Cum se servește și cum se bea șampania

Academia Barbatilor

N-are importanță cât de des vorbim despre bere, whisky, cocktailuri și alte lucruri „de bărbați”, precum grătare, bărbi sau burgeri. Un gentleman adevărat trebuie să cunoască la perfecție tot ceea ce ține de o băutură unică: șampania.

cum se servește șampania

Nu știi niciodată unde te poartă misterele nopții. Sigur, poate că vei ajunge să torni whisky în pahar, împreună cu prietenii, într-un bar în care o trupă rock își dă silința să te facă să te simți bine. Dar la fel de bine poți ajunge într-un costum elegant, pus în situația de a servi și de a te bucura de o sticlă de șampanie de calitate.

Dacă felul în care deschideai până acum sticlele de șampanie are în vedere să ai grijă s-o ții la distanță de față și să fii curios cât de departe poate să sară dopul, ei bine, avem niște vești pentru tine: greșeai! Pe lângă că în acest fel e posibil să nimerești cu dopul în ochiul cuiva, vei face și risipă de vin bun. Da, știai și tu, nu-i așa? Hai să vedem cum se servește și cum se bea șampania în mod corect.

Cum să deschizi o sticlă de șampanie

cum se servește șampania

Precum spuneam mai sus, „țâșnirea” dopului sticlei de șampanie nu e cel mai bun și elegant mod de deschidere a acesteia. Înlocuiește metoda cu următorii pași:

 • Mai întâi, deschide sârma metalului care înconjoară dopul
 • Ține apoi sticla la un unghi de 45 de grade, la distanță de tine, având dopul (împreună cu sârma) într-o mână și fundul sticlei în cealaltă
 • Apoi răsucește fundul sticlei, în același timp aplicând o presiune ușoară asupra dopului și sârmei. În scurt timp, dopul va ieși din sticlă cu un fâsâit, nelăsând să se scurgă lichid pe lângă el (sau, în tot cazul, acesta ieșind într-o cantitate foarte mică, dacă sticla a fost agitată în prealabil)

Dacă vrei să faci impresie, poți deschide șampania cu sabia, dar aceasta e o lecție separată.

Temperatura corectă de servire a șampaniei

cum se servește șampania

Atunci când vine vorba despre temperatura corectă la care se servește șampania, există două lucruri de care trebuie să ții cont: preferința și faptul că vinul trebuie să aibă parte de cele mai bune condiții. Temperatura este cel mai bun prieten al vinului sau cel mai mare dușman. Cu cât un vin e mai rece, cu atât își ascunde mai bine defectele. Cu cât e mai cald, cu atât își arată mai bine adevărata față. Acesta poate fi un lucru bun, dacă bei o șampanie de calitate, dar nu e la fel de minunat în cazul în care bei o sticlă ieftină de Prosecco, la temperatura camerei.

Temperatura ideală de servire a șampaniei este între 7 și 10 grade Celsius. Dacă vorbim despre o șampanie mai ieftină, cu cât aceasta e mai rece, cu atât e mai bine.

În ce pahare se servește șampania

cum se servește șampania

În privința paharelor în care se servește șampania există întotdeauna o dezbatere, și, din nou, lucrurile țin de preferințele personale. Un pahar de tip flută, clasic pentru șampanie, are calitatea de a păstra cât mai multe bule pe o perioadă mai lungă de timp, dar se spune că ar reduce la tăcere subtilitățile unui vin de foarte bună calitate. De aceea, unii specialiști recomandă servirea șampaniei în pahare de vin alb.  

Cu ce mâncare asortezi șampania

Nu trebuie să te temi să bei șampanie și împreună cu diverse mâncăruri, nu doar când vine vorba de toasturi. Varietatea de stiluri și de struguri utilizați în prepararea șampaniei fac din aceasta o băutură asortabilă cu orice fel de mâncare, exact ca vinul. Dacă vrei o sugestie, încearc-o împreună cu puiul prăjit. Simplu și delicios. Sau, la fel de bine, cu:

 • Brânză brie sau mascarpone
 • Popcorn cu unt
 • Creveți sau scoici, somon afumat, caviar, calamar prăjit, stridii
 • Legume, ciuperci umplute, preparate din ouă, foie gras
 • Deserturi pe bază de fructe, precum tartele, clătitele sau orice alt desert cu cremă de unt și miere

Dacă e să defalcăm, însă, avem așa:

Mâncăruri pentru rosé-urile spumante

cum se servește șampania

Rosé-urile spumante sunt printre cele mai versatile vinuri de acest gen, când vine vorba de împerecherea cu preparatele culinare. Contrar credinței populare, rosé-urile nu sunt dulci, majoritatea dezvoltând pe palat un gust sec, care se potrivește cu:

 • Brânza Brie și prosciutto
 • Somonul afumat
 • Ciocolata și zmeura. Sau, și mai bine, ciocolata acoperită cu zmeură

Mâncăruri pentru cava spaniolă

Vinul spumant spaniol se numește cava, și e o alegere excelentă pentru a fi băut împreună cu preparatele ușoare: tapas și sushi. Dar și cu:

 • Brânză Manchergo, măsline și migdale
 • Cartofi prăjiți
 • Pește prăjit sau somon afumat
 • Prosciutto sau șuncă serrano

Mâncăruri pentru spritzerele italienești

Italia e cunoscută pentru două vinuri spumante: Moscato d’Asti, care e mai dulce ca Prosecco, acesta din urmă fiind, de regulă, sec. Ambele variante sunt delicioase și accesibile, fapt ce le aduce în dese rânduri pe masă.

Moscato d’Asti are un parfum puternic și un corp ușor, un gust extrem de fructat – caracteristici perfecte pentru împerecherea cu deserturile fine. De asemenea, merge cu cheesecake, zmeură, prăjituri cu lămâie, migdale prăjite, bezea de lămâie, sorbet de fructe.

Prosecco, cu al său profil sec, nu pierde, însă, din gustul fructat, având deseori note de pară, măr și caisă. Acest lucru îl împerechează de minune cu migdale, antipasti, sparanghel, sushi, somon afumat, cocktailul de creveți și preparate pe bază de miere.

Ce se întâmplă când nu mai bei șampanie, dar ți-a mai rămas în sticlă? E greu să găsești un dop pe măsură, așa că sugestia ar fi să încerci, totuși, s-o bei pe toată. Îndată ce deschizi sticla, vinul va începe să oxideze și va deveni, în scurt timp, insipid, chiar dacă-i pui un dop ce pare foarte etanș. Cheamă un prieten și terminați băutura, fiindcă e păcat să o arunci după câteva zile.

Citește și: De ce se sărbătoresc victoriile din Formula 1 cu șampanie?