A dispărut Neagu Djuvara, unul dintre marii gentlemani ai României

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, News

Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani, lăsând în urmă imaginea unuia dintre cei mai onorabili gentlemani pe care i-a avut România în perioada post revoluționară.

Născut pe 18 august 1916, la București, într-o familie de origini aromâne, Neagu Djuvara a fost un intelectual remarcabil, a cărui carieră a început odată cu licența dobândită în 1937 la Universitatea de la Sorbona, după numai trei ani el devenind doctor în Drept, la Paris. În 1943 a intrat prin concurs la Ministerul de Externe, fiind trimis curier diplomatic la Stockholm în timpul negocierilor de pace cu Uniunea Sovietică. După preluarea puterii de către comuniști a ales calea exilului, militând în diverse organizații ale diasporei.

În 1961, Neagu Djuvara a plecat în Niger, acolo unde vreme de 23 de ani a rămas în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, totodată profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din capitala Niamey. Despre acea perioadă, Djuvara avea să declare într-un interviu: „Șederea în Africa a fost o întâmplare extraordinară, care mi-a deschis multe orizonturi. Perioada cea mai bună a fost cu primul președinte, care mă lua peste tot cu el, iar eu îi făceam discursurile; așa am vizitat foarte multe țări africane”

În 1984 s-a întors la Paris iar după 1989 a revenit în România, după mai bine de 40 de ani de exil, începând să fie cunoscut românilor datorită prezențelor la emisiuni de televiziune și a cărților publicate, motivându-și întoarcerea printr-o frază rămasă în memoria colectivă: „Am venit înapoi în România ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar și să public cărți în limba română”. Cărți în care a explicat originile poporului și a limbii române.

Până în 1998, Neagu Djuvara a fost profesor-asociat la Universitatea din București și membru de onoare al Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iași și al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București. În 2006 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce iar în 2010, ambasadorul Franței la București l-a decorat cu ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer. În 2016, lui Neagu Djuvara i s-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, o înaltă distincție națională.

Djuvara a scris peste 20 de volume de istorie și filosofie, publicate în mare parte la Editura Humanitas, în care a fost un mare susținător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, negând anumite teze istorice formulate de comuniști (și nu numai) și susținând că unele părți ale istoriei au fost deformate în scopuri politice.

Unul dintre ultimele mesaje trimise de Neagu Djuvara poporului român a fost următorul: „În acești 100 de ani am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România universal: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!”. Djuvara a fost un militant împotriva asocierii și comparării României cu statele occidentale, un monarhist și un liberal care a declarat în ultimii ani de viață că ”Ceea ce mă izbește astăzi cel mai mult este faptul că patriotismul nu mai este posibil. Nu mai este meritoriu să fii bun român, ci bun european, și știm acum că persistența Europei independente depinde de America”.

Aparițiile lui elegante și rafinate, umorul fin și jovialitatea debordantă au făcut din Neagu Djuvara un personaj cu o charismă irezistibilă, a cărui regretabilă dispariție lasă un gol imens în cultura și în societatea românească.

Cumpără cartea 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara.