Destinații ale banilor și inflația stilului de viață

Avatar

In continuarea articolului Finanțe personale: Cum îți gestionezi banii și planifici viitorul vă propun să înțelegem noțiunea de inflație a stilului de viață.

Mulți oameni cheltuie mai mult, pe măsură ce câștigă mai mult. Acest lucru poartă denumirea de inflația stilului de viață. Pe termen lung, abilitatea ta de a economisi și de a-ți spori averea netă (active – datorii) va avea de suferit din cauza acestui comportament, chiar dacă venitul tău crește în timp.

În timpul liber organizez alaturi de EDUPerformance (www.eduperformance.ro) ateliere de educație financiară pentru copii. Aceștia mă surprind uneori cu intuiția lor. Astfel că am primit întrebarea: „Daca voi câștiga mai mulți bani, înseamnă că voi cheltui mai mult?”

Pentru a înțelege mai bine, să ne închipuim o pizza care reprezintă banii noștri la un moment dat. Împărțim această pizza în:

  • Cheltuieli (Nevoi + Dorinte) %
  • Economii %
  • Investiții %
  • Donații %

Procentele depind de suma veniturilor noastre, de mărimea acelei pizza, și evoluează pe măsură ce pizza crește sau scade. La venituri scăzute, ponderea cheltuielilor este mare, restul fiind alocat economiilor. Pe măsură ce veniturile cresc, este de dorit ca ponderea economiilor să crească și să apară componentele Investiții și Donații.

Desigur, decizia de e economisi versus investiții este dată de următoarele 2 elemente:

– Cunoașterea foarte bună a variantelor existente, cu avantaje și riscuri

– Apetitul personal pentru risc. Știți că investițiile oferă un potențial câștig superior economiilor, dar cu un risc atașat mai mare, existând și posibilitatea de a pierde.

Revenind la subiectul nostru: inflația stilului de viață.

Mulți dintre noi ne dorim să accesăm un statut superior, care să se concretizeze într-o casă mai mare, o mașină mai mare și mai scumpă, vacanțe extravagante, haine „de firma”. Sunt lucruri firești, ce țin de confort și dorința de a evolua. Dar, după un anume nivel, din punct de vedere al sănătății financiare, aceste dorințe sunt toxice.

Văd la copiii pe care îi antrenez pentru educație financiară sănătoasă cum au preluat perspectivele greșite ale adulților. Un exemplu este: casa în care locuiesc este o investiție. Greșit! Investiție este o proprietate imobiliară pe care o închiriez și care îmi aduce venituri pasive. Casa în care locuiesc aduce cheltuieli de întreținere, mai mari, cu cât este mai mare.

Așadar, recomandarea mea este să vă întocmiți și evaluați periodic bugetul personal și bugetul familiei și să încercați să diminuați ponderea cheltuielilor în total venituri, pe măsură ce veniturile cresc. Da, putem decide să creștem cheltuielile în valoare absolută, dar moderat.

Dacă doriți să lucrăm cu copiii dvs, vă propun următorul atelier de educație financiară pentru copii 7-14 ani, din 5 mai sau 26 mai:

https://www.facebook.com/events/1427457094025300/