De ce este Rolex regele ceasurilor de mână

Academia Barbatilor

Când vorbești despre regele ceasurilor, gândul te duce întotdeauna la Rolex. Nu doar pentru că ceasurile Rolex sunt extrem de scumpe, ci mai ales pentru că acest brand s-a impus drept „singurul ceas care contează”. Rolex este eminența ceasurilor de lux, probabil cel mai căutat, mai colecționat, mai influent brand. Conform revistei Forbes, „Rolex este liderul industriei ceasurilor de lux”. De aceea, orice pasionat de ceasuri ar trebui să cunoască mai multe lucruri despre acest brand.

Rolex nu e un brand născut în Elveția

În mod cert, Rolex e cel mai bun exemplu a industriei orologice elvețiene. Dacă rogi pe cineva să-ți spună un brand elvețian de ceasuri, Rolex apare pe buzele oricui. Fiindcă pentru aproape toată lumea, Rolex se identifică în mod clar cu Elveția. Iar acest lucru e adevărat… în zilele noastre.

Și asta deoarece, în mod surprinzător, Rolex nu s-a născut în Elveția. Rolex a apărut în anul 1905 în Londra, sub numele Wilsdorf and Davis. Fondatorii companiei nu erau elvețieni. Hans Wilsdorf, emblematica figură din spatele brandului, și vârful lui de lance vreme de câteva decenii, era originar din Germania. Alfred Davis, cumnatul său, era britanic.

rolex

Hans Wilsdorf, co-fondatorul Roles. Foto: monochrome-watches.com

Totul a pornit de la ideea comercială de a vinde ceasuri, și nu de a le produce. La început, Rolex nu producea nici cel mai mic element al ceasurilor: pe toate le lua de la distribuitori elvețieni. Lucrurile au stat în acest fel o lungă perioadă de timp. Iar cei doi cumnați s-au relocat în Geneva, în anul 1919, din cauza taxelor enorme care erau impuse în Anglia pe produsele de lux importate. În 1920 cei doi au redenumit compania – Rolex S.A. (Société Anonyme).

Dar să vedem de ce a ajuns Rolex numărul 1.

Toate ceasurile Rolex sunt făcute manual

Ca să asamblezi un ceas Rolex durează circa un an. Fiecare bucată e manufacturată în Elveția, acordându-i-se o atenție deosebită, în conformitate cu cele mai înalte standarde posibile. În plus, fiecare element este produs acum în cadrul companiei.

După asamblare, fiecare ceas este testat în baza unor norme speciale, una dintre acestea vizând rezistența la apă: fiecare Rolex e plasat într-o cameră de presiune atmosferică, pentru a se determina dacă există cea mai mică hibă în carcasă. Dacă senzorul optic găsește vreun condens generat de infiltrarea apei, ceasul este scos din uz.

Rolex utilizează cel mai scump oțel din lume, cunoscut ca 904L

Alte branduri cunoscute (și scumpe) folosesc oțel de tip 316L. 904L este exclusiv pentru Rolex. Oțelul acesta e mult mai scump, fiind rezistent la rugină și coroziune – o problemă care interesează în special scufundătorii în ape sărate. Să nu uităm că Rolex este brandul care a ajuns pe cel mai adânc punct al planetei: în anul 2012, când regizorul James Cameron a atins groapa Marianelor, purta la mână un Rolex Deepsea Challenge, garantat pentru scufundări de până la 12.000 de metri. Ceasul s-a comportat perfect pe timpul călătoriei sub apă, care a durat 7 ore.

rolex

James Cameron și Rolex-ul său . Foto: rolex.com

Cel mai scump Rolex s-a vândut cu 17,75 milioane de dolari

Cunoscut pentru pedigreeul său de Hollywood, modelul 6239 Daytona, făcut în anul 1968, din oțel inoxidabil și piele, este unul dintre cele mai iconice modele de Rolex. El a fost vândut în 2017, pentru 17,75 milioane de dolari, la o licitație din New York.

O companie in-house pregătește aurul pentru ceasurile Rolex

rolex geneva

Birourile Rolex, din Geneva. Foto: usa.watchpro.com

Rolex folosește propriul aur, iar din acest motiv compania poate controla la perfecție calitatea metalului prețios. Rolex este singura companie producătoare de ceasuri care folosește aur din „casă”. În companie ajung lingouri Everose (de aur roz) care valorează 1 milion fiecare, motiv pentru care securitatea în cadrul companiei este dusă la extrem. Există scannere de amprente și de iris, camioane blindate, seifuri precum cele de la bănci.

Nimeni nu știe de la ce vine numele Rolex

Producătorii de ceasuri presupun că numele ar proveni de la termenul francez horlogerie exquise. Dar fondatorul Hans Wilsdorf a admis că numele Rolex a fost ales pentru că și-a dorit un cuvânt scurt, care să arate bine când e pus pe un ceas, și care poate fi pronunțat ușor în orice limbă. El a mai spus că i s-a părut că acest nume are rezonanța unui ceas care tocmai a fost întors.

Rolex aparține unei fundații caritabile

Spre deosebire de multe companii de tipul ei, Rolex nu este listată la bursă, nefiind deținută de acționari privați. Compania aparține unei organizații caritabile, Fundația Hans Wilsdorf, care are adresa în Elveția, lângă Geneva. Aceasta este deținătoarea exclusivă a companiei Rolex Montres S.A.

Când Frances Florence a încetat din viață, în 1944, Hans Wilsdorf a înființat Hans Wilsdorf Foundation, o organizație caritabilă în memoria soției sale. Mai târziu, el a transferat dreptul de proprietate asupra companiei Rolex acestei fundații, cu instrucțiuni precise legate de modul în care să se desfășoare lucrurile din punct de vedere financiar, primul scop al fundației fiind de a asigura sustenabilitatea grupului.

Inovator discret

Majoritatea brandurilor de ceasuri de lux se luptă să dețină supremația în privința celui mai ușor, celui mai rezistent sau celui mai complex ceas produs vreodată. Rolex nu a intrat niciodată în aceste bătălii. Cu toate acestea, mulți nu știu că Rolex deține zeci de patente, fiind de-a lungul timpului unul dintre liderii inovațiilor în domeniu. Doar că a inovat într-un mod discret, având în filosofie sintagma „un ceas, un scop”. Printre acestea se numără:

# Primul ceas de mână cu cronometru autentic – în 1910, bazat pe un mecanism Aegler

# Primul ceas de mână subacvatic – în 1926, Rolex Oyster

# Primul ceas de mână cu rotor perpetuu – în 1931, Oyster Perpetual

# Primul ceas cu dată pe cadran, care se schimba automat – în 1945, DateJust

rolex

Rolex Date Just 1945

# Primul ceas subacvatic, rezistent la o adâncime de 100 m – în 1953, Submariner

rolex

Rolex Submariner. Foto: journal.hautehorlogerie.org

# Primul ceas care indica două ore diferite, pentru două fusuri orare – în 1954, GMT-Master

# Primul ceas cu schimbare automată a zilei și datei pe cadran, cu data scrisă cu litere (în 26 de limbi) – în 1956, Day-Date

# Primul ceas care folosește oțel 940L – pentru toate modelele, din 1985.

Și, ca fapt divers, atunci când vine vorba de numeralele romane pe care le folosește pe cadrane, la ceasurile Rolex vei vedea IIII, și nu IV. O chestiune de estetică și echilibru vizual.

Citește și ce este un cronograf și de ce le face Breitling așa de bine