7 trenduri de modă și îngrijire masculină ce provin din lumea antică

Academia Barbatilor

Unii arată bine fără să facă vreun efort. Alții doresc să-i imite, în speranța că o mică parte din magia lor li se va transmite. Apoi, din ce în ce mai mulți îi vor copia. Așa se naște moda. Analizând trecutul și privind în istorie, vedem că moda nu este pusă în mișcare de trendurile noi ci de cele vechi, care au modelat lumea și oamenii. Hai să vedem 7 tendințe ale modei din lumea antică, pe care cei din lumea modei moderne au dorit să le adopte… sau nu.

Șosetele și sandalele

Armata romană aflată în marș oferea probabil o priveliște înfiorătoare. Dacă însă facem abstracție de săbii și scuturi, avem surpriza de a remarca faptul că acești bărbați viteji purtau șosete și sandale. Cuceritorii lumii nu se sfiau să comită această uriașă greșeală stilistică pentru zilele noastre. În Marea Britanie s-au descoperit artefacte ce ilustrau romani purtând șosete și sandale. Un mâner de brici, sculptat sub forma unui picior, arată clar o șosetă din lână, purtată la o sanda.

Deși s-ar putea crede că această modă era o necesitate din pricina temperaturii scăzute din ținuturile britanice, nisipul fierbinte al Egiptului aduce argumente mult mai solide pentru atracția romanilor în privința șosetelelor și sandalelor. În Muzeul Victoria și Albert există o pereche neobișnuită de șosete de un roșu aprins, datând din anul 300 d.Hr, cu spațiu între primele două degete pentru breteaua de la sanda.

Căciulile

Pieile de animale sunt un accesoriu foarte potrivit pentru omul peșterii dar ar trebui să vorbim, totuși, și despre un look mai modern. Țesutul a apărut pentru prima dată acum 27.000 de ani. Cele mai vechi dovezi nu sunt hainele, care au putrezit de mult, ci urmele lăsate de acestea, pe vase de lut. Urmele arată existența unei mari varietăți de stiluri. Această descoperire duce și mai în urmă începuturile țesăturilor, schimbând total modul în care vedem și interpretăm unele statuete celebre.

Figurinele cu Venus provin din Paleoliticul târziu și arată corpuri dolofane, în special de femeie. Deși unii ar vrea să imite forma corpului lor, căciulile sunt cele care au atras atenția cercetătorilor. Înaintea descoperirii țesutului antic, se considera că modelele ce înfrumusețau capul statuetelor cu Venus, dar și cu figuri masculine, erau coafuri elaborate. Acum sunt privite ca prototipuri de căciuli țesute, asemănătoare celor din zilele noastre.

Parfumurile

Corpul uman nu era întotdeauna cel mai frumos mirositor lucru dar moda înseamnă mai mult decât pot percepe ochii. Deîndată ce omenirea a descoperit pomezile frumos mirositoare, oamenii au început să le folosească pe bandă rulantă. În Cipru a fost descoperită o fabrică de parfum veche de 4.000 de ani în ruinele lăsate de un cutremur. Reziduurile parfumurilor de pe vasele de lut au permis parfumierilor moderni să reconstituie aromele antice.

Egiptenii antici erau dependenți de parfumuri, considerând aromele ca fiind picături din esența zeului Soarelui, Ra. Exista inclusiv un zeu al parfumului, numit Nefertum, care vindeca bolile cu ajutorul bobocilor de floare, frumos mirositori. Totuși, egiptenii purtau un parfum în propriul lor stil.  Aceștia infuzau aromele, dar nu în alcool, cum se utilizează în era modernă, ci în ulei. Își puneau pe cap un con de ceară parfumată și pe măsură ce se aceasta se topea din cauza soarelui puternic, ea elibera aroma pe tot parcursul după-amiezii.

Toga

Gândindu-ne la Roma, ne imaginăm bărbații în vârstă, senatorii, îmbrăcați în togă. Istoria spune că momentul prezenței în Senat era singurul în care un roman ar fi îmbrăcat toga. Aceasta nu era făcută pentru uzul zilnic ci doar pentru ocazii foarte speciale din viața unui bărbat.

Toga nu nu era deloc confortabilă în utilizarea zilnică. Pentru a fi purtată corespunzător, aceste bucăți din lână necesitau ajutorul sclavilor pentru a putea fi îmbrăcate. Pentru a purta toga o zi întreagă, bărbatul trebuia să țină mână stângă imobilă pe lângă corp. Un alt inconvenient era și faptul că lâna groasă era sufocantă pe perioada verilor romane. Cel ce purta togă era considerat prea important pentru a face orice fel de muncă fizică. Toga se curăța scufundând-o în urină iar sclavii o jucau în picioare pentru a dizolva petele de murdărie.

Un avantaj al acestui articol de îmbrăcăminte îl reprezentau spațiile multiple de depozitare, utile pentru transportul unui stilou sau a unui papirus. Ca să nu mai vorbim că, de pildă, asasinii lui Cezar și-au ascuns pumnalele în togă.

Legarea craniilor

Te-ai săturat să porți o pălărie pentru a-ți arăta statutul social? Nu mai bine îți schimbi forma craniului? Din păcate, poate că este cam târziu, dar copiii tăi sigur vor putea – Doamne ferește! – încerca. Pentru cel puțin 10.000 de ani, oamenii au modelat capul moale al bebelușilor în forme ciudate și nenaturale, ca marker al distincției sociale. Practicile se pare că s-au dezvoltat independent, în majoritatea civilizațiilor. Europenii antici, hunii, ostrogoții, mayașii, incașii și nativii americani – cu toții foloseau metode diverse pentru a altera forma craniului copiilor.

Hipocrate, părintele medicinei, descrie tehnicile utilizate pentru a obține în mod artificial deformarea craniului în anii 400 i.Hr. „Îi considerăm nobili pe cei ce au capul cel mai lung. Astfel, este necesar ca după nașterea copilului, cât timp capul este încă moale, acesta să fie modelat cu mâinile și constrâns pentru a obține o formă alungită, prin aplicarea de bandaje. Formă sferică este distrusă, obținându-se creșterea în lungime“.

Tatuajele

În zilele noastre, tatuajele sunt la mare modă. Greu găsești câte un star pop care să nu etaleze măcar un pic de cerneală, undeva pe corp. Deși moda tatuajelor este relativ nouă în societatea noastră, pe vremuri oamenii erau foarte bucuroși să-și expună arta de pe piele. Cum știm astfel de lucruri despre antici, din moment ce aceștia nu au lăsat prea multe scrieri pe această temă? Cel mai bun loc pentru a descoperi tatuajele este pielea.

În Chile s-au descoperit sute de trupuri mumificate, din tribul Chinchorro. Unul dintre acestea aparținea unui bărbat tânăr, cu un șir de puncte tatuate deasupra buzei superioare. Posibil să fi încercat să compenseze astfel lipsa părului facial. A murit, totuși, acum aproape 4.000 de ani.

Tatuajele lui Otzi

Cele mai vechi tatuaje aparțin lui Otzi the Iceman, un corp înghețat, descoperit într-un ghețar din Alpi. Când Otzi a murit înghețat acum 5.300 de ani, frigul i-a conservat cele 61 de tatuaje diferite. Acestea sunt în majoritate linii orizontale, considerându-se că ar fi avut rol terapeutic dar ele pot fi, totodată, și un simbol al statusului social.

Bijuteriile

Aurul și argintul se află printre cele mai ușor de utilizat metale. Se topesc la temperatură mică, pot fi bătute în diverse modele și pot fi găsite pur și simplu în solul de suprafață, fără a fi nevoie de săpături in extenso. Totuși, din cauza faptului că sunt atât de moi, aurul și argintul au destul de puține întrebuințări practice. Frumusețea lor, în schimb, le-a făcut perfecte pentru bijuterii. Cel mai vechi artefact din aur datează din 4500 î.Hr, fiind o mărgea de agățat pe un șirag.

Dacă aurul este considerat prea „modern”, atunci putem să privim și mai în urmă pentru inspirație. Bijuteriile au o vastă istorie ce predatează metalul și este foarte posibil ca ele să nu fie specifice în totalitate… umanității. O pereche de gheare de vultur găsite lângă niște rămășițe de Neanderthal, de acum 140.000 de ani, arată marcaje de tăieturi pentru bijuterii. În Kenya de acum 40.000 de ani, bărbații purtau discuri găurite din ou de struț. În Timorul de Est, în aproximativ aceeași perioadă, bărbații afișau scoici de culoare ocru-roșiatic. Într-o peșteră  din Africa de Sud, datate cu 75.000 de ani în urmă, s-au descoperit scoici mici, grupate la un loc și utilizate cel mai probabil pe post de colier.