De unde provine cea mai bună cafea din lume

Academia Barbatilor

Cafeaua, magica băutură care pune în mișcare milioane de oameni în fiecare dimineață! Relația apropiată pe care mulți dintre noi o au cu cafeaua ne face să ne dorim să înțelegem mai bine originile ei. De unde provine și cine o face cea mai bună?

Precum strugurii din care se face vinul, proprietățile boabelor de cafea fac diferența prin condițiile în care au crescut, precum soarele, căldura, ploaia, solul, altitudinea și chiar mecanismul culegerii. Pe măsură ce cafelele artizanale cresc în popularitate, consumatorii se trezesc față în față cu meniuri de cafele din ce în ce mai complexe. Listele pe care se aflau un simplu latte sau un simplu cappuccino încep să fie date uitării în cafenelele cu pretenții. Astfel apar meniurile ce includ aceeași băutură, preparată, însă, din boabe de cafea de origini diferite.

În acest caz, cum facem diferența? De ce, de pildă, ar trebui să fim mai înclinați în a comanda o cafea etiopiană în loc de una din Costa Rica? Să învățăm câte ceva despre țările din care provine cea mai bună cafea din lume:

Etiopia

cea mai bună cafea din lume
Foto: http://nowboarding.changiairport.com

Probabil ai auzit deja că Etiopia este locul de naștere al cafelei și cel în care cresc unele dintre cele mai bune boabe din lume. Există un ghid al cafelei etiopiene în care se povestește despre un păstor de capre, pe nume Kaldi. El a fost primul om care a descoperit cafeaua și beneficiile ei, undeva în jurul anului 850 d.Hr. Cum le-a descoperit? Văzând efectul energizant pe care boabele de cafea îl confereau caprelor.

Datorită condițiilor de creștere la altitudine, Etiopia produce cu adevărat cea mai bună cafea din lume. Țara e cunoscută în special pentru cafeaua Harrar, boabele acesteia crescând în fermele mici din ținuturile înalte aflate în estul Etiopiei. Harrar are, de regulă, un accent viticol, fiind un pic astringentă. În funcție de condițiile de creștere, aceasta poate avea o aromă condimentată sau fructată.

Costa Rica

cea mai bună cafea din lume
Foto: cw-usa.com

Cafeaua costaricană se recunoaște datorită gustui clasic, având o foarte bună reputație, și asta deoarece boabele de cafea din Costa Rica sunt foarte rotunjite. La modul general, cafelele costaricane sunt din boabe de cafea arabica, procesate în condiții de umezeală. E interesant faptul că o lege care a fost adoptată în 1989 a interzis cultivarea de cafea de proastă calitate, încurajând astfel fermierii costaricani să producă doar cafea foarte bună.

Planta de cafea arabica e foarte sensibilă, având nevoie de condiții specifice pentru a crește, precum altitudinea înaltă și temperaturile moderate. Boabele de cafea care cresc pe solurile vulcanice din regiunile muntoase ale țării sunt întotdeauna fine și moi, având o aromă bogată, cu accente de nuci.

Brazilia

cea mai bună cafea din lume
Foto: thebrasilians.com

Brazilia este cel mai mare producător de cafea al lumii, fiind responsabilă pentru o treime din producția mondială. În întreaga țară sunt peste 15.000 km pătrați de plantații de cafea, majoritatea localizate în statele braziliene din sud-est, unde condițiile sunt ideale. Datorită volumului uriaș de producție, Brazilia nu e cunoscută pentru un singur sortiment de cafea. În Brazilia crește, practic, orice, de la boabele de cafea ieftină, de masă, (precum arabica de proastă calitate) până la cafele sofisticate și elegante.

Climatul, calitatea solului și altitudinea sunt elemente care își pun amprenta pe calitatea cafelelor braziliene. Știi că o cafea braziliană e bună atunci când e clară, dulce, cu corp semi-robust și cu aciditate slabă.

Columbia

cea mai bună cafea din lume
Foto: Cafe de Colombia

Boabele de cafea arabica sunt specifice și Columbiei, aducând această țară în prim-planul industriei. Mai precis, Columbia asigură 15% din producția mondială de cafea, grație unui climat excelent, a solului perfect și a cantității exacte de lumină solară și ploaie. Columbia e cunoscută pentru producția unora dintre cele mai bune boabe, cu arome bogate. Producătorii columbieni sunt faimoși și pentru faptul că recoltele lor sunt culese manual, un proces care garantează sortarea boabelor verzi, a celor necoapte și a celor coapte peste măsură.

Jamaica

cea mai bună cafea din lume
Foto: Wikipedia

Jamaica e cunoscută pentru producția de cafele scumpe, pe segmentul premium. Cafeaua Blue Montain este una dintre cele mai rare sortimente. Are un gust special, excepțional echilibrat în arome, cu un corp perfect și o aciditate medie, extrem de plăcută (și de rară la cafelele de acest gen). Este catifelată, limpede și dulce. Aceste boabe rare cresc în Munții Albaștri, în partea de est a Jamaicăi, în parohiile (așa se numesc unitățile administrative ale țării) Portland, St. Andrew și St. Thomas, la altitudini cuprinse între 600 și 1500 m. Sunt numai cinci zone certificate, ceea ce înseamnă că suprafața cultivată cu această cafea de lux e foarte restrânsă. De aceea și prețul ei e foarte mare.

Yemen

cea mai bună cafea din lume
Foto: imperialteas.co.uk

Mocha arăbească este una dintre cele mai cunoscute cafele din lume, fiind cultivată și comercializată de secole în Peninsula Arabă. În jurul secolului 15, boabele de cafea creșteau în Yemen, care pe atunci era o regiune a Arabiei. Un secol mai târziu, cafeaua mocha era deja cunoscută în Persia, Egipt, Siria și Turcia. Deși oamenii ridică uneori din sprânceană la vederea boabelor de mocha, fiindcă sunt mici, cu forme neregulate și casante, acest tip de cafea e considerată una dintre cele mai delicioase, având o bogată aromă de ciocolată, cu note subtile, viticole. Din cauza producțiilor mici, mocha arăbească nu se exportă în cantități mari.

Pe lângă Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Columbia, Jamaica și Yemen, există și alte țări producătoare de cafea care merită menționate. Printre acestea, cu produse foarte bune, se numără Guatemala, Kenya, Mexic, Coasta de Fildeș, Indonezia și Vietnam. Deoarece boabele de cafea sunt la fel de sensibile ca cele de strugure, cafelele sunt influențate, precum spuneam și la început, de condițiile climatice, de altitudine și de alte condiții specifice de creștere. Aceasta înseamnă că același soi de cafea, cultivat în două locuri diferite, poate avea gust și arome complet diferite, în funcție de intensitatea razelor solare, a ploii și a compoziției solului.

Citește și: 5 ponturi pentru a cumpăra cafea bună