Dress code: cum te îmbraci la nuntă când ești doar invitat

academia barbatilor

În mod tradiţional, nunţile sunt evenimente formale şi impun vestimentaţie elegantă. Însă, ultimii ani au adus foarte multe influenţe occientale în nunţile autohtone, iar invitaţii trebuie să îşi adapteze ținuta pentru nuntă la locaţia şi conceptul evenimentului. Există situații când costumul pentru nuntă trebuie să fie cel clasic, există și ceremonii mai puțin convenționale, unde poți purta o ținută mai lejeră. Ne-am propus să stabilim împreună ce presupune o ținută potrivită pentru o nuntă de vară.

Dress Code: Black Tie

Acest tip de ţinută este uşor de construit dacă respecţi câteva reguli de etichetă. Singura provocare a ţinutei black-tie este necesitatea de a te diferenţia de mire. Spre norocul tău, de obicei, mirele poartă o ţinută mai bogată în detalii.

Aşadar, un smoking sau un costum negru, de seară, ar trebui să rezolve ecuaţia vestimentară pentru nunţile organizate într-un ballroom sau un centru de evenimente elegant, după căderea întunericului.

Nu contează numele inscripţionat pe etichetă, ci mai degrabă calitatea. O ţesatură naturală, din lână sau combinaţie lână-mătase va permite pielii să respire natural şi îşi va păstra aspectul neted, îngrijit. În plus, lâna are capacitatea de a regla temperatura corpului pentru a nu asuda pe ringul de dans.

costum nunta

Sursa foto: Pinterest

Dacă optezi pentru un smoking, sacoul va avea rever şal sau şpiţ, din mătase sau satin, iar pantalonii pot avea vipuşcă din acelaşi material. Un costum de seară va păstra forma reverelor şi, de asemenea, îi vor lipsi clapetele buzunarelor laterale.

Dacă esti pregătit să îţi asumi o ţinută cu mai multă personalitate, poţi opta pentru un sacou mai colorat sau din catifea. Îţi recomandăm să păstrezi pantalonii negri.

Pharell Williams costum nunta

Sursa foto: Pinterest

TIP: Întrucât este un material călduros, sacoul de catifea nu este recomandat la nunţile din lunile calde, ci mai degrabă în octombrie-noiembrie.

Purtarea papionului necesită o cămaşă cât mai simplă, albă, cu nasturi ascunşi şi rever special pentru papion. O găseşti în toate magazinele cu costume elegante.

Pantofii vor fi negri, din piele mată sau lăcuită. Ai mai putea opta pentru mocasini din catifea, sunt foarte eleganţi şi te vor distinge din mulţime.

Look-ul tău nu va fi complet fără nişte accesorii de calitate. Unei ţinute simple şi extrem de elegante i se va alătura o batistă de piept albă, dreaptă şi butonii discreţi. Poţi opta pentru cravată, papion sau eşarfă ascot (doar dacă nu este foarte cald).

costum nunta

Dacă vrei să rămâi la papion, dar să te remarci cumva în mulțime, poți încerca un costum la două rânduri de nasturi sau unul cu imprimeu discret. 
Sursa foto: Pinterest

TIP: Dacă reverul cămăşii tale este ferm şi îşi păstrează forma impecabilă câteva ore, ai putea să renunţi la aceste accesorii, pentru confort 100%. Dacă nu te simţi bine cu ceea ce porţi, întreaga apariţie va fi stricată de atitudinea crispată.

Poartă curea doar dacă ai nevoie de susţinere pentru pantaloni. Altfel, cureaua nu mai este un accesoriu obligatoriu. Ea poate fi înlocuită şi cu o pereche de bretele cu detalii din mătase.

Costumul monocrom este ideal pentru nunțile semi-formale

Ei bine, am ajuns la cel mai comun stil adoptat la nunţi. O ţinută semi-formală nu trebuie fie confundată cu una smart-casual sau casual pentru că necesită costum şi nu sunt recomandate piesele vestimentare în contrast.

costum nunta

Sursa foto: Pinterest

Pentru costum, sunt acceptate culori precum negru, bleumarin, gri, maro sau chiar bleu, bej şi violet.

Mai ales pentru costumele gri sau bleumarin, pentru a nu arăta ca într-o ţinută office, îţi recomandăm să îţi pui creativitatea la contribuţie la capitolul accesorizare. Sunt permise şosete colorate, cravate cu imprimeu interesant, pinuri fanteziste pentru rever sau batiste de buzunar cu imprime bogat.

Cămaşa poate fi albă, neagră, gri, bleu, violet sau roz şi poţi îndrăzni chiar şi la un imprimeu discret. Reverele şi manşetele vor impecabil călcate, cu scopul de a-şi păstra fermitatea cât mai mult.

Cât despre pantofi, desigur, variantele clasice sunt cele mai sigure, însă acest dress-code îţi permite şi culori sau modele mai fancy, precum monk-strap sau double monk.

TIP: Aspectul pantofilor trebuie să fie impecabil, de aceea îţi recomandăm să păstrezi câteva perechi doar pentru evenimente speciale.

Ce porți dacă ești invitat la o nuntă ceva mai relaxată

Aceste nunţi câştigă tot mai mult teren şi tind să ia locul celor tradiţionale, având loc în cele mai originale locuri: în hambare, grădini de vară sau chiar pe plajă. Cuvântul cheie este RELAXARE, iar acest lucru ar trebui să se reflecte şi în vestimentaţia ta.

costum casual nunta barbati

Sursa foto: Pinterest

Sacourile îşi pierd întăriturile de la umeri şi piept, chiar şi căptuşeala, fiind din ce în ce mai uşoare şi confortabile.

Îţi este permis să porţi sacou şi pantaloni în contrast, costumele nu mai sunt obligatorii. Imprimeurile îşi fac loc în ambientul nunţii, însă nu îţi recomandăm contraste şi printuri excentrice- poate nu toţi invitaţii sunt la fel de iniţiaţi în ale modei.

tinuta nunta casual

Sursa foto: Pinterest

TIP: Îţi recomandăm să echilibrezi un imprimeu sau o culoare tare cu o nuanţă neutră. Iar dacă ţinuta ta are mai mult de 4 culori, optează pentru accesorizare discretă.

Deşi petrecerea se desfăşoară sub semnul confortului, îţi recomandăm să eviţi denimul- îl poţi înlocui cu pantaloni din bumbac. În sfârşit, poţi purta mocasini!