De ce nu-ți crește barba așa cum îți dorești

Academia Barbatilor

La prima vedere, nu e ceea ce americanii numesc „rocket science”. Vreme de câteva săpptămâni uiți de lama de ras și de gelul/spuma de bărbierit și lași organismul să-și facă treaba. Adică să-ți crească barba. Rezultatul ar trebui să fie acea barbă stufoasă, cum ai văzut la alții, pe care să o îngrijești și cu care să te mândrești ca un „viking” modern.

Numai că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Zilele trec, barba crește dar imaginea nu e cea la care te așteptai. Dimpotrivă. Fața ta arată ca un trist amalgam de locuri virane amestecate cu pâlcuri de păr zburlit în toate direcțiile. Poate că ar trebui să aștepti mai mult? Degeaba: rezultatul va fi același după alte câteva săptămâni. Și atunci revii la lama de ras, o privești cu dezgust și i te confesezi cu tristețe: „Nu voi putea niciodată să am o barbă frumoasă”.

Să recunoaștem, e un sentiment frustrant. Te uiți la alți bărbați și vezi ce bărbi de conchistadori abordează, adevărate simboluri ale virilității și magneți incontestabili pentru femei frumoase, care apreciază pilozitatea facială, considerând-o elementul suprem al masculinității desăvârșite. Trecem peste aceste considerații superficiale, chiar dacă înțelegem că e greu să stai pe margine și să vezi cum bărboșii conduc lumea. Dar continui să-ți pui întrebarea de ce la alții se poate și la tine nu? Ești chiar atât de ghinionist? Sau pur și simplu ai niște gene proaste? Sau sunt și alți factori?

Ce-i drept, teoriile abundă. Poate că ești doar unul dintre „întârziații” pe care natura nu e pregătită încă să-i arunce în oceanul maturității. Această explicație stupidă nu e departe de adevăr, fiindcă „natura” chiar are de-a face cu creșterea bărbii. Întreabă-te dacă tatăl tău, și dacă bunicul tău, de asemenea, au avut fețe de copii atunci când ajunseseră la 30 și ceva de ani. Din păcate, cu genetica nu te poți lupta.

Dușmanul testosteron

Deseori se pune întrebarea legată de conținutul scăzut de testosteron. Aici e o discuție întreagă pentru că unii sunt de părere că barba are de-a face cu marele T iar alții, dimotrivă, îl neagă, aruncând totul pe umerii geneticii.

Primii își bazează argumentația pe faptul că bărbile sunt produse de ceea ce se numește dihidrotestosteron, o substanță sintetizată din testosteron. Din liceu știi că testosteronul stimulează dezvoltarea masculină și își pune amprenta pe caracteristicile sexuale. Așa se explică faptul că bărbile stufoase și sănătoase ale unor bărbați au legătură cu faptul că aceștia sunt mai sensibili la efectele testosteronului. Marea majoritate a bărbaților au aceeași cantitate de testosteron în organism dar unele organisme răspund diferit la acțiunile acestuia. Și atunci ne întoarcem la genetică.

Pe de altă parte, sunt și bărbați care au o cantitate scăzută de testosteron, lucru care duce și la alte efecte negative: o masă musculară scăzută, disfuncții erectile și dezvoltarea de țesut în zona pectoralilor. Din fericire, există tratamente și suplimente medicamentoase pentru bărbații care întâmpină aceste probleme.

Alopecia și restul

În unele cazuri, nu foarte numeroase, barba nu poate crește corespunzător din pricina unor probleme cu pielea. Alopecia e una dintre aceste afecțiuni, care duce la căderea părului. Dacă suferi de alopecie, sistemul imun atacă foliculele de păr, adică rădăcina firelor, rezultatul fiind căderea lor. Ravagiile produse de alopecie nu sunt însă ireversibile. Dacă ai impresia că suferi de așa ceva, fă o vizită la dermatolog. Un alt factor care poate contribui la încetinirea creșterii părului este o tiroidă ce funcționează lent, fapt ce duce la un diagnostic clar: hipertiroidism. Alți factori pot fi lipsa de fier din organism sau anemia.

Alopecie barba

Alopecia bărbii

Cea mai ciudată explicație însă, e cea legată de sticlele de plastic. Se presupune că dacă bei apă din pet-uri care au stat în soare, acest lucru va avea un impact asupra creșterii bărbii fiindcă plasticul expus la căldură eliberează BPA (Bisfenol-A), o substanță chimică despre care oamenii de știință cred că se comportă precum hormonul estrogen feminin.

În fine, există și alte cauze pentru care barba nu crește așa cum ar trebui. Unii spun că un stil de viață mai activ și mai sportiv ar ajuta. Să dormi mai bine, să mănânci mai bine, să renunți la obiceiuri nocive, precum fumatul sau alcoolul, să fii mai puțin stresat și să-ți îngrijești mai bine pielea. Dar, să fim serioși: fie că vrei sau nu să ai barbă, aceste lucruri oricum ar trebui să le faci, pentru că un stil de viață sănătos face bine oricui.

Dacă încă ai douăzeci și ceva de ani, nu trebuie să-ți pierzi răbdarea: e posibil să „înflorești” ceva mai târziu în privința pilozității faciale. Unii bărbați sunt de părere că dacă te bărbierești în mod regulat (chiar dacă nu ai nevoie de asta) te va ajuta în tentativa de a avea o barbă mai deasă și mai frumoasă. Alții sunt adepții unor suplimente adjuvante (americanii au așa ceva, de pildă acesta) dar efectul lor nu e pe deplin confirmat. Concluzia este că nu sunt multe de făcut dacă barba nu-ți crește așa cum ți-ai dori: genetica nu e un teren de joacă și, în definitiv, nu e nicio tragedie să trăiești fără barbă.