De ce albim și cum să ne îngrijim părul alb

academia barbatilor

Statistic, sunt mult mai mulți bărbați cu părul alb decât femei, poate și datorită faptului că aceștia sunt mai expuși procesului de albire și, evident, pentru că există un procent mult mai mic de bărbați care aleg să își vopsească părul, comparativ cu numărul femeilor care optează pentru acest gen de tratament. Unii consideră părul alb o dovadă de maturitate, înțelepciune și stil, alții se tem de acest aspect al bătrâneții și încearcă să îl mascheze. Dar de ce albim și cum ne putem îngriji părul alb ca să avem în continuare o imagine impecabilă? Sunt întrebări pe care și le pune orice bărbat trecut de 40 de ani. Iar pentru cei care nu au descoperit încă răspunsurile și soluțiile pentru acest proces firesc, ți le oferim noi în acest articol.

De ce albim?

Este foarte simplu să înțelegem fenomenul de albire naturală a părului. Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul, iar fiecare folicul conține celule numite melanocite, care produc două tipuri de pigmenți – eumelanina (maro închis sau negru) și feomelanina (roșu gălbui). Aceste două tipuri de pigmenți se amestecă și dau culoarea părului. Când melanocitele din foliculii piloși încep să moară, șuvițele de păr primesc mai puțină melanină și capătă transparență. Părul grizonat este acela care încă mai primește ceva melanină dar prea puțină pentru a-i da culoare, iar părul alb este cel care nu mai primește melanină deloc. Odată ce părul a albit, procesul este ireversibil iar părul va crește în continuare alb pentru că melanocitele odată dezactivate nu vor mai produce melanină niciodată.

Mai mult decât culoare, melanina oferă părului și un aspect moale și des. În consecință, părul alb, privat de melanină are o textură mai aspră și devine mai greu de aranjat.

Cum îngrijim părul alb

Odată ce ți-ai acceptat părul grizonant ca un element de maturitate și un plus de stil în aspectul tău, trebuie să schimbi un pic și rutina de îngrijire pentru a te asigura că noul tău look matur este perfect.

Abordează o tunsoare mai scurtă

Dacă în ciuda procesului de albire, părul tău își menține aspectul plin, des, ai destule opțiuni de a-l aranja. Dacă vrei să păstrezi o tunsoare mai lungă, optează pentru una cu mai multă textură, care favorizează volumul și mișcarea șuvițelor. Pentru un look perfect, stiliștii propun o tunsoare scurtă pe laterale și mai lungă în zona creștetului. Cert este că o tunsoare scurtă te ajută să camuflezi mai ușor firele albe printre celelalte care au încă viață și este mult mai ușor de aranjat. Mai mult decât atât, tunsorile scurte au un efect de întinerire a trăsăturilor feței, așa că poți contracara efectul de îmbătrânire foarte ușor.

Sursa foto: Pinterest

Folosește un produs de păr cu luciu

Părul grizonant își pierde strălucirea naturală, iar pentru a-l aranja este indicat să eviți produsele cu textură mată, care accentuează aspectul tern. Poți opta pentru un produs semi-mat, precum un clei pentru păr cu ingrediente de hidratare incluse în formulă, care oferă șuvițelor un strop de luciu și le mențin aspectul fără să le încarce prea tare. Află care sunt produsele de styling potrivite fiecărui tip de păr.

Nu îți șampona părul prea des

De fiecare dată când îți șamponezi părul, îi cureți uleiurile naturale. În general și în special cazul părului grizonat, șamponarea nu trebuie să aibă loc mai mult de trei ori pe săptămână. Astfel vei evita uscarea și mai pronunțată a firului de păr care este deja privat de strălucire.

Folosește un ulei de păr

Pentru a îmblânzi aspectul aspru al părului grizonant, alege un ulei de păr care înmoaie și hidratează firul. Masează părul cu câteva picături de ulei, după duș, și nu vei mai avea probleme în a-l aranja.

Sursa foto: Pinterest

Folosește formule de șampon și balsam speciale pentru părul alb

Există șampoane destinate special părului grizonant, cu o formulă care oferă părului strălucire și vitalitate și reduc din aspectul tern. Însă este indicat să le folosești doar o dată pe săptămână și să ceri sfatul unui hair stylist în acest sens pentru că o folosire exagerată sau îndelungată poate avea efecte nedorite asupra aspectului natural al părului.

Sursa foto: Pinterest