Cum se strânge mâna în semn de salut în diverse locuri din lume

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Cum să

Atunci când dai mâna cu cineva faci un gest universal acceptat drept salut. Ce faci însă, atunci când cealaltă persoană nu-ți întinde mâna? Pentru că, de exemplu, o femeie musulmană, ce provine dintr-un mediu conservator, nu o va face. Sau un japonez cu care urmează să ai o relație de afaceri va prefera să se încline. E bine de știut care sunt obiceiurile universale ale strânsului mâinii în diferite culturi.

Mulți dintre noi călătorim des. În vacanțe sau în interes de afaceri. În momentul în care ajungi într-o țară străină, ce are o cultură diferită de a noastră, trebuie să ne adaptăm obiceiurilor locale, pentru a nu părea nepoliticoși, deplasați sau pentru a nu face gafe impardonabile. În cele ce urmează ne vom referi la gestul salutului prin strângerea de mână. Unul care nouă ni se pare banal dar care are regulile lui, în contexte diferite, date de locul în care ne aflăm.

Cum se strânge mânaChina – moale și fără contact vizual

Românii strâng mâna, de regulă, cu strășnicie sau cu moderație, privind celălalt bărbat în ochi. Dacă ne aflăm în China, însă, lucrurile vor sta un pic diferit. Pentru că aici trebuie să prinzi mâna ușor și să te înclini un pic. Nu strânge cu putere, fiindcă acest lucru e considerat nepoliticos. Evită contactul vizual și ține un pic mai mult ca de obicei mâna celuilalt – o secundă sau două – până să-i dai drumul. De asemenea, în China saluți mai întâi persoanele mai în vârstă, ca semn de respect.

Japonia – pregătește cartea de vizită

În Japonia se acceptă strânsul de mână, deși japonezii preferă mai degrabă să se încline respectuos. De cele mai multe ori, însă, dau mâna și se și înclină. Strânsul de mână în Japonia este rapid, moale și fără contact vizual. Japonezii sunt mari amatori de schimb de cărți de vizită, așa că e bine să o ai pe a ta la îndemână. O oferi cu ambele mâini și cu o plecăciune, chiar înainte de a da mâna.

Ce nu trebuie să faci în Japonia este să strângi prea tare mâna celuilalt, să o palpezi (în stil Trump), să-l bați prietenește pe umăr sau să-l prinzi de braț. Există o oarecare toleranță la aceste gesturi însă e posibil ca, dacă le faci, să-ți pierzi încrederea cu care ai fost creditat.

Orientul Mijlociu – asortează strânsul mâinii cu o îmbrățișare

Strângerile de mâini în Orientul Mijlociu sunt de tip „soft”. Nu se rup oasele, fiindcă acest gest e considerat rudimentar. E posibil ca interlocutorul tău să păstreze un pic mai mult mâna, ca semn de respect și de bun venit, lucru care s-ar putea să ți se pare inconfortabil.

În timp ce dai mâna cu celălalt îi poți spune „As-salaam alaykum” („Pacea fie cu tine”) sau, dacă ți se spune asta, să răspunzi „Wa alaykum as-salaam” („Pacea fie cu tine, de asemenea”). În unele cazuri, după strângerea mâinii, e posibil să fii îmbrățișat. E un lucru comun ca doi bărbați să se îmbrățișeze și să se sărute pe obraji.

Nu întinde niciodată mâna unei femei musulmane decât (caz rar) dacă o face ea. De asemenea, nu termina strânsul mâinii înainte ca gazda ta să o facă.

Brazilia și America Latină – ferm și de durată

Brazilienii, popor deschis și prietenos, oferă o strângere de mână viguroasă, care durează un pic mai mult decât suntem noi obișnuiți. În plus, când dai mâna cu un brazilian, trebuie să menții contactul vizual pe întreaga durată a acestui gest. Femeile, în schimb, sunt gratulate cu un sărut pe fiecare obraz. La plecare, repeți aceste gesturi, atât cu bărbații cât și cu femeile.

Este comun în America Latină sărutul în aer – în Argentina, Chile, Peru, Columbia, în special dacă e vorba de un bărbat care cunoaște deja o femeie. Cei din Venezuela și Mexic sunt mai formali și se limitează la strânsul de mână. La sărutul în aer nu trebuie să faci contact fizic cu celălalt. De asemenea, nu te retrage dacă celălalt vrea să te îmbrățișeze. Nu are conotații erotice.

Africa – nu întinde o mână moale

Cum se strânge mânaȚările africane au tradițiile lor diverse în privința strânsului de mână. În general, acesta trebuie să fie lung și de durată. În Namibia, degetele sunt prinse în căușul palmei. În Liberia, bărbații își plesnesc palmele apoi execută un ritual complex de atingere a degetelor. În Africa de est și de sud, a ridica sprânceana dreaptă împreună cu mâna stângă în timp ce saluți e un semn de respect.

Ține cont de țara în care te afli. În țările musulmane, atinge zona inimii cu mâna stângă, în timp ce dai noroc cu dreapta, ca semn adițional de respect. Nu oferi niciodată o mână moale. Și nu-ți retrage mâna înainte de a se termina strângerea, care poate fi destul de lungă. De asemenea, nu întinde mâna unei femei, în afară de cazul în care o face aceasta prima.

Thailanda – să wai sau să nu wai

Thailandezii se salută cu un wai – o plecăciune, coatele în interior, palmele apropiate ca la rugăciune. Este un gest împământenit din secolul 12, care arată că nu ții o armă în vreuna dintre mâini.

Fă gestul wai într-un context de business. Poziția mâinilor și adâncimea plecăciunii ar trebui să varieze în funcție de etatea celeilalte persoane. Degetele ar trebui să fie mai jos de nivelul bărbiei în cazul persoanelor de aceeași vârstă, în fața nasului pentru seniori și la nivelul ochilor pentru cei de rang înalt.

Nu face gestul wai când te afli într-un magazin (e suficient un zâmbet) sau către persoanele care te servesc în restaurant, către copii sau alți străini. De reținut că thailandezii nu fac wai către prieteni.

Turcia – să ne ținem de mâini

Turcia e o altă țară în care strânsul ferm de mână e considerat nepoliticos. Dar să nu fii surprins dacă celălalt bărbat te va ține de mână atât de mult după un salut încât ți se va părea că vrea să te ia acasă. Ținerea de mână reprezintă pentru turci un semn de prietenie (la ambele sexe) și nu e bizar să vezi deseori cum doi bărbați stau față-n față ținându-se (platonic) de mâini.

Europa – ca la noi

Cu europenii nu ar trebui să avem „probleme” în a da mâna. Cu toate acestea, fiecare popor are stilul său și ar trebui să-l cunoaștem, pentru a nu fi luați prin surprindere.

În țările nordice (Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, chiar și Irlanda), se dă mâna cu putere, când se face cunoștință sau la plecare, păstrându-se contactul vizual.

În Germania, se strânge mâna scurt, la sosire și la plecare, cu grijă ca nu cumva să ai cealaltă mână în buzunar.

În Italia, se dă mâna bărbătește, spunând titlul celeilalte persoane (în caz că aceasta are unul). Ca și la noi, se așteaptă ca femeile să întindă mâna primele.

În Olanda și Luxemburg, se oferă o strângere de mână ușoară, menținându-se contactul vizual. În Marea Britanie, bărbații se salută strângându-și mâinile cu o intensitate moderată, nu la fel de puternic precum americanii.

Rușii strâng mâna și-și rostesc numele când fac cunoștință, clătinând din cap aprobator. Când își întâlnesc prietenii, îi îmbrățișează și îi sărută. Dacă nu e vorba de o întâlnire de afaceri, nu strânge niciodată mâna unei femei, fiindcă este un gest considerat nepoliticos. În Rusia se preferă sărutul mâinii femeii. Dacă ajungi totuși în situația de a-i strânge mâna, fiindcă ți-a întins-o, fă-o cât mai ferm cu putință, ferindu-te de o strângere moale.

Citește și 5 obiceiuri urâte la care să renunți imediat