o stațiune cu viață de noapte și cluburi deschise până târziu. Sau poate preferi una cu baruri în care să răsune muzică live și în care lucrurile o iau razna, ajungând să se danseze pe mese.

Nu în ultimul rând, verifică ce fel de magazine și supermarketuri ai la dispoziție. Restaurantele pot fi un alt factor în funcție de care să iei o decizie, în special dacă ești un gurmand care urmărește prânzuri sau cine gourmet întru satisfacerea poftelor culinare.

Iei copiii cu tine?

În cazul în care mergi cu copiii la schi, trebuie să te interesezi în legătură cu facilitățile pentru micuți. Unele stațiuni au locuri speciale în care-i poți lăsa cu încredere pe parcursul dimineții, în timp ce tu te avânți pe pârtie. Verifică prețurile acestora, verifică dacă există școli de schi pentru copii în stațiune și în ce limbă vorbesc instructorii. Unele stațiuni oferă schi-pass-uri gratuite pentru copii, ceea ce poate fi un avantaj major. Apoi… ce nivel de dificultate au pârtiile? O vacanță cu copiii la schi nu e cea mai ușoară sarcină din lume, ba dimpotrivă.

2 Ce tip de cazare cauți?

vacanța la schi
Foto: kartouchken

Cazarea la schi a depășit de mult unicul tip de ofertă – camerele de hotel – pe care o găseai în anii 80. Astăzi, poți petrece vacanța în apartamente moderne, în cabane de lux sau în hoteluri exclusiviste. Sau să optezi pentru un apartament în regim de self-catering, pentru un hotel mai ieftin sau chiar pentru un hostel. Care e diferența?

Cabane în regin de self-catering – unele persoane adoră cabanele. Aici, problema e că trebuie să te îngrijești de micul dejun, de ceaiul de după-amiază și de cină. Câtă vreme ești cel care pregătește masa acasă, s-ar putea să fie ok.

Sharing – dacă nu închiriezi toată cabana pentru grupul tău, va trebui să o împarți cu alții. Mulți oaspeți ai cabanelor de acest gen sunt persoane deschise, volubile și sociabile. Pregătește-te să locuiești și să mănânci laolaltă cu persoane necunoscute, dintr-un alt grup.

Apartamente în regim self-catering – similare cu cabanele, spațiile sunt mai mici și poți opta între a-ți face singur de mâncare sau a ieși în stațiune. Prima variantă e mai ieftină, deci… bugetul dictează.

Hotel – o modalitate clasică de a te caza oriunde. Ar fi bine ca hotelul să dispună și de un restaurant, ca să nu fii nevoit să faci drumuri prin stațiune pentru masă.

Nu uita, de asemenea, să verifici și locația unității de cazare. E în zona de schi? În afara ei? E în apropierea pârtiei sau e prea departe de ea? Și, în funcție de asta, vezi dacă ești dispus să plătești pentru facilități legate de locul în care se află. În plus, verifică posibilitățile de transport până la/de la pârtie, dar și dacă echipamentul de schi poate fi lăsat în locuri speciale, la recepție.

3 Cum vrei să ajungi în stațiune?

Cu avionul, cu trenul, cu mașina? Proximitatea față de aeroporturi sau față de gări te pot ajuta să iei această decizie. Cel mai bun mijloc de a ajunge în stațiunea de schi diferă de la persoană la persoană. Cei care merg cu copii mici au nevoie de un timp cât mai scurt pentru a se deplasa de la aeroport în stațiune. Dacă zbori, o soluție bună este ca la fața locului să închiriezi o mașină, pentru a avea un plus de flexibilitate și libertate. Sau, poate preferi un transfer de la aeroport aranjat în prealabil, pentru a nu avea emoții.

4 Ai nevoie de lecții de schi?

Lecțiile de schi, pentru începători sau pentru cei care nu au mai schiat de mult, sunt căutate de multe persoane. Fie că ești un novice sau că vrei să-ți faci debutul în schiul off-piste, vei avea nevoie de instructori de calitate care să-ți împărtășească din experiența lor pe zăpadă. Dacă tu, sau cineva din grup, are nevoie de așa ceva, atunci caută stațiuni cu școli de schi care au recenzii bune. Reține, însă, că pe perioada vacanțelor școlare, instructorii de schi sunt la mare căutare, deci ar trebui rezervați cu mult timp înainte.

5 De ce fel de echipament ai nevoie?

vacanța la schi
Foto: Zolnierek

Prețurile la închirierea de echipament pentru schi sunt în creștere, iar iubitorii de zăpadă, fie că sunt schiori sau snowboarderi, își pun mereu o întrebare clasică: să-și aducă echipamentul de-acasă sau să închirieze la fața locului? Ca o extensie a acestei întrebări, vine o alta: cât de des schiezi (și de câți bani dispui?) și ce nivel de schi ai?

Odată ce-ai devenit un schior intermediar, una dintre cele mai importante piese de echipament o reprezintă o pereche de clăpari care să se muleze perfect pe picior și care să nu-ți creeze niciun fel de probleme pe pârtie. De aceea, e important să ai proprii tăi clăpari. În privința schiurilor, de asemenea, e de dorit să vii cu ale tale, dar aici trebuie să iei în calcul și faptul că, în funcție de distanța pe care o ai de parcurs de acasă până la stațiune, a-ți căra schiurile după tine poate fi o sarcină dificilă. Așa că închirierea lor devine o opțiune mult mai practică.

6 Ce ar trebui să mai cunoști?

Cumpără-ți o asigurare de sănătate care să acopere eventualele accidente la schi.

Dacă mergi într-o țară care nu este în UE, schimbă niște bani în valuta țării respective – pe pârtie nu vei putea plăti întotdeauna cu cardul.

Atenție la condițiile meteo – în Alpi, vremea e imprevizibilă, prin urmare verifică săptămânal prognozele și pleacă la drum echipat în consecință.

Citește și: 7 destinații fantastice de schi din Europa