De ce să-ți cumperi o cameră foto cu film

Academia Barbatilor

Camera foto a telefonului tău mobil e ok dar… câte dintre fotografiile făcute cu ea atârnă pe pereții camerelor tale sau stau în albume? Parol că foarte puține sau niciuna. Cei care nu mai sunt chiar atât de tineri își amintesc că, nu mai departe de acum 20 de ani, fotografia digitală era doar un vis. Fotografiile se făceau cu camere foto care foloseau filme. Filmele se developau, apoi se scoteau pozele pe hârtie, în urma unui proces pe cât de complicat în aparență, pe atât de fermecător.

Adițional, întreaga experiență a fotografiatului era diferită. Cumpărai un film cu 36 sau 24 de poziții, îl „montai” în aparat, apoi erai atent la fiecare cadru, fiindcă odată apăsat declanșatorul, nu mai puteai schimba nimic în legătură cu fotografia respectivă. Și erau doar 36 (sau 24) de cadre. Iar filmele nu erau chiar foarte ieftine. Iar fiecare cadru venea cu costul lui „de producție”. Și cu timpul aferent până la momentul în care țineai în mână fotografiile, pentru a te bucura de ele. Atunci știai să te bucuri cu adevărat de o fotografie, nu ca acum, când faci milioane și apoi acestea zac în uitare pe un card sau pe un hard.

Cu camera foto cu film învățai bazele fotografiei: timp de expunere, apertură, încadrare, compoziție, cum să folosești lumina etc. Odată cu apariția aparatelor foto digitale, încet-încet camerele foto cu film au intrat în uitare. Centrele de developat filme au devenit din ce în ce mai rare. Oamenii au fost magnetizați de ideea de a face câte poze vor, când vor, unde vor, cât de repede vor.

Dacă nu ai prins epoca aparatelor foto cu film, pentru a-ți face o idee despre ea, îți recomandăm filmul Kodachrome. După ce-l vezi, poate vei dori să înțelegi cu adevărat ce satisfacții îți poate aduce o astfel de cameră foto. Noi îți dăm mai jos doar câteva argumente pentru a încerca să faci o călătorie în timp. Încă se poate:

Filmul e mai bun ca telefonul

cameră foto cu film

Știm că ai un telefon care face fotografii excelente (la urma-urmei, acesta e principalul motiv pentru care, probabil, ai investit în el). Dar ce faci cu adevărat cu acele fotografii, în afară de a le posta online și a te lăuda cu câți followeri ai, eventual îi mai și cumperi, ca să „dea bine”? Nu înțelege greșit: e ok să faci și asta (mai puțin partea cu cumpăratul), dar în mod cert fotografiile făcute cu telefonul mobil au crescut cultura consumeristă a fotografiei făcute pentru plăcerea altora, scăzând în același timp creativitatea personală.

Nu mai spunem despre cât de des printezi fotografiile făcute cu telefonul. Filmul, în schimb, te încetinește, te îndeamnă să spui o poveste cu fiecare imagine, să cauți un unghi inedit de abordare. Te obligă să fii prezent și să trăiești momentul. Pe scurt, dacă ai nevoie de o poză rapidă, o faci cu telefonul. Dacă vrei o poză care să stea pe perete sau pe un raft, fă-o cu o cameră cu film.

Filmul te obligă să fii creativ

Întorcându-ne la epoca fotografiei pe film, vom vedea că atunci aveai șansa să devii un fotograf mai bun. Filmele nu sunt foarte ieftine, nu sunt nici foarte scumpe, dar în mod cert nu-s așa ieftine ca digitalul, care nu costă, practic, nimic (în afară de costul device-ului utilizat). Ideea de a trage o sută de cadre, nu contează cum, pentru că „la final găsesc eu una să aleg”, e superficială. Gândește fiecare cadru ca pe o operă de artă și ai toate șansele chiar să-ți iasă o mică operă de artă. Dintr-un film de 36 de poziții poate că doar 3 sau 4 vor fi bune, dar aceasta trebuie considerată o victorie.

Camerele cu film sunt numeroase și se găsesc ușor

cameră foto cu film

Caută pe Google „aparat foto pe film” și vei găsi o mulțime de rezultate. Pentru 2-300 de lei poți cumpăra o cameră decentă cu film și câteva filme, a câte 20-30 de lei. Pentru a scăpa de drumul la centrul de developare, cumpără-ți și substanțele necesare și developează tu însuți filmul (sunt tutoriale pe net). Dacă nu știi ce cameră foto să cumperi, oprește-te la un retailer de electronice (eventual unul specializat pe camere foto, precum F64) și cere sfatul celor de acolo.

Primii pași în lumea camerelor foto cu film

cameră foto cu film

Înainte de a începe, trebuie să ai în vedere câteva lucruri. În primul rând, un echipament foto foarte scump nu te va face un fotograf mai bun. Lentilele sunt foarte importante. Poți începe cu o lentilă de 35 mm (mai wide) sau de 50 mm. Mergi la magazin și privește prin ele pentru a vedea pe care o preferi. Nu întreba care e mai bună, fiindcă e inutil: ambele sunt foarte bune.

Ia-ți o carte de fotografie. Sau fă un curs foto pentru începători. Acesta e cel mai bun mijloc prin care a afla informații despre cum să faci fotografii pe film și despre cum să folosești tehnologia modernă în combinație cu filmul.

În principal, există trei tipuri diferite de camere foto pe film din care poți alege: SLR-uri (single-lens reflex), rangefinder și point-and-shoot. Iată avantajele și dezavantajele lor:

Camere SLR

cameră foto cu film

Avantaje:

 • Piață mare de camere și lentile
 • Ușor de făcut focus manual (oricum, multe au autofocus)
 • Sunt foarte bune pentru fotografiile macro

Dezavantaje:

 • Pot fi voluminoase
 • Obturatorul poate fi zgomotos

Camere rangefinder

cameră foto cu film

Avantaje:

 • Obturator silențios
 • Body-uri mici, discrete și lentile variate – perfecte pentru fotografia stradală
 • Focus de tip rangefinder (diferit de SLR-uri – poți să-l iubești sau să-l urăști)
 • Lentilele au, de regulă, o calitate excepțională

Dezavantaje:

 • Nu sunt așa bune pentru fotografia macro
 • Nu sunt bune pentru zoom sau pentru lentile telefoto
 • Body-uri sensibile (dacă scapi pe jos un rangefinder există toate șansele să-l spargi sau să-i strici mecanismul)
 • Lentile scumpe

Camere de tip point-and-shoot

cameră foto cu film

Avantaje:

 • Body-uri foarte compacte – perfecte pentru călătorii și fotografie stradală
 • Rapide
 • Lentile bune

Dezavantaje:

 • O singură variantă de lentile
 • Se pot scăpa ușor pe jos, fiindcă sunt mici

Citește și: Cum să faci fotografii subacvatice