Cum să-ți protejezi laptopul și să-i prelungești viața

Academia Barbatilor

Laptopul a devenit partea a vieții noastre. Avem tablete, avem telefoane inteligente dar când e vorba să facem ceva serios, apelăm la laptop. Investiția într-un laptop performant și de calitate e una importantă iar modul în care ne purtăm și ne protejăm laptopul ar trebui să fie în consecință. De multe ori suntem disperați când laptopul pățește ceva: s-a stricat displayul, tastatura nu mai funcționează, refuză să mai pornească, nu-l mai țin balamalele ș.a.m.d. Și tot de multe ori nu realizăm, sau realizăm prea târziu, că vina pentru majoritatea acestor defecțiuni o purtăm chiar noi. De aceea, ne-am propus să prezentăm mai jos câteva sfaturi pentru protejarea laptopului și prelungirea duratei de viață a acestuia.

Ține laptopul departe de praf

Probabil știi de faza asta încă de pe vremea când aveai desktop. Praful e un mare dușman al computerelor iar dacă lucrezi cu laptopul într-un loc fix, fără a te deplasa prea mult cu el, va fi în pericol să acumuleze praf ăn toate orificiile sale. Iar acest lucru poate duce la disfuncționalități, una dintre acestea fiind, de pildă, pornirea subită a ventilatoarelor și, automat, transformarea laptopului într-un zgomotos avion pe cale să decoleze. Șterge constant praful de pe el și folosește sprayuri cu aer comprimat pentru a-i curăța usb-urile și celelalte porturi și intrări. De asemenea, pentru curățare folosește o cârpă moale, fără asperități și doar lichide speciale pe care le găsești sub formă de diverse sprayuri în zonele IT din marketuri și din magazinele specializate.

Atenție la cum îl manevrezi!

Niciodată să nu ții laptopul de display! Apucă-l de partea cu tastatura fiindcă dacă-l ridici ținându-l de display e foarte probabil să-i deteriorezi balamalele și contactele. În plus, nu pune niciodată presiune pe display, fiindcă acesta e sensibil, se zgârie repede și pixelii lui se vor afla în pericol.

Nu-ți lăsa laptopul în mașină

Nu doar pentru că, în mod evident, e posibil să te trezești cu mașina spartă și laptopul furat dar în special pentru că temperaturile ridicate din interiorul mașinii, pe timp de vară, ar putea să-l distrugă. În același context, nu-ți supune laptopul la diferențe bruște de temperatură, aducându-l de la frigul de afară, iarna, la căldura din casă și pornindu-l imediat. Lasă-l să ajungă la temperatura camerei, pentru a-i proteja hard-discul de condensul ce se formează în interior. De asemenea, evită să-l ții în bătaia directă a soarelui.

Nu mânca deasupra laptopului

Dacă mănânci biscuiți, sticksuri, sandvișuri și alte asemenea alimente, e imposibil să nu-ți cadă firimituri pe tastatură, care ulterior se vor cuibări în orificiile tastelor și-ți vor face viața un calvar. Dincolo de faptul că e posibil chiar să deterioreze circuitele laptopului. Dacă totuși ți s-a întâmplat, cumpără-ți un spray cu aer comprimat și folosește-l cu încredere, având grijă ca în momentul în care-l utilizezi, laptopul să fie scos din priză și închis.

Nu ține lichide în jurul laptopului

Este regula numărul 1 în privința oricărui laptop. Nu ții pahare sau sticle cu lichide, căni de cafea și alte asemenea în jurul laptopului, fiindcă o simplă mișcare greșită îi poate fi fatală. Dacă vrei cu tot dinadinsul, folosește, măcar, o cană cu capac. Lichidul distruge componentele microelectronice din interior și provoacă scurtcircuite. În cazul în care s-a întâmplat un accident, scoate imediat laptopul din priză, dă-i shut down și încearcă să-l usuci, ștergându-l cu o cârpă la exterior și punându-l apoi pe un calorifer.

Prelungește viața bateriei

Bateriile de laptop au o durată de viață de numai câțiva ani. Pentru a o prelungi cât mai mult e recomandabil să nu-ți ții laptopul la încărcat tot timpul. Mai exact, să nu stai nonstop cu încărcătorul conectat. Când bateria s-a încărcat, deconectează cablul sau, în cel mai rău caz, scoate-i bateria, și rămâi doar cu cablul în priză.

Ține-l departe de animale

Animalele nu știu să lucreze cu laptopul, chiar dacă, aparent, uneori își doresc. Pisicile care se plimbă pe tastatură, câinii care își imaginează că displayul e un os… nu sunt acțiuni tocmai recomandabile pentru laptop, chiar dacă îți iubești animalul necondiționat. Să mai adăugăm că nici blana sau firele de păr, care pătrund accidental printre taste nu reprezintă un motiv de bucurie pentru device-ul tău.

Închide-l și transportă-l cu grijă

Mare atenție la cum transporți laptopul: dacă-l scapi pe jos, e posibil să fie ultima oară când ați fost prieteni. Ia-ți o husă și transportă-l într-o geantă de laptop sau într-un rucsac special. Nu-l ține direct în geanta în care ai lichide, mâncare sau alte obiecte, fiindcă se poate zgâria, uda etc. Atenție și la modul în care-i închizi capacul: dacă pe tastatură se află uitate mici obiecte, la închiderea capacului displayul se va zgâria și chiar se poate deteriora iremediabil. Nu trânti capacul și, în general, manevrează-ți laptopul cu blăndețe, chiar și atunci când ești nervos.