7 destinații fantastice de schi din Europa

Academia Barbatilor

De la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, ce a avut loc în anul 1924, de 13 ori acestea s-au organizat pe continentul european. Este un bun indicator al faptului că din punct de vedere al sporturilor hibernale, Europa are absolut tot ceea ce este necesar: condiții meteorologice și stațiuni fantastice, cu cele mai moderne facilități. La începutul fiecărui sezon de schi, iubitorii acestui sport, la care se adaugă și celelalte, cu un accent pe snowboarding, iau cu asalt cele mai renumite stațiuni europene pentru a se desfășura pe pârtiile acestora.

La fel stau lucrurile și pentru români. Săturați de prețurile prea piperate din Poiana Brașov sau de eterna aglomerație de pe Valea Prahovei, mulți români preferă să meargă la schi în Europa. Unde? Eventual într-una dintre cele 7 destinații pentru schi pe care le sugerăm, cu argumente, în cele ce urmează:

Cortina d’Ampezzo (Italia)

Munții Dolomiți oferă un decor unic și pitoresc amatorilor de schi, care se îndrăgostesc pe loc de pârtiile din Cortina. Oameni din întreaga lume vin aici pentru a face cunoștință cu la dolce vita hibernală – prin urmare, așteaptă-te ca locul să fie aglomerat dar, surprinzător, nu chiar ca altele de asemenea calibru din Europa. Cortina d’Ampezzo e localizată în regiunea Veneto din nordul Italiei, la o altitudine de 1225 m.

Altitudine maximă: 2939 m

Pârtii bune pentru: începători și intermediari

Cea mai lungă pârtie: 9 km

Schi-lifturi: 37. Telecabine: 5. Gondole: 6. Telescaune: 24.

Schiori pe oră: 47.770

Schi-pass: 44 euro / zi, 241 euro / 6 zile


Zermatt (Elveția)

Zermatt (cantonul Valais, 1620 m) este bijuteria Elveției în ceea ce privește schiul, una dintre cele mai bune stațiuni, plasată într-un superb cadru natural, patronat de vârful Matterhorn, un „cioc” proeminent care a devenit de-a dreptul iconic pentru localitatea helvetă. În Zermatt s-a păstrat farmecul montaniard al vremurilor de dinaintea invaziei turistice iar schiorii vin acum pentru a se bucura de acesta dar și de zonele de schi interconectate care te poartă până înspre granița cu Italia.

Altitudine maximă: 3899 m

Pârtii bune pentru: intermediari

Cea mai lungă pârtie: 21 km

Schi-lifturi: 54. Telecabine: 11. Gondole: 8. Telescaune: 20.

Schiori pe oră: 91.907

Schi-pass: 74 euro / zi, 360 euro / 6 zile


Courchevel (Franța)

Courchevel este considerat paradisul schiorilor: pârtiile sunt superbe iar prezența unei zone de snowboarding și a unui parc ce include un patinoar, tobogane și panouri de cățărare pe gheață, fac din această localitate franceză aflată în regiunea Rhone-Alpes (zona Trois Vallees), una dintre cele mai căutate destinații de schi din lume. Circa 60% dintre pârtiile de aici sunt amenajate zilnic iar amplasarea acestora către nord oferă condiții excelente pentru desfășurarea sporturilor de iarnă pe tot parcursul sezonului.

Altitudine maximă: 2738 m

Pârtii bune pentru: începători și intermediari

Cea mai lungă pârtie: 5 km

Schi-lifturi: 20. Telecabine: 1. Gondole: 10.

Schi-pass: 52 euro / zi (61 euro pentru Trois Vallees), 256 euro / 6 zile (300 euro pentru Trois Vallees)


Ischgl (Austria)

Ischgl este una dintre destinațiile cele mai populare printre schiorii din România, micul sătuc tirolez având reputația de capitală alpină a distracției. Sunt peste 40 de baruri, cluburi de noapte și discoteci în această localitate cunoscută pentru apres-schiul de excepție dar și pentru pârtiile excelent amenajate, interconectate cu cele din învecinata vale Paznau dar și cu localitatea Samnaun, din Elveția. Ischgl se află la o altitudine de 1377 m iar regiunea are zăpada asigurată pentru o perioadă de șase luni pe an, din noiembrie până în mai.

Altitudine maximă: 2872 m

Pârtii bune pentru: intermediari și avansați

Cea mai lungă pârtie: 11 km

Schi-lifturi: 42. Telecabine: 2. Gondole: 3. Telescaune: 22

Schi-pass: 49 euro / zi, 247 euro / 6 zile


St. Moritz (Elveția)

Când vine vorba de glam-ul schiului, St. Moritz ocupă primul loc. La St. Moritz merg să schieze cei care dispun de resurse financiare suficient de mari încât să se bucure de facilitățile unei stațiuni elegante în care totul este perfect, de la pârtii la hotelurile de cinci stele și chalet-urile exclusiviste. Aflată în cantonul Graubünden, St. Moritz, a cărei istorie datează din anul 1864, oferă totodată o serie de experiențe unice, de la pârtia de schi fond Cresta Run la posibilitatea de a face kite-boarding pe lacul din vale.

Altitudine maximă: 3303 m

Pârtii bune pentru: începători și intermediari

Cea mai lungă pârtie: 10 km

Schi-lifturi: 57. Telecabine: 7. Funiculare: 3. Gondole: 1. Telescaune: 21

Schiori pe oră: 67.480

Schi-pass: 60 euro / zi, 297 euro / 6 zile


Garmisch-Partenkirchen (Germania)

Garmisch-Partenkirchen (aflată în Bavaria, regiunea din sudul Germaniei) a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1936 iar reputația acestei localități vine și de la vecinătatea celui înalt vârf din Germania, Zugspitze. Sunt 110 km de pârtii de diverse dificultăți, la care se adaugă încă 100 km dedicate schi-fondului. Decorul bavarez, pârtiile interconectate, peisajele superbe fac din Garmisch-Partenkirchen o destinație de top pentru cei care vor să schieze în „limba” germană.

Altitudine maximă: 2830 m

Pârtii bune pentru: intermediari

Cea mai lungă pârtie: 10 km

Schi-lifturi: 33. Telecabine: 6. Funiculare: 1. Gondole: 7. Telescaune: 6

Schiori pe oră: 30.000

Schi-pass: 43 euro / zi, 234 euro / 6 zile


Kitzbühel (Austria)

Istoricul oraș tirolez Kitzbühel are două argumente pentru a atrage ca un magnet atât schiori cât și turiști care nu practică schiul. Primul este localitatea în sine, extrem de pitorească, iar celălalt este faptul că găzduiește cea mai bună pârtie de coborâre din lume, pe care se desfășoară etape ale Cupei Mondiale de schi alpin. Pe scurt, Kitzbühel e destinația ideală pentru o vacanță de iarnă și chiar dacă nu se află la o altitudine foarte mare (760 m), condițiile de schi sunt perfecte, dovada fiind cei peste 70.000 de oameni care vin aici în weekenduri pentru a se bucura de zăpadă.

Altitudine maximă: 2004 m

Pârtii bune pentru: începători și intermediari

Cea mai lungă pârtie: 8 km

Schi-lifturi: 54. Telecabine: 2. Gondole: 9. Telescaune: 28

Schiori pe oră: 89.300

Schi-pass: 57 euro / zi, 272 euro / 6 zile