Cum trebuie să arate și să îți vină costumul pentru birou

academia barbatilor

În mediul business, respectarea dress code-ului este la fel de importantă precum respectarea contractelor încheiate. Și continuând analogia, așa cum termenii convenției scrise te obligă la o abordare corectă și completă a activității prestate, la fel și detaliile costumului pe care îl porți îți asigură o ținută impecabilă în mediul de lucru. De aceea este foarte important, pentru bărbatul de business, să știe cum arată tiparul costumului potrivit și, mai ales, cum trebuie să îți vină costumul pentru birou.

De obicei, primele aspecte de luat în calcul atunci când alegi un costum, sunt culoarea – navy, gri deschis și gri cărbune sunt nuanțele cele mai întâlnite în ținutele pentru birou – și țesătura – întotdeauna o stofă din lână, mai densă, se va așeza mai bine pe corp decât o fibră mai puțin consistentă. Iar la probă, confortul este elementul cheie – un costum nu trebuie să-ți limiteze mișcările, să facă cute sau, din contră, să îți dea senzația că oricând poate cădea de pe tine. Tocmai de aceea sunt de preferat costumele executate la comandă, după măsurile fiecărui bărbat în parte, în locul celor cumpărate gata din magazin, croite după măsurile standard. Împreună cu consultanții SARTO bespoke,  am analizat în detaliu aspectele la care trebuie să fii atent.

Gulerul sacoului trebuie să stea întotdeauna apropiat de cel al cămășii

Indiferent dacă ai spatele drept sau ușor curbat, gulerul sacoului trebuie să rămână lângă cel al cămășii, fără să lase nici un spațiu între ele. Dacă aceste două elemente se distanțează când te miști, croiala sacoului nu ți se potrivește. În plus, această piesă care se îmbină cu reverul trebuie să fie dintr-o singură bucată, nu tăiată în două.

costum pentru birou, costum masculin

Sursa foto: sarto.ro

Reverul sacoului trebuie să stea aproape de piept

Un rever croit corect ține cont de proporțiile bustului, ale umerilor și de înălțimea purtătorului costumului, deoarece el nu are voie să se ridice de pe piept atunci când intervine mișcarea. Și ține minte: nu călca niciodată reverul complet! Acesta se calcă doar pe o treime din partea superioară, partea inferioară păstrând volumul până la nasture.

costum pentru birou, costum masculin

Sursa foto: sarto.ro

Umerii trebuie să fie dimensionați corect

De la umeri pornește sau se strică totul. Umerii prea mici restricționează mișcarea brațelor și declanșează o avalanșă de cute inestetice pe spatele sacoului, în jurul mânecilor și în talie, iar umerii prea lungi vor arăta disproporționat și inestetic. În mod corect, cusătura de îmbinare a mânecilor pe umeri trebuie să cadă un pic peste osul / încheietura umărului, lăsând libertate de mișcare și spațiu pentru cămașa de dedesubt. Lungimea corectă a umerilor sacoului trebuie să depășească cu 1 cm lungimea umerilor purtătorului de costum.

costum pentru birou, costum masculin

Sursa foto: sarto.ro

Atenție la lungimea și la orientarea mânecilor!

Mâneca sacoului trebuie să aibă lungimea adaptată astfel încât să lase la vedere 1 cm din manșeta cămășii. De asemenea, lărgimea ei trebuie să fie proporționată cu grosimea brațelor, astfel încât să lase libertate de mișcare dar fără să fie prea largă. Orientarea mânecii este foarte importantă pentru așezarea corectă a sacoului pe corp – o mânecă orientată prea în față va face cute în partea din spate și invers, o mânecă orientată prea în spate va face cute în zona din față a sacoului.

costum pentru birou, costum masculin

Sursa foto: sarto.ro

Bustul sacoului trebuie să îmbrace forma corpului

Un sacou corect dimensionat nu va face cute longitudinale atunci când este încheiat și nici nu va sta larg pe corp. Atunci când bustul este prea mic, primul indiciu este reverul care sparge, iar sacoul stă ridicat. Când bustul este prea larg, sacoul nu se așează pe corp. Pentru ca sacoul să stea impecabil pe corp, construcția internă a sacoului trebuie să respecte anumite reguli. Un sacou cu construcție tradițională sau semi tradițională, deși mai scump decât unul ale cărei straturi interne sunt realizate din materiale sintetice, se va așeza mai bine și își va păstra ținuta după purtări și curățări multiple. De exemplu, sacourile SARTO bespoke au ranforsări din pânză cu fire din păr de cal, pentru a se plia pe forma corpului. În plus, ranforsările și inserțiile din fibre naturale ajută la un plus de confort al corpului prin menținerea unei temperaturi constante. Fibrele sintetice au tendința să nu permită respirația corpului și să împiedice reglajul natural al temperaturii.

costum de birou, costum masculin, costum office

Sursa foto: sarto.ro

Șlițurile laterale pe partea din spate a sacoului au valoare estetică și funcțională

Majoritatea sacourilor pentru costumele office au două șlițuri laterale, care lasă libertate de mișcare mai ales atunci când stai pe scaun sau când ții mâinile în buzunare. Acestea se termină exact unde se termină buzunarele sacoului. Sacourile fără șlițuri laterale sunt mai elegante, dar sunt potrivite pentru ținutele de seară. Mai mult, din șlițurile laterale de pe spatele sacoului se poate accentua cambrarea sacoului, întrucât există două puncte de flexie a acestuia, motiv pentru care și într-un sacou cambrat aproape de corp te poți mișca lejer.

costum de birou, costum masculin

Sursa foto: gentlemansgazette.com

Lungimea corectă a sacoului este până la baza șezutului

Lungimea este extrem de importantă. Un echilibru corect poate fi stabilit astfel: privindu-te în oglindă din profil, lungimea sacoului de la guler până la poale trebuie să fie aceeași cu distanța dintre poalele sacoului și ale pantalonilor. Dacă sacoul este mai lung, corpul va părea disproporționat – picioare scurte, bust lung. Iar dacă sacoul este prea scurt, deasupra șezutului, va crea efectul invers – picioare lungi, bust scurt. Simetria este foarte importantă.

costum pentru birou, costum masculin

Sursa foto: gentlemansgazette.com

Fii atent la croiala pantalonilor!

Pantalonii aleși greșit pot crea chiar mai multe neplăceri decât sacoul nepotrivit. În primul rând, dunga trebuie să fie centrată perfect pe mijlocul piciorului. Buzunarele nu au voie să stea deschise și să facă falduri. Acest lucru se întâmplă, de obicei, când măsura pantalonilor este prea mică sau când buzunarele sunt greșit dimensionate. La fel, dacă furca pantalonilor este incorect dimensionată, aceștia vor face falduri inestetice. Și turul pantalonilor, dacă este croit greșit, va face falduri și va genera disconfort fizic.

costum pentru birou, costum office

Sursa foto: sarto.ro

Dacă ești atent la toate aceste aspecte, cu siguranță vei alege costumul potrivit pentru birou și îți vei păstra imaginea impecabilă. Atenția la detalii chiar face diferența, iar dacă nu ești sigur că știi să îți alegi singur costumul, la SARTO bespoke vei găsi întotdeauna consiliere vestimentară specializată.