Cum să tratezi arsurile solare

Academia Barbatilor

Vara e aici, soarele-i sus pe cer și vacanțele au început. Hainele zboară în stânga și-n dreapta, plajele sunt luate cu asalt, șezlongurile la fel. Cui nu-i place soarele? Cui nu-i place să fie bronzat? Atenție, însă! Știm bine că, de ani de zile, soarele a început să fie nociv dacă e lăsat să-și facă de cap pe pielea ta. Dacă nu folosești creme cu protecție solară, te vei trezi în mod sigur ca un rac fiert în cratiță. Iar cu arsurile solare nu e de joacă.

Pentru că arsurile solare reprezintă, în fond, o formă de arsură provocată de radiații, care-ți afectează grav pielea. Acest lucru se întâmplă când te supraexpui la radiațiile ultraviolete. Există diverse grade de arsuri solare, dar toate au ca efect aceleași lucruri: disconfort major și durere. Iată care sunt cele mai bune metode de a trata arsurile solare:

cum să tratezi arsurile solare

Răcește-ți pielea de urgență

Din primul moment în care ai constatat că ai o arsură solară, trebuie să faci în așa fel încât să-ți răcești pielea. Dacă ești lângă o piscină, lângă un lac sau lângă o mare, fă o baie și redu temperatura corpului. De asemenea, nu mai rămâne în bătaia soarelui, pentru că situația se va înrăutăți rapid. Intră în casă și mergi mai departe cu tratarea arsurii, urmând sugestiile de mai jos.

Pune un prosop pe piele

Unul dintre cele mai rele lucruri în legătură cu arsurile solare este că pielea se încinge foarte tare. Devine aproape imposibil să adormi și senzația de disconfort e maximă. Ți-ai dori să sari într-un duș rece la fiecare cinci minute. Dar acest lucru nu va rezolva problema. Mai bine încearcă mai întâi să pui un prosop umed pe pielea arsă, timp de 10-15 minute, de câteva ori pe zi. Nu va alunga durerea, dar o va micșora.

Fă un duș rece sau o baie

Dacă, totuși, prosopul nu pare a fi suficient, un duș rece (sau o baie) te va răcori. Precum spuneam, dușul nu va alunga durerea cauzată de arsuri, dar va reduce efectele ei. E important, însă, să nu stai prea mult sub duș, fiindcă acest lucru îți va usca pielea și va înrăutăți lucrurile. De asemenea, evită săpunurile dure, care pot agrava, la rândul lor, efectele arsurii.

Folosește o cremă hidratantă potrivită

cum să tratezi arsurile solare

Pe piață sunt tot felul de tratamente împotriva arsurilor solare, care ajută la vindecarea pielii și la micșorarea durerii. Orice cremă sau loțiune hidratantă ar putea fi de folos, dar sunt unele care funcționează mai bine ca altele. De pildă, caută o loțiune care conține aloe vera sau soia, fiindcă aceste ingrediente au efect benefic mai rapid asupra pielii.

Asigură-te, de asemenea, că eviți următoarele ingrediente: petrol, benzocaină, lidocaină. În special petrolul e foarte nociv, deoarece păstrează căldura în porii pielii. Dacă arsura e foarte puternică, întreabă farmacistul care e cel mai bun tratament pe care ți-l poate oferi.

Ia ibuprofen, pentru a trata durerea

Arsurile solare pot fi extrem de dureroase, în special în primele zile. În acest caz, probabil că vei dori să iei niște pastile, pentru a reduce din durere. Poți alege analgezice obișnuite, dar recomandarea este să iei ceva care conține ibuprofen. Acesta localizează durerea și reduce și inflamația cauzată de arsură. Dacă nu ai la îndemână ceva cu ibuprofen, paracetamolul funcționează și el destul de bine.

Hidratează-te mult

Unul dintre simptomele majore ale arsurilor solare este deshidratarea. Acest lucru poate duce la alte complicații legate de sănătate și te poate scoate din funcțiune pentru câteva zile – ultimul lucru pe care ți l-ai dori într-o vacanță. E extrem de important să te menții hidratat atunci când suferi de arsuri solare. Bea mai multă apă decât de obicei și îți vei reveni cu siguranță în 2-3 zile.

Nu atinge bășicile

Dacă pielea începe să facă bășici, înseamnă că te-ai pricopsit cu o arsură de gradul 2. Nu te îngrijora, îți vei reveni curând, dar în acest caz e musai să nu atingi bășicile sau să le spargi. E tentant, dar nu e deloc o idee bună. Bășicile reprezintă modul în care pielea reacționează la arsura solară și, totodată, un semn că aceasta se vindecă. Păstrează locul curat și uscat iar dacă ți s-a spart din greșeală o bășică, protejează-te, fiindcă trebuie să stai departe de bacterii.

Protejează-ți pielea

Apropo de protecția pielii, acesta e unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. În primul rând, nu trebuie să-ți mai expui pielea la radiații UV. Dacă ieși la aer, dă-te cu cremă de protecție solară pe întreg corpul. De asemenea, poartă haine lejere. Poate părea un pic dificil să porți cămăși cu mâneci lungi dacă e foarte cald, dar acest mic disconfort te ajută enorm pentru ca arsurile tale să nu se înrăutățească.

Amintește-ți că poți suferi de arsuri solare și dacă afară e înnorat, deci fii atent să nu cazi în capcană dacă nu vezi soare. Dacă e musai să ieși, poartă ochelari de soare și pălărie de soare și stai în locuri umbroase.

Odihnește-te

cum să tratezi arsurile solare

Arsurile solare merg adesea mai departe, către insolații. De aceea e important să le tratăm ca pe o boală și să încercăm să ne odihnim cât mai mult cu putință. Sigur, dacă ești în vacanță, petrecerea unei zile în pat poate fi foarte frustrantă, dar îți va face bine pe termen lung. Dacă nu te odihnești în caz că ești afectat de o arsură solară, s-ar putea ca foarte curând să fii nevoit să stai mai multe zile la pat.

Dacă ți-e rău, mergi la doctor

Majoritatea cazurilor de arsuri solare se tratează cu ușurință și durează doar câteva zile, primele două fiind mai neplăcute. Dar dacă te-ai pricopsit cu arsuri solare care-ți dau o stare de rău continuu, trebuie să mergi la doctor. Simptomele includ amețeli, dureri de cap, frisoane și slăbiciune. De asemenea, dacă arsurile nu încep să se vindece după 2-3 zile, e cazul să faci o vizită la dermatolog.

Citește și: Cele mai noi șorturi de baie pentru un sezon estival cu stil