Cum se servește corect vinul

Academia Barbatilor

Pasiunea pentru vin, chiar dacă nu e dusă la cote maxime, e un semn de maturitate. Au trecut vremurile când turnai în tine Jäger după Jäger în bucătărie sau la petreceri. A apărut, în schimb, vremea vinului, o băutură cu care începi să te familiarizezi din ce în ce mai mult și despre care vrei să înveți cât mai multe lucruri. De la tipurile de vin la beneficiile pe care le aduce sănătății.

Dar unul dintre cele mai importante (și de bază) lucruri pe care trebuie să le știi despre vin este cum se servește. Pentru tine și pentru momentele în care ai oaspeți. Fiindcă e destul de jenant să torni un pahar de vin alb cald unui musafir, care va zâmbi ironic, pe sub mustață. Așadar, iată, pe scurt, cum se servește corect vinul:

De ce e important să servim în mod corect vinul

Experții în vinuri vor pleca în această explicație de la modul și condițiile în care vinul este depozitat. Vinul care stă în condiții extreme de căldură sau frig își poate altera gustul și calitatea. La fel, vinul servit în paharul greșit nu va avea șanse să „respire”, ceea ce va duce, în final, la pierderea notelor aromate care duc experiența degustării la un nivel superior.

Chiar dacă, să zicem, nu ești un mare băutor de vin, e bine să înțelegi de ce e important să depozităm diversele tipuri de vinuri în mod corect. Și, plecând de la asta, poate că, încet-încet, vei deveni prieten (în limite de siguranță) cu Bachus.

Nu toate vinurile au parte de condiții similare de depozitare și de aceleași moduri de servire.

Cum se servește vinul alb

vin alb

Vinul alb se servește la temperatura de 11-12 grade Celsius, în pahare mici, cu picior (nu în halbe sau căni sau pahare de whisky). Dimensiunea cupei ajută la păstrarea aromelor și la menținerea temperaturii, care este mai joasă decât la vinurile roșii.

Și totuși, nu toate vinurile albe trebuie servite neapărat în pahare cu cupa mică. Vinurile corpolente, precum Chardonnay-urile, au nevoie de o cupă mai mare și mai rotundă. Aceasta conferă vinului o textură mai „cremoasă”, datorată faptului că vei deschide gura mai mult când îl bei.

Însă pentru vinurile ușoare se recomandă un pahar subțire, ceva între fluta de șampanie și cel cu cupă mare. Acest pahar redă cel mai bine aciditatea băuturii, „livrând” mai multe arome în mod direct, și datorită faptului că e mai apropiat de nas. Pentru mulți iubitori de vin, aceasta e o parte esențială a experienței degustării. Care, dacă e neglijată, nu va aduce plăcerea așteptată.

Cum se servește vinul roșu

vin rosu

Probabil ai auzit că regula de bază era ca vinul alb să se servească rece iar vinul roșu – la temperatura camerei. Este o regulă clasică, dar neaplicabilă, fiindcă temperaturile încăperilor pot varia foarte mult. De aceea, recomandarea este să servești vinul roșu la o temperatură de 16-17 grade Celsius.

Vinul roșu ar trebui servit într-unul, maxim două tipuri de pahare, în funcție de corpolența lui. Paharele mari sunt ideale pentru Bordeaux-uri, fiindcă permit compusului aromelor să se răspândească mai bine, gustul fiind mai fin mulțumită deschiderii largi a paharului.

Pentru vinurile de corpolență medie și pentru cele corpolente, precum Shirazul, un pahar standard de vin e mai potrivit, deoarece cupa rotundă colectează aromele pentru personificarea unui buchet plăcut.

Cum se servește vinul rosé

vin rose

Sunt mulți cei care strâmbă din nas când aud de rosé-uri, dar sunt foarte mulți și cei care le adoră. Acest tip de vin se servește cel mai bine la o temperatură de 10-11 grade Celsius. Paharul este, de regulă, mai înalt decât cel folosit la servirea vinului roșu, cu un picior mai lung, dar cu o bază mai mică. Deoarece atunci când bei un rosé nu vei avea parte de aceleași arome pe care le primești la un vin roșu, corpolent, deschiderea paharului e mai mică, iar contactul vinului cu limba se face în mod progresiv, primind arome delicate.

Rosé-urile reprezintă un start bun pentru mulți „începători”, în special dacă aceștia nu au avut legături prea mari cu vinul până în acel moment.

Cum se servește vinul spumant

cum se servește vinul
Foto: Poike

În fine, vinul spumant ar trebui servit la temperatura de 8-9 grade Celsius, într-o flută de șampanie, paharele acelea subțiri și lungi. Bulele acestor vinuri reacționează cel mai bine în aceste tipuri de pahare, care le păstrează temperatura scăzută. Dintre toate vinurile, cele spumante se servesc la cele mai joase temperaturi, iar fluta corectă asigură faptul că vinul nu se va încălzi prea curând dacă ții paharul în mână.

Decantorul

decantor
Foto: LightFieldStudios

Dacă vrei să-ți surprinzi plăcut invitații, investește într-un decantor, care va duce servitul vinului la nivelul următor. Deși decantorul e asociat mai degrabă cu vinurile roșii, poți decanta orice tip de vin, fără ca acesta să-și piardă din arome și calități. Ba chiar, în cele mai multe dintre cazuri, le va îmbunătăți, acesta fiind, de fapt, rolul unui decantor.

Citește și: 3 ponturi pentru a comanda vin ca un profesionist