Statisticile care arată cu unul din cinci români este supraponderal ne situează pe un loc convenabil în Europa. Însă doar 10% dintre românii cu probleme de greutate consultă un specialist. Printre cele mai frecvente metode de slăbit alese de ei se numără înfometarea şi adoptarea unui regim nesănătos, cu efecte devastatoare pe termen lung.
Specialiștii recomandă adoptarea unor diete individualizate, menite să întrunească toate caracteristicile unei alimentații corecte și sănătoase, care să se adapteze gusturilor și preferințelor fiecărei persoane şi care să se transforme într-un stil de viaţă.
Printre dietele percepute ca stil de viață se numărăși dieta ketogenică. Este vorba despre o dietă concepută încă din 1924 de către Dr. Russell Wilder la Clinica Mayo, dar care a fost îmbunătățită de-a lungul timpului și care înregistrează rezultate promițătoare în prezent, fiind adoptată de tot mai mulți oameni. Inițial această a fost folosită în special în scop medical pentru controlul crizelor epileptice la persoanele care nu răspund tratamentului medicamentos.
Ce sunt dietele ketogenice?
Dieta ketogenica este o dietă în care majoritatea caloriilor provin din grăsimi, consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp, iar carbohidraţii sunt menţinuţi la minimum (20-40g pe zi). Scopul dietei ketogenice este de a realiza o stare metabolică numit cetoza (ketoza), forţând organismul să ardă grăsimi, mai degrabă decât carbohidraţi. Adică arzi ţesut adipos în locul energiei.

Principiiile dietei Ketogenice
Printre beneficiile acestei diete, susţinătorii săi enumeră: arderea accelerată a grăsimilor, suprimarea senzaţiei de foame, încetinirea creşterii unor tumori, claritate mentală, reglarea glicemiei etc. Mai mult, se pare că dieta ketogenică este cea preferată în cazurile de diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inimă sau chiar acnee.
Ce mâncăm pentru a slăbi cu dieta ketogenică?
Aportul de nutrienţi într-o dietă ketogenica de obicei, funcționează la aproximativ 70-75% calorii din grăsimi, 20-25% din proteine, și 5-10% din carbohidraţi.
- alunele de pădure, migdalele crude, diverse tipuri de seminţe
- uleiurile vegetale: in, cocos, cânepă, germeni de grâu, avocado, nuci, seminţe de dovleac, măsline, porumb şi seminte de struguri
- smântâna fermentată
- untul
- avocado
- cocosul
- slănina
- măduva
- creier şi ficat
- carne de vită, porc, oaie, peşte şi brânza nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, dar evită cantităţile mari din cauza toxinelor pe care le poţi prelua din carne

Alimente recomandate în Dieta Ketogenica
- Fibrele şi carbohidraţii trebuie mâncate în cantităţi limitate. Printre alimentele care conţin aceste substanţe nutritive permise în dieta Ketogenică se numără salata, spanacul, broccoli, varza, ceapa, fasolea verde, castraveţii şi roşiile. Nutriţioniştii avertizează că în cazul în care într-una din zile alegeţi sa mâncaţi nuci sau migdale, evitaţi să mai adăugaţi în meniul zilnic alimentele menţionate mai sus, deoarece acestea două reprezintă o sursă bogată de fibre şi carbohidraţi.
Alimente interzise
- orice fel de cereale si produse derivate (fulgi, paste, paine), porumb
- cartofi, fructe (cu cateva exceptii)
- lactate nefermentate (pot contine lactoza, zaharul din lapte)
- miere, zahar
- bauturi carbogazoase, alcool.

Piramida alimentelor în dieta ketogenica
Cu ce este diferită dieta ketogenică?
Comparând-o cu celelalte diete bazate pe un nivel redus de carbohidrați, dieta ketogenică se diferențiază prin faptul că aceasta duce la pierderea în greutate fără a fi nevoie să numeri caloriile sau să ții evidența alimentelor. Studiile au dovedit că această dietă ajută la pierderea în greutate mai repede și mai sănătos spre deosebire de alte diete asemănătoare și, în plus, îmbunătățește funcționalitatea organismului și starea de sănătate.
Pentru că dieta ketogenică să devină un stil de viaţă sănătos este nevoie de atenţie acordată în special în obţinerea unor alimente calitative, ştiut fiind faptul că în stratul de grăsime al animalelor găsim concentrate anumite toxine (ex. Pesticide din mediu), şi apoi, prin modalităţile de preparare, grăsimile riscă să fie denaturate, oxidate. Devine astfel indispensabilă administrarea de suplimente nutritive cu efect protector şi antioxidant.
„Este una dintre cele mai eficiente diete pentru slăbire (dar poate fi folosită şi pentru creşterea în masă musculară), maximizând acele procese metabolice responsabile cu arderea grăsimilor, măreşte energia psihică şi fizica, reduce apetitul, păstrează masă musculară în combinaţie cu un antrenament inteligent, este uşor de ţinut, atâta timp cât exista motivaţie şi se respectă principiile, scade colesterolul răuşi total, poate mări nivelul hormonului de creştere (somatotropin sau HGH)”, susţine psiho-nutritionistul Bianca Pătraşcu, specialist în cadrul Global Welness System.
În prima fază a dietei se va elimina în special apa în exces, se reduce conținutul intestinal și rezervele de carbohidrați din ficat și mușchi. Abia după aproximativ 1-2 săptămâni ne putem gândi la o medie de 500g pe săptămână ca o slăbire sănătoasă. Trebuie ţinut cont că în stratul de grăsime avem şi toxine, acum eliminate în sânge. Deci trebuie să dăm timp corpului să ardă grăsimea şi să se detoxifice.
Pentru a-şi conserva proteinele, corpul începe de asemenea să caute surse de proteine ce nu aparţin organismului, cum ar fi: tumorile sub formă de fibroze, ţesuturi degenerative, bacterii, viruşi, sau alte componente organice care pot fi folosite pe post de combustibil. Acest aspect reprezintă principalul motiv pentru care dieta ketogenica produce efecte benefice asupra organismului. În plus, în această perioadă de cetoza (ketoza) intensă corpul se afla într-o stare similară cu somnul –un ciclu de odihnăşi detoxifieri. Organismul începe să se concentreze pe eliminarea toxinelor şi vindecarea şi regenerarea ţesuturilor şi organelorafectate/deteriorate.

Sursa foto: PR
Nu mânca haotic!
Dacă eşti interesat de pierderea în greutate cu ajutorul dietei Keto, în cadrul Centrului de Recuperare și Medicină Integrativă Global Wellness System, specialiştii împreună cu psiho-nutritionistul Bianca Pătraşcu, te pot ajuta cu toate informaţiile şi recomandările de care ai nevoie pentru convertirea la un stil de viaţă sănătos.