De unde vine Iepurele de Paște

Academia Barbatilor

În fiecare an, înainte de Paște, suntem asaltați de iepuri, sub toate formele. Sigur că anul acesta este total atipic, în contextul pandemiei, însă credem că e util să ne concentrăm și pe lucruri pozitive și să nu uităm că ne vom reîntoarce curând la tradiții.
Așadar, fie că vorbim de iepurii de ciocolată, de cei cu care primăriile împânzesc orașele sau de iepurii vii care apar prin poze și filmulețe virale mai ceva ca pisicile, Paștele își face intrarea triumfală în viețile noastre an de an prin intermediul iepurilor. Copiii se bucură în așteptarea cadourilor de la urecheat iar noi ne întrebăm ce-are-a face iepurele cu Paștele?

În primul rând, trebuie să știm că iepurele de Paște n-are nicio treabă cu Biblia. Nu apare acolo și în mod cert nu l-ai văzut nici în versiunea pascală a filmului Home alone, cunoscută sub numele Passion of Christ. Ca în multe sărbători, mai mici sau mai mari, tradițiile păgâne s-au împletit cu cele creștine pentru a da naștere unor obiceiuri de tot felul, unele rezistente până în zilele noastre.

Legenda zeiței Ostara

Primăvara este anotimpul istoric recunoscut ca fiind asociat cel mai mult cu fertilitatea. Iar primul punct comun cu iepurii este că – bingo! – și aceștia sunt asociați cu fertilitatea, devenind automat un simbol al primăverii. Nu e nevoie să explicăm de ce, expresiile concupiscente legate de virilii și mult prea grăbiții iepurași stau mărturie.

Madonna iepurilor, pictură de Tizian (1530)

Mergând mai departe, se spune că Ostara (sau Estre sau Eostre), zeița germană a fertilității, personaj 100% păgân, evident, avea un iepuraș pe care-l ținea ca animal de companie, și pe care l-a dobândit conform poveștii pe care o vei citi peste două paragrafe. Iar numele Easter (Paște) e derivat din numele ei. Pentru că în luna aprilie a fiecărui an, păgânii organizau un festival în care o venerau pe madam Ostara mai ceva de cum o venerează unii bucureșteni pe primărița lor. Automat, iepurele Ostarei a devenit vedeta acestui festival punând în lumina reflectoarelor iepurii „păgâni” din ținuturile germanice.

De altfel, această sărbătoare iepurească și dragostea pentru strămoșii lui Bugs Bunny au dat naștere la magicul personaj fictiv binecunoscut sub numele Iepurele de Paște, despre care se spunea că aducea cadouri la copii, de sărbătoarea zeiței. De pe la începutul anilor 1600, copiii construiau mici cuiburi în care părinții lor puneau ouă colorate pe care Iepurele de Paște le „clocea” din motive biologice aparent neclare dar care țin, de fapt, tot de zeița Ostara.

Se spune că zeița a găsit o pasăre rănită de care i s-a făcut milă și nu a vrut s-o lase să moară. Pentru că, în formă de pasăre, aceasta ar fi plecat într-o lume mai bună (sau mai rea, după caz), Ostara a transformat-o în iepure dar i-a lăsat capacitatea de a face ouă. Mai târziu, recunoscătoare, pasărea-iepure își decora ouăle și i le dăruia salvatoarei sale.

iepure

Cum au apărut iepurii de ciocolată

Te vei întreba desigur, după ce ai înțeles cum stă treaba cu iepurele, care e faza cu ciocolata? N-a trecut mult timp și cuiburile cu ouă au evoluat în coșuri, care se umpleau inclusiv cu bomboane și dulciuri. În secolul 18 copiii primeau cartoane în formă de iepure, pline cu dulciuri iar la sfârșitul secolului 19, când sărbătorirea Paștelui se răspândise deja în multe teritorii, Revoluția Industrială a transformat ciocolata într-un produs de masă, mult mai accesibil, așa apărând pe piață primii iepurași de ciocolată.

Cel mai notabil exemplu și, probabil, punctul de plecare al acestei explozii a iepurilor de ciocolată, este povestea lui Robert L.Strohecker, proprietarul unui magazin din Pennsylvania, care de Paște a afișat în vitrina acestuia un iepure înalt de 1,5 metri, fapt ce i-a adus faima și supranumele de „părinte al iepurilor de ciocolată”.

Ziarele de la începutul secolului 20 menționează despre tradiționalul iepuraș de ciocolată iar „ascensiunea” acestuia a fost din ce în ce mai mare, ajungând ca în anii 20 să fie reprezentat în tot felul de ipostaze. Iepurașii de ciocolată din zilele noastre au depășit însă de mult ideea de a împlini dorințele copiilor, scoțând în evidență mai degrabă latura comercială ce exploatează sărbătorile pascale. Spor la iepuri, dragi academicieni!

Sursa featured photo: Playboy